[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
唔係degree holder係咪好難搵工?
都係個句,睇你要求
罷工一年兩三次都還好既雖然一罷可能罷3,4日
zone34 邊個地方好住? 想睇下d樓價
英國讀書撚表示買野自己煮真係好平
住zone3一定好過香港住大西北
弱弱一問,英國啲外賣幾錢一餐?
以前住scotland去tesco買三文魚扒
1磅1塊都好抵食
朝早就食麥皮,食到死都未食完
1個月80磅輕鬆
但最掛住係佢個yogurt,獨立包裝裡面有埋toppings
食咩先
中餐西餐中東餐快餐都唔同
真係睇你食咩同邊頭
你當一般出街野食貴香港3-5成
其實都係睇近唔近TUBE STATION
近既話你就會覺得好住
呢d城外圍係可以80-120萬港幣2房,要揸半個鐘車入返市中心囉。

至於接唔接受到就睇個人喇
我唔明
我係香港做名牌子嘅裝修(管理),自己識落手做木工電工,有電同窗牌。英文基本溝通到,因為客人都係鬼佬鬼婆。最高學歴都係asso in physics。 唔知嗰邊裝修嘅勞工市場係點呢?

一條死毒撚要求唔高, 應付到基本生活開支之餘,又有少少閒錢可以當家用寄返香港畀父母。( 會唔會太高要求 )

其實英國會唔會好似香港手停口停,嗰種struggle/ survival 壓力( 暫時我未有)。
我嗌開果堆(uber eats/deliveroo入面既泰國野/越南野/burger之類),每個人可能10零鎊左右一個main
我同老婆一齊嗌,一人一個main+1個小食埋單都可能要30鎊一餐
好多人都係咁5點幾開始peak hour
要交幾多入息稅?
咁計都係餐搵餐食餐餐清
食條數係咪計左洗頭水,紙巾果d雜費?

遲下條elizabeth line真係通車,又多一班係reading出入既commuters,雖然宜家都已經有
另外番canary wharf果邊都有好多大巴日日接送來回住essex果邊d人
想問知唔知英國個邊vfx 3d studio人工如何
一直都好想離開香港 因為呢度得金融業

香港做電影業3d 食屎咁
我上網搵英國都幾多studio請人post
如果要自己住,倫敦黎講既話,份租真係會佔人工好大部份既錢
應該平掛,呢樣我未研究完
不過買車平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞