宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
聽過一個理論
我地太早出現
構成生命嘅元素只能透過超生星爆炸傳到宇宙各地
時間愈長,呢啲元素愈多

超新星....
唔係有蟲洞咩,距離不成問題。

唔好玩啦 蟲洞

理論上存在

推測出黎咋下話
好似都證明唔到
利申 唔記得

理論計就計到
觀測完全未有
理論既話廣義相對論直情計到可以有一種圓圈既時間軸既時時結構添(即係例如過左10秒之後會返返去第0秒,時間不停循環),但冇咩可能真係有囉
所以好多純理論既野(對於一般大眾)聽下就好,始終冇證據
相對返幾千年前神話就知外星人一早去過地球
例如.天上一日 人間十年
睇過衛斯理既《玩具》之後,一直都相信宇宙係外星人既玩具,而地球只係呢套玩具中微小既一部分。

簡單舉個例:
我地既地球只係沙漠入面其中一棵植物底既蟻洞,蟻洞入面既蟻就係地球人。

1. 呢一堆蟻係佢有生之年都搵唔到另外一個同佢一樣既蟻洞,亦搵唔到另一種蟻,因為沙漠已經好大,世界比沙漠更大。就好似地球人仲未搵到外星人一樣。

2. 其實沙漠內外有其他動物,只係呢一堆蟻根本睇唔到。宇宙內可能有外星人,宇宙外都可能有外星人,當宇宙係一件玩具咁玩緊。

3. 蟻洞既蟻只有一周壽命,佢地根本唔會知道呢個世界有生物叫人類,可以存活80年。就好似依家話你知外星人壽命係50億年一樣,你根本都冇機會知道。

4. 可能以前有一個人行過呢個蟻洞,有幾隻蟻依附住呢個人類既鞋,最後到達沙漠既另一面,重新開枝散葉。可能我地地球人類都只係正統人類既一個小分支。

結論:我地真係好渺小

唔好玩啦 蟲洞

理論上存在

我懷疑蟲洞成日食撚左跌落地下既筆同擦膠

其實蟲洞就算存在都唔代表可以快過光速

我記得係好似紙咁摺疊,然後穿過去另一面,唔需要快過光速。宇宙係咩形狀都得好似係

咁者係快過光速,光速限制左因果/資訊傳遞既速度
假如有個蟲洞無視距離可以即刻去到距離地球1光年既1個行星:
我入蟲洞,去到1光年之外既行星,用相機影張相,入返蟲洞,俾張相你睇,你知道左係呢1刻果個行星既資訊,已經係超越左光速

唔好玩啦 蟲洞

理論上存在

我懷疑蟲洞成日食撚左跌落地下既筆同擦膠

其實蟲洞就算存在都唔代表可以快過光速

我記得係好似紙咁摺疊,然後穿過去另一面,唔需要快過光速。宇宙係咩形狀都得好似係

咁者係快過光速,光速限制左因果/資訊傳遞既速度
假如有個蟲洞無視距離可以即刻去到距離地球1光年既1個行星:
我入蟲洞,去到1光年之外既行星,用相機影張相,入返蟲洞,俾張相你睇,你知道左係呢1刻果個行星既資訊,已經係超越左光速

你行捷徑所以早左到目的地唔等於你行得快
宇宙138億年
太陽系用左46億年前先形成
都唔知果堆形成太陽嘅雲用左幾多十億年先聚埋一齊
地球生物基因又花左40億年先進化到高智慧物種
咁樣睇嘅話我諗全宇宙嘅生物水平應該差唔多
如果人無能力飛到星際空間,咁其他生物都無能力
剩係南極同地心有無其他文明都仲未知啦
我就覺得呢兩個地方已經有高級文明

只不過美國唔講出嚟啫

好奇一問,地心難查探都明

南極以現今科技,搵啲機器同人類一齊入去會難考究? 會有危險?(利申唔熟南極)

其實地球係實心呢樣野有數prove到,如果地球係空心既話個mass咁細係唔應該行而家既軌道

可能入面居住緊嘅野同人大到同多到可以比擬實心
地球轉一圈=一年

e. g.地球十幾年=木星一年=天王星一個「月」, 當然果邊無月球,只係類比

同一太陽系 就算有其他生命體,一定長命過我地

人類發展快,時間過得快,相對其他生命只係好短時間
只係咁岩哩一千年度無黎姐
之前一定有黎過

有,193x年UFO登曬報紙

其實我傾向相信地底人

南北極中央係UFO登陸地點
另外百慕達三角又係類似野,連接另一時空
地球轉一圈=一年

e. g.地球十幾年=木星一年=天王星一個「月」, 當然果邊無月球,只係類比

同一太陽系 就算有其他生命體,一定長命過我地

人類發展快,時間過得快,相對其他生命只係好短時間

公轉週期長短同長唔長命有咩關係
9up post
會唔會係地球人太自大
用地球既生物 物理去量度宇宙
其實地球套科學唔適用於宇宙

我都有諗過會唔會只係人類諗多咗
假定咗外星文明一定會想搵宇宙嘅其他文明
但可能佢地喺宇宙某一角好開心咁生活緊 根本冇諗過要探索宇宙

只係人類將自己嘅諗法套喺其他外星物種身上
以為你搵人 人地就一定都搵緊你

但我覺得好奇心係高等生物既必要條件,冇可能有能力搵到地球而唔接觸我地

可能有接觸,普通人唔知啫
UFO都唔少啦(雖然唔知有幾多係真料)
高汁post
其實去到宇宙既盡頭係點?
無得再行出去?

你都識講係「盡頭」啦

會入到去另一個宇宙
根本人類就係自我毁滅緊
正常生物係既有法則下共生緊
而人類就不斷破壞自己環境 資源乜乜乜

可以話 本來地球生物就完美 而進化出人物係一種bug

所以寄望外太空同樣有bug係唔應該嘅期望
剩係南極同地心有無其他文明都仲未知啦
我就覺得呢兩個地方已經有高級文明

只不過美國唔講出嚟啫

好奇一問,地心難查探都明

南極以現今科技,搵啲機器同人類一齊入去會難考究? 會有危險?(利申唔熟南極)

官方話極地既磁場同氣溫會令㺫文明既機器運作唔倒,我自己就唔太相信無walk around 嘞

有啲野唔係話想walk around就walk around
極低溫嘅情況下有時啲component係唔work就唔work
其實有咁多年應該有銀河體制出左嚟
不過竟然係乜都無
講真人類發展落去
必定會發展到整個太陽系,呢樣幾乎係必然
但如果搵唔到遠距離星際航行既方法,人類會被困死
我自己比較傾向相信4或者5

人類對比宇宙文明根本只係幼稚園程度

電影成日幻想外星人侵略地球,但可能人地根本無當你係一回事

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

但外星人去到果個級數,仲有無人類細路咁低能呀

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

你攞打機比真係好ON9
你唔比人地係為左資源黎打既, 你唔撚好同我講話咩打D低LV裝備高LV都唔吼呢D垃圾論, 現實資源冇分高低

宇宙咁鳩大,有咩資源要特登黎地球拎

咁就證明外星人仲未發現地球, 如果發現再加上真係文明水平高過我地, 我就唔相唔會打我地, 外星人都係生物, 一定有生物既特徵, eg. 貪婪, 好奇

我又諗唔到地球有咩獨特資源要千山萬水過來搶。
如果我係外星人來太陽系掘礦,會唔會覺得小行星帶同木星吸引好多?

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

你攞打機比真係好ON9
你唔比人地係為左資源黎打既, 你唔撚好同我講話咩打D低LV裝備高LV都唔吼呢D垃圾論, 現實資源冇分高低

咁就證明外星人仲未發現地球, 如果發現再加上真係文明水平高過我地, 我就唔相唔會打我地, 外星人都係生物, 一定有生物既特徵, eg. 貪婪, 好奇

地球有咩元素係值得外星人走咁遠黎貪架

可以由咁遠既地方黎得到地球,可以控制到既能量已經夠佢合成到佢想要既元素啦 再講,宇宙咁大,有乜野係一定要打死你地球人先拎到而其它星球無?

我講既性質遇, 唔係搵

地球人同外星人所需要既生存元素可能都唔同, 而可能地球呢邊銀河系既元素同外星人星球既銀河系元素都係獨一無二, 咁就會促成外星人好奇

不過我既立場都係地球人係最高文明
外星人咁勁就快點強姦我

你話過來太陽系掘礦,到地球順手拎走一兩件紀念品走就唔奇,但係要吸引到超文明外星人勞師動眾去搶嘅嘢,我覺得地球就欠奉了
當宇宙係一個星球 我地所在既宇宙外 會唔會仲有億萬個宇宙存在?

你攞打機比真係好ON9

我又諗唔到地球有咩獨特資源要千山萬水過來搶。
如果我係外星人來太陽系掘礦,會唔會覺得小行星帶同木星吸引好多?

算啦,條友淨係想話人ON9,你講咩佢都唔會認同
無人話過文明一定要建立起三維世界上面
可能係無限維呢
就以四維黎講 可能時間軸去帶回帶等同我地伸隻手咁方便(身體構成既一部份 無限時間旅行等同我地無張宇宙旅行)
可能佢地一直都同我地一齊生活 不過佢無當我地係生物咁睇呢 (人睇螞蟻 細菌 什至只係基本病毒)

無reference9吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞