宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
High intelligence 嘅外星生物就一定有架啦,Mediocrity principle都反映咗人類唔係獨特

個人認為佢地同地球太遠所以搵唔到我地嘅可能性應該較大。

高智慧生命即使以成個Galaxy層面去睇,出現嘅possibility都係偏低,可以推論出就算高智慧外星生物命存在,都會離我地好遠好遠
會唔會係地球人太自大
用地球既生物 物理去量度宇宙
其實地球套科學唔適用於宇宙

我都有諗過會唔會只係人類諗多咗
假定咗外星文明一定會想搵宇宙嘅其他文明
但可能佢地喺宇宙某一角好開心咁生活緊 根本冇諗過要探索宇宙

只係人類將自己嘅諗法套喺其他外星物種身上
以為你搵人 人地就一定都搵緊你

但我覺得好奇心係高等生物既必要條件,冇可能有能力搵到地球而唔接觸我地

我意思係我地用人類嘅思考模式去估外星文明嘅思考模式可能係錯哂
就好似好奇心係高等生物嘅必要條件都只係我地嘅諗法

又唔可以話你錯 學界都會有呢種想法
但係地球人只可以用已知既野去推測、預測..咁樣先係科學既模式
如果全部推倒認為人地唔跟我地所知既基本法則..咁樣係盲目唔係科學
冇科學基礎去探索基本上會將成個過程拉長好幾倍
所以呢種想法對於尋找地外文明係不切實際
High intelligence 嘅外星生物就一定有架啦,Mediocrity principle都反映咗人類唔係獨特

個人認為佢地同地球太遠所以搵唔到我地嘅可能性應該較大。

高智慧生命即使以成個Galaxy層面去睇,出現嘅possibility都係偏低,可以推論出就算高智慧外星生物命存在,都會離我地好遠好遠

詳見http://www.astrobio.net/alien-life/at-last-how-many-alien-civilizations-are-there/
無知一問
我地而家睇緊果啲隔咁遠光年既星球 點解係幾萬年前既影像?
姐係距離會影響我地睇到既影像?
愈遠既野 同 自己睇到既野 係有「時差」?
無知一問

因為可觀察既就只有光,而光根據距離由發生果刻到地球已經用左好多年,所以觀測到既只係歷史
其實好難講 地球只可以話係巧合
咁啱個環境 氣候合適
咁啱又有生命
咁啱又有水源
咁當然我唔排除有高智慧生物可以係惡劣環境生存
話唔定啲氣體星球底下其實係高智慧生物嘅屋企
啲氣體係保護層
又話唔定nasa其實有同外星生命溝通
話唔定個宇宙空洞其實係通去多元宇宙 去唔同維度
Btw 陰謀論可以解釋好多野
我哋所知道既太空科技只係nasa公開出黎 佢一定仲有啲科技未公開 睇佢啲工程師幾勁就知道
宇宙仲有好多疑團未解開或者係nasa冇公開 其實nasa係一個政府部門 如果公開咗會令市民會恐慌嘅話 咁的確唔公開係合理
試想像吓 近幾年有咩科技係公開過 係得個耐熱半導體出黎
所以政府掌握住咩資訊真係冇人知
無知一問

你上網會有delay..光線(影像)都係一樣
有無諗過,其實係佢哋飛緊過嚟,外星人壽命不受限的話,光唔光速對佢哋係無所謂
暫時好似3,4,5最多人信
無知一問

因為可觀察既就只有光,而光根據距離由發生果刻到地球已經用左好多年,所以觀測到既只係歷史

冇錯 睇緊嘅野可以係幾千年前個星球發生既事
無知一問

唉,我細個第一次意識到『光年』係咩一回事果陣,真係對宇宙有種絕望感
有無諗過,其實係佢哋飛緊過嚟,外星人壽命不受限的話,光唔光速對佢哋係無所謂

我當飛過黎要三千年..佢地咩事三千年前要以地球為目的地?
最少唔係咩友善既野
咁多天文人係到 順便想問吓 宇宙膨脹(暗能量) 紅移其實係咪違反咗能量守恆
7.

Our universe is a mathematical simulation. A computer-generated hologram / image / matrix.

P.S. I come from outside this hologram.

Yes I come from outside of your hologram

最少唔係咩友善既野

時間長短係主觀感受嚟

就如細路個陣覺得一年好長,老左嘅覺得十年如一日
咁多天文人係到 順便想問吓 宇宙膨脹(暗能量) 紅移其實係咪違反咗能量守恆

舉個例子 反物質都會幾分鐘內煙滅 即係仲有能量存在
係係暗能量係無中生有
外星生物形態唔同
我地覺得係文明佢地唔當係
即係蟻,蜜蜂咁都有自己既文明
但係人類冇當過佢地呢啲係文明

挖返巴打哩段野出黎先
我覺得個比喻好好
我地既所謂『文明』其實只係人類既主觀角度
可能外星人一直都有經過地球,但就等如人類行過蟻巢一樣,唔會有特別想法

最少唔係咩友善既野

就等於正常人浪費一個鐘搭車無所謂
但對一隻得幾日命嘅昆蟲嚟講,一個鐘好長

最少唔係咩友善既野

時間長短係主觀感受嚟

就如細路個陣覺得一年好長,老左嘅覺得十年如一日

唔關事...三千年前既地球有咩野吸引佢地過黎?
除左搶資源都唔知有咩好睇
外星生物形態唔同
我地覺得係文明佢地唔當係
即係蟻,蜜蜂咁都有自己既文明
但係人類冇當過佢地呢啲係文明

挖返巴打哩段野出黎先
我覺得個比喻好好
我地既所謂『文明』其實只係人類既主觀角度
可能外星人一直都有經過地球,但就等如人類行過蟻巢一樣,唔會有特別想法

之前睇啲人打啲文章都有講過
無知一問

唉,我細個第一次意識到『光年』係咩一回事果陣,真係對宇宙有種絕望感

唔該咁多巴打先
我都係傾向5同6
如果人類政府公佈左高智慧外星人既存在既話
可能會造成恐慌
特別係如果佢地就係人類既創造者既話咁仲衰
對天主教/基督教呢啲造成好大既衝擊

最少唔係咩友善既野

就等於正常人浪費一個鐘搭車無所謂
但對一隻得幾日命嘅昆蟲嚟講,一個鐘好長

又一個好到肉既比喻

但如果外星人係以研究為目的,咁跳過左幾千年時間都幾浪費,幾千年已經足夠令大量文明消失

其實我好希望宇宙之中真係有空間對摺技術,可以突破時間空間,直接跳去目的地
唔識光年啲人唔該google吓先
以光速行走幾多年
其實係距離 唔通要人用天文單位先會明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞