[有甜] 我素顏真係好唔撚掂

1001 回覆
570 Like 57 Dislike
唔知主角最後尾會唔會搵到個唔嫌棄佢素顏樣衰既男朋友呢?
樣衰咪樣衰咩叫素顏好唔掂? 死港女
樣衰咪樣衰咩叫素顏好唔掂? 死港女

一放咗工,我即刻就走咗去準備武器。上網搜羅完一輪,我最後買咗Bifesta隻卸妝紙,方便放係手袋隨時拎出武器出嚟,卸妝力又算係咁。

今晚抖足精神,聽朝早啲起身準備自己!

朝早七點半,我已經自動彈起身整裝。洗面乳、面膜、化妝水、乳液、帶con、防曬、粉底液、遮暇、碎粉、眼影、眼線、畫眉、貼假睫毛、陰影粉、高光粉、胭脂、鼻影、唇膏⋯⋯工序雖似繁複,但已經習慣。

再加貼身黑色v領中間拉鏈嘅摟屌連身裙、再加咗對Valentino柒皮鍋釘高跟鞋。呢種打扮一出到門口,所有雄性動物都會對我行注目禮。

一出公司𨋢,已經見到雞蟲四寶企咗係𨋢口玻璃門前:HR嘅Alex、Account嘅Boris、Sales嘅Chris同埋Operation嘅Dominic。

作為籃球健將嘅Boris第一眼見到我,佢身高180、皮膚黝黑、鋼條身型、gel高嘅短髮嘅佢,輕易咁搭咗得162嘅我嘅膊頭上:「睇下今日我哋嘅Marketing小花Prudence,著到咁行返嚟想公司停止運作?」

雞蟲四寶中最矮未夠170嘅Alex,瞇起佢嘅矇豬眼,托一托佢副令佢皮膚更顯白嘅黑色粗框眼鏡,由頭到腳咁審視咗我一輪:「公司有Prudence呢啲咁高質嘅囡囡係喥,老細今次嘅決定應該係公司有史以嚟最正確!」

「嘩,Prudence對波今日又好似大咗!有冇36G?哈哈哈!」帶住寸咀白色粗框眼鏡嘅Chris,肥肥地成個谷德超咁(但矮版,172左右),成日以為自己講笑好風趣,但唔知自己講嘢已構成性騷擾,仲要無乜common sense。

至於Dominic,留主一把左右鏟青長髮,扎起左條小辮,雖然瘦削但骨加夠橫,外表都官仔骨骨,身高都有178,唔會估到呢種人都叫雞:「搵次我哋約埋你上大陸玩返晚啦Prudence。」

「哈哈哈,好呀,夾啱時間咪去囉。」點解雞蟲四寶係雞蟲四寶?其實從來無人證實過佢哋有冇叫雞,只係公司裡面永遠拉埋其他男同事上大陸揼骨嘅就係佢哋四個。

討論,就繼續由佢哋討論,佢哋討論嘅聲量令我入到公司門口當然個個都望咗我一望,幾經一輪先返到埋位。
留名睇roy被嚇傻
好睇
留名睇roy被嚇傻

我知大家好期待
Sorry 我都唔係好想拖大家
但太多嘢要鋪一鋪先
希望今日都有甜
幾時有文
好睇

謝謝你!
幾時有文

俾我做埋gym度一度先!
推一推
lm
加油,有追
以前個女朋友素顏唔差
不過性格好怪 最後飛左
以前個女朋友素顏唔差
不過性格好怪 最後飛左

呢啲一票難求喎 咁嘥
我個明明搽左B.B. Cream都俾人話素顏
我個明明搽左B.B. Cream都俾人話素顏

男人不嬲對呢啲野係盲嘅
男朋友唔鐘意我化妝 而佢又真係睇得出化左 有時明明只係搽左bb cream 但覺得化左出街個人都開心啲
男朋友唔鐘意我化妝 而佢又真係睇得出化左 有時明明只係搽左bb cream 但覺得化左出街個人都開心啲

有時化妝真係唔係為男人

有時化妝真係唔係為男人

理鬼佢 照化
我素顏都唔得,黑眼圈超大
利申 設計撚
我素顏都唔得,黑眼圈超大
利申 設計撚

設計西至啱 成日講個撚字太順手
留名
埋到位,就聽到隔離曾經都係Marketing小花嘅Alice把聲。

「耶~Timothy,人哋粒Pandora耳環跌咗係個電腦後面呀~可唔可以幫我搬啲嘢搵返出嚟?」

Alice點解會係過氣小花呢?當然最主要係我入咗嚟喇,其次Alice已經係呢喥做咗六七年,三十歲有多。仲以為自己好青春仲有副Baby face,佢成日都為自己唔洗化妝都出到街而自豪,黑色長髮(但蓬鬆)覺得自己仲好pure true,瘦到柴嘅身軀仲日日嗌減肥⋯最頂唔順係佢把嗲聲嗲氣係咁洗班男人做嘢。

「Er⋯我仲以為你電腦有事先叫我過嚟⋯」一睇Timothy根本搬主機都有啲炆,仲要佢搬晒枱底啲櫃出嚟幫手搵。

「咩呀,同電有關嘅都關IT事㗎喇⋯老細房係後面㗎⋯」Alice用把刺耳雞仔聲嚇唬Timothy。鬼咩,Alice做咗咁多年,大老細好睇佢,Timothy只係個做咗唔夠一年嘅新鮮薯仔。

「好喇好喇⋯」Timothy半推半就已經踎低咗準備搬嘢。

「喂,Alice,你都識話有電嘅先關Timothy事㗎啦,咁我諗唔到搬嘢同耳環邊樣嘢牽涉到電喎?」我真係睇唔過眼,唔係話想幫Timothy,而係我唔想再聽到Alice把不可一世嘅聲亂咁使人唔使本。

Alice聽完我講,只有四個字——「惱羞成怒」:「喂,關你件姣婆咩事呀?我鐘意叫邊個做嘢咪邊個做囉。」

「算喇算喇Prudence,我搞得掂。」烏係枱底嘅Timothy一邊拆電線一邊想息事寧人。

「我都唔明,點解返工有人可以玩耳環玩到跌咗落電腦後面,究竟返工定玩耳環?Timothy你唔好幫呢啲人呀。」反正我一入到嚟同Alice職位平起平坐,我怕佢啲乜。

「哈哈,我玩耳環都好過啲人返工放工都著到成隻雞咁喇。你咁幫Timothy,唔好話我知Timothy係你啲恩客呀?」

Alice講完呢句,突然三個都Dead air咗半分鐘⋯⋯最先講嘢居然係Timothy。

「Prudence唔係啲咁嘅人!你唔好亂講!」

突然佢又講到好了解我咁,有少少哭笑不得。

「Timothy,我幫你搬啦,呢啲八婆要自我感覺良好就休佢喇。」我好瀟脫咁除咗我對Valentino,就咁行去Alice個位拉出枱底個櫃。

「唔好啦Prudence,會整親你。」

「我唔想有人誣衊我哋,同埋俾啲人咁大年紀羞恥下都好。」

Alice見到我幫Timothy,稍稍翻咗白眼,細聲拋底咗句:「細路女使唔使咁搏命收兵呀。」

我同Timothy都無視咗佢,搬開咗主機之後已經搵到佢果粒臭屎咁大嘅垃圾石Pandora耳環。Alice見到一句都冇,只係一手搶返隻耳環,我同Timothy就要搬返晒啲嘢回原位。

「唔該晒你呀Prudence!」

「得喇,小事。」Timothy微微一笑,轉身又要去下一部門幫其他人。

然後我就返咗埋位著返鞋開工,今日原來特別多Project跟,早知唔咁傻去做架兩⋯結果一做就做到夜晚八點幾先走得。
我1年前未考dse素顏都好見得人果時粉都唔查就出街 最多查下唇膏中學畢業之後皮膚係咁爛係咁爆倉爆到一發不可收拾呢排叫做好返d 但已經返唔到以前咁查少少唇膏就出得街

你壓力瘡嚟
睇醫生有得根治

壓力瘡有得根治嫁咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞