宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
會唔會係地球人太自大
用地球既生物 物理去量度宇宙
其實地球套科學唔適用於宇宙

我都有諗過會唔會只係人類諗多咗
假定咗外星文明一定會想搵宇宙嘅其他文明
但可能佢地喺宇宙某一角好開心咁生活緊 根本冇諗過要探索宇宙

只係人類將自己嘅諗法套喺其他外星物種身上
以為你搵人 人地就一定都搵緊你

我諗探索 求知嘅心係物種都需要
唔係又點進步呢
有無人講下黑暗森林理論
依加人類識寫比自己醒嘅ai,我相信其他高智慧生物都會有更加屈嘅ai,造成2個可能出現嘅結果:
1 幫助到外星人成為更強嘅文明,甚至將意識放入機器,所以人用一般方法根本搵唔到(e.g 唔洗氧、水)
2 ai 毀滅番佢地,所以文明消失
我覺得似3,一定有但大家都揾唔到對方

我都覺得係似3
睇過啲紀錄片就個宇宙大到恐怖
先移民外太空先再請外星生物啦
分分鐘太空都出唔到去住
仲講咩

我都覺得係似3
睇過啲紀錄片就個宇宙大到恐怖

大陽系係銀河系嘅一細點
銀河系係本星系群嘅一細點
本星系群又係處女座超星系團嘅一細點
而宇宙有無數個超星系團
最合理解釋係人類現代文明經歷嘅時間太短
幾千年文化喺宇宙時間嚟講近乎唔存在
另外就算話人類有發訊號去外太空 都只係近代嘅事
去到外太空文明接收到我地個訊號又係N年後

所以外星文明接觸前提係個文明要夠長命
然後個文明發達程度又要有一定水平
發達得嚟又要穩定+永續機會好微
再加上要互相接觸就更加微乎其微
荒蕪之地有冇生命要睇演化論
每一條基因變異都可能經過幾百幾千年先定型/長存/傳承到

水->兩棲->陸 已經要好長時間
仲要睇天時地利
黎次宇宙級災難就可以洗牌再黎過
依加人類識寫比自己醒嘅ai,我相信其他高智慧生物都會有更加屈嘅ai,造成2個可能出現嘅結果:
1 幫助到外星人成為更強嘅文明,甚至將意識放入機器,所以人用一般方法根本搵唔到(e.g 唔洗氧、水)
2 ai 毀滅番佢地,所以文明消失

唔講ai 有時候我覺得又唔一定要氧同水先可以有生物
呢個我覺得只係地球生物既定律
話唔定其他星球有生物係食石頭 飲水會中毒咁
再加上外型生物又唔一定係人型 可能全部高級文明但個樣成條蟲咁

利申 9up
lm
人類習慣左存在係理所當然
唔願意相信人類係唯一既智慧生物都係一種正常現象
會唔會係地球人太自大

但我覺得好奇心係高等生物既必要條件,冇可能有能力搵到地球而唔接觸我地
太陽系已經係相對年輕既星系 淨係銀河系都大把更古老既星系 咁多時間發展 點都有個會有掛
會唔會係地球人太自大

但我覺得好奇心係高等生物既必要條件,冇可能有能力搵到地球而唔接觸我地

又或者佢見到地球存在
但接觸唔到我地呢
外星生物形態唔同
我地覺得係文明佢地唔當係
即係蟻,蜜蜂咁都有自己既文明
但係人類冇當過佢地呢啲係文明

但人類會研究下d密蜂
黑超特警組咪話你知身邊其實好多外星人
會唔會係地球人太自大

我意思係我地用人類嘅思考模式去估外星文明嘅思考模式可能係錯哂
就好似好奇心係高等生物嘅必要條件都只係我地嘅諗法
我會霖成個地球甚至我地探測到的宇宙只不過係外星人or上帝的模擬實驗。宇宙外其實有人or高智生物日日睇住我地,做緊實驗。亦即係話如果地球人類有咁高科技,我地都會創造另外一個宇宙,然後慢慢睇住變化。雖然好癲,但係唔可以否定一切可能性。
無知一問
點解唔整一支可以睇到即時影像嘅望遠境睇下邊個星球有生物?
咁big bang 前嘅宇宙係點?
可能同「西部世界」呢套野差唔多
每日平常活著 但唔會察覺到個世界係虛擬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞