宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
地球45億年歷史...人類文明俾盡你得2萬年...即係上帝hea 撚左幾十億年先整人類出黎撚下 你話耶教係咪on9 !
有無人覺得好奇妙,而家用肉眼睇到既星球竟然會係佢地唔知幾多千萬什至億年前既影像

覺,以為睇緊live其實係replay

以前成日諗依樣野
Supernova 係一片光環好靚,但supernova 亦係一個恆星既死亡。
假設個恆星體系有人類相似文明存在,佢發出求救訊號,到達地球已經幾百萬年後。亦即係你收到既時候,佢已經滅亡左幾百萬年。

Supernova係咪光過平時d星好多果種?有冇人前幾月夜晚望天見過一粒好大好光既星?果個係咪supernova 黎?
有無人覺得好奇妙,而家用肉眼睇到既星球竟然會係佢地唔知幾多千萬什至億年前既影像

以前成日諗依樣野
Supernova 係一片光環好靚,但supernova 亦係一個恆星既死亡。
假設個恆星體系有人類相似文明存在,佢發出求救訊號,到達地球已經幾百萬年後。亦即係你收到既時候,佢已經滅亡左幾百萬年。

Supernova係咪光過平時d星好多果種?有冇人前幾月夜晚望天見過一粒好大好光既星?果個係咪supernova 黎?

其實成日都會望到啲好光既星
我都會即刻諗係咪supernova
但再諗就會覺得就算係supernova都已經係幾百萬年前

黑洞好似仲未證明存在

存在,只係未觀察到個實際畫面
利申唔識

好似未證實
當初霍金寫論文話有
但而家霍金寫論文話無
利申 唔識

黑洞嘅存在無庸置疑,無法直接觀測係因為光子都無辦法逃離黑洞

好似觀察到黑洞做成嘅引力透鏡效應?

要等到2018年可能會有相

jwst?
lm

以前成日諗依樣野

其實成日都會望到啲好光既星
我都會即刻諗係咪supernova
但再諗就會覺得就算係supernova都已經係幾百萬年前

唔一定係
恆星都有分好多款而每款嘅生命週期,光度,溫度,顔色,大小都可以唔同(例如太陽係隻yellow dwarf, 發白光)

粒星同地球嘅距離都會影響到
7.

Our universe is a mathematical simulation. A computer-generated hologram / image / matrix.

Same thought

存在,只係未觀察到個實際畫面
利申唔識

姐係冇啦

直接觀察睇唔到唔等於冇

冇就冇,咩直接觀察,有其他方式去搵,紅外線觀察。
但都未搵到,姐係冇啦

你都觀察唔到時間
咁係咪冇時間存在?

黑洞存唔存在係取決於event horizon,只要有event horizon就有黑洞,同大小無關,你只要將地球所有mass壓成1個1蚊銀咁地球都會變左黑洞,而現在已經有無數observation證明event horizon係存在

銀河系中心已經有個supermassive black hole啦

所有星系中心都係
7.

Our universe is a mathematical simulation. A computer-generated hologram / image / matrix.

Same thought

電影Matrix應該比較接近呢樣講法?
共實地球生物歷史都好奇怪

地球有45億年歷史,7億年前有植物,5億年前左右有陸上生物,但直到現在發展出高等文明既只係得人類一個種族,點解個概率會低到咁

就算中間出現過幾次滅絕事件,但之後都有俾返至少幾千萬年時間佢地休養生息,真係可以一個文明都出現唔到?

定係其實有文明出現過,但已經搵唔返呢?

我地既文明用咗幾十年就發明到網絡系統
成個宇宙其他文明我覺得一定有
但係點解假設文明一定會有比我地大幅度進化?可以突然光速空間??
dimension唔同所以睇唔到,同鬼一樣道理
根本人類就係外星人黎地球留低嘅奴隸 佢哋只不過係將佢哋嘅DNA加落去原本係地球嘅一種生物度 再利用佢哋幫自己做嘢 ((之前睇reddit好多人都係咁講
根本人類就係外星人黎地球留低嘅奴隸 佢哋只不過係將佢哋嘅DNA加落去原本係地球嘅一種生物度 再利用佢哋幫自己做嘢 ((之前睇reddit好多人都係咁講

邊個subreddit 有呢啲話題?
有興趣

邊個subreddit 有呢啲話題?
有興趣

你search extraterrestrial 應該有好多
我好耐之前睇都唔係好記得喺邊睇
共實地球生物歷史都好奇怪

地球有45億年歷史,7億年前有植物,5億年前左右有陸上生物,但直到現在發展出高等文明既只係得人類一個種族,點解個概率會低到咁

就算中間出現過幾次滅絕事件,但之後都有俾返至少幾千萬年時間佢地休養生息,真係可以一個文明都出現唔到?

定係其實有文明出現過,但已經搵唔返呢?

atlantis!!!
39 ly, 比起上次trappist-1 近好多,可能有氣候
真係好想知jwst launch 後會有咩發現
http://www.sci-news.com/astronomy/lhs-1140b-super-earth-04792.html
其實海獺人係咪真?
好多人都話見過
Pish
同外星人維度唔同
無可能會見到
又多返D 9upper
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞