[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
grammar scholl即係咩學校?睇youtuber成日講state school, 係咪等同公立學校?
佢哋公校叫state school係因為佢哋嘅public school其實係私校嚟grammar 都係私校
佢請你先算啦
我住緊zone 1 1房1廳 500呎包水電都係貴樓主少少咋喎⋯
真心唔明有幾貴呀,14000蚊有400呎包水電煤喎,我住新界果邊附近租400呎都要15000蚊啦,仲未計水電煤果d
工作?
900呎,住慣左香港真係覺得出面租金好平
租貴唔貴睇好多因素,zone幾根本無意思,係睇你個區環境好唔好,richmond zone 4 分分鐘仲貴租過zone 1
Zone 3 包bills同council tax £1400,如果係wimbledon就算舊樓其實差唔多呢個價
始終感覺好貴,一個唔覺意失業就仆街
倫敦冇可能£25一個鐘
我wales城仔都£26/7起跳
英國人平均係學30個鐘+自己練習30個鐘先pass
筆試要考60條mc+反應題
路試要考roundabout+highway
整體難過香港好多
https://www.zoopla.co.uk/for-sale/details/54541860

£40,000
想買間呢D自住,有無伏
想問下你地講zone幾係點分?
完全對london冇認識
public/private/independent都係指要比錢讀既私校
grammar唔係私校而係selective 要考試入
如果去Manchester Liverpool 個啲?
再遠啲Aberdeen?
究竟bno既小朋友可唔可以讀status school?
倫敦大,會分為zone 1-6
出名既大笨鐘、國會、白金漢宮
橋係曬zone 1
有underground = 地下鐵,好似香港
十分方便,但物價就會貴
Zone 2-6數字愈大 愈dllm,但物價相對比較平

以成個屯門做比喻
你當市中心係zone 1
黃金海岸係zone 3
兆禧係zone 5
海濱係zone 6咁
Google倫敦地鐵地圖有
買樓既巴絲打咁勇?
住都冇住過當地就買?
我明大家有能力+想一勞永逸+想屬於自己

但一唔近自己返工,發現配套差...
就鎖死左自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞