宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/17/144541_e1fdf7a3e76d23d248dc8dcf264abc63.jpg
我相信有野會比光速(距離)更快
只係人類文明程度太低

我相信動物園觀
外星生物
放左人類物種係地球
等佢地生存不斷演變
可能想獲得某樣野/知識?
或者可能係興趣

光速唔只係技術上做唔到,係本質上去唔到
學下相對論先啦

講得好, 我大學個陣專登take d物理學course, 請教過prof, 佢地都係話 係物理學上, 超光速係無意義的 所以唔存在咩回到過去的時光旅行
愛恩斯坦根本無講過咩超越光速就可以回到過去, 係好多小說同電影作品既幻想, 佢係話無野快過光 個陣我請教的prof補充, 話快過光既粒子會係負質量, 負質量係物理學上是無意義的
(利申:非理科人如有講錯請指正 )

https://godfreyleungcosmo.wordpress.com/2017/04/11/%e7%89%a9%e7%90%86%e5%ad%b8%e4%b8%8a%e6%99%82%e5%85%89%e6%97%85%e8%a1%8c%e6%9c%89%e5%8f%af%e8%83%bd%e5%97%8e-is-time-travel-ever-possible/
有興趣可以睇下呢篇文, 物理學博士寫關於時光旅行

唔係負數,係虛數

係物理學上無意義,係因為物理學認為果個粒子質量已經係不存在/不能存在?
其實有無少少可能性係個粒子已經用另一種形式存在緊,但物理學無辦法識別到?例如暗能量都係無辦法識別

虛數既意思係如果你代一個快過光速既速度入相對論條式入面會計到虛數質量,冇物理意義
而實際上,只要係有質量既野,根本連光速都去唔到
唔係話當佢快過光速就變虛數質量
會唔會有d亂唔明我講緊乜

其實應該講下點解speed存在upper limit,d唔係好明物理既人應該會容易d理解

想當年Michelson同Morley做左個實驗想證明以太(傳播光既介質)既存在,點知反而證明左以太唔存在
呢個結果再加上電磁學既Maxwell's equation會得出「光速係真空中以定值傳播,同觀察者冇關」既結論
簡單講就係,假設有架車開住車頭燈行緊,如果車頭同地面各自放左一個可以量度光速既裝置,呢兩個裝置量度到由車頭燈射出既光既速度會係同一個數字
咁Einstein就用「光速係真空中以定值傳播,同觀察者冇關」作為其中一個基本假設就整左相對論出黎 (一共有兩個假設,另一個假設係「對所有慣性觀察者,物理定律都係一樣」)
相對論其中一個結論就係「所有有質量既野都唔可以由慢過光速加速至光速」
但我唔係到解釋點解啦 要解釋清楚既話兩三千字走唔甩
點解你地要以人嘅角度睇其他文明?

因為佢地係人囉,on9

成撚日都有呢d弱智仔走出黎以為自己好撚出眾好撚叻,作為一個人點撚樣唔用人既角度睇其它文明呀?

教我用外星人角度睇其他文明
其實大爆炸個奇點,無時間同空間個概念

宇宙邊緣係無時間同空間概念

甚至乎,只要離開左地球,宇宙入面一個地方,只要重力同速度唔同,時間同空間都會唔一樣

好似就咁用人既概念去思考宇宙既世界好困難
我自己比較傾向相信4或者5

人類對比宇宙文明根本只係幼稚園程度

電影成日幻想外星人侵略地球,但可能人地根本無當你係一回事

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

但外星人去到果個級數,仲有無人類細路咁低能呀

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

你攞打機比真係好ON9
你唔比人地係為左資源黎打既, 你唔撚好同我講話咩打D低LV裝備高LV都唔吼呢D垃圾論, 現實資源冇分高低

宇宙咁鳩大,有咩資源要特登黎地球拎

咁就證明外星人仲未發現地球, 如果發現再加上真係文明水平高過我地, 我就唔相唔會打我地, 外星人都係生物, 一定有生物既特徵, eg. 貪婪, 好奇

地球有咩元素係值得外星人走咁遠黎貪架

可以由咁遠既地方黎得到地球,可以控制到既能量已經夠佢合成到佢想要既元素啦 再講,宇宙咁大,有乜野係一定要打死你地球人先拎到而其它星球無?
記得有人講過我地身處緊既世界並唔存在
我地會畫漫畫,寫小說
而我地既世界就係更高維度既物種畫既"漫畫"同"小說"
聽過一個理論
我地太早出現
構成生命嘅元素只能透過超生星爆炸傳到宇宙各地
時間愈長,呢啲元素愈多

呢個理論幾有意思,有冇Paper睇下

因為佢地係人囉,on9

成撚日都有呢d弱智仔走出黎以為自己好撚出眾好撚叻,作為一個人點撚樣唔用人既角度睇其它文明呀?

教我用外星人角度睇其他文明

可能佢就係外星人

有怪莫怪,唔好怪細路仔唔識世界
有冇人好似我咁想入黑洞入面,過到另一個世界睇下嗰個世界係咩樣
其實我好想知個宇宙外面係咩 同埋佢有幾大
係地球所有野都有限 無限大依個概念好難想像

係好難想像,
宇宙推測有138億年,所以可觀測宇宙既半徑得138億光年;

而呢d半徑為138億光年既球體可觀察宇宙又可能有無限咁多個;

而根據弦理論,我地既宇宙可能只係一層膜,係我地層宇宙膜之上/下又可能有好多層其他宇宙膜,唔同既宇宙膜既物理定律又可能好唔同

利申: 科學雜誌睇返黎,其實睇完都唔太明up乜,有興趣既可以search multiverse

string theory我覺得係不可證偽,其實仲算唔算係物理

string其實學術界開始拋棄緊,之前同prof傾計講起,佢話如果未來幾年CERN個邊都仲未撞到string計出黎既粒子應該就冇架啦
又有prof講過學string既唯一理由係:真正啱既理論可能數學上同string有D似
其實我好想知個宇宙外面係咩 同埋佢有幾大
係地球所有野都有限 無限大依個概念好難想像

係好難想像,
宇宙推測有138億年,所以可觀測宇宙既半徑得138億光年;

而呢d半徑為138億光年既球體可觀察宇宙又可能有無限咁多個;

而根據弦理論,我地既宇宙可能只係一層膜,係我地層宇宙膜之上/下又可能有好多層其他宇宙膜,唔同既宇宙膜既物理定律又可能好唔同

利申: 科學雜誌睇返黎,其實睇完都唔太明up乜,有興趣既可以search multiverse

string theory我覺得係不可證偽,其實仲算唔算係物理

string其實學術界開始拋棄緊,之前同prof傾計講起,佢話如果未來幾年CERN個邊都仲未撞到string計出黎既粒子應該就冇架啦
又有prof講過學string既唯一理由係:真正啱既理論可能數學上同string有D似

都係時候換個角度架啦,世界投入太多人才入無底洞唔係一件好事

作出疑問係一定以人類嘅認知為基礎,唔係嘅話大家都係鳩噏,更加難去證實
聽過一個理論
我地太早出現
時間愈長,呢啲元素愈多

文就搵到下嘅
https://www.google.com.hk/amp/s/www.universetoday.com/130125/arrive-early-universes-life-party/amp/

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

你攞打機比真係好ON9
你唔比人地係為左資源黎打既, 你唔撚好同我講話咩打D低LV裝備高LV都唔吼呢D垃圾論, 現實資源冇分高低

咁就證明外星人仲未發現地球, 如果發現再加上真係文明水平高過我地, 我就唔相唔會打我地, 外星人都係生物, 一定有生物既特徵, eg. 貪婪, 好奇

地球有咩元素係值得外星人走咁遠黎貪架

可以由咁遠既地方黎得到地球,可以控制到既能量已經夠佢合成到佢想要既元素啦 再講,宇宙咁大,有乜野係一定要打死你地球人先拎到而其它星球無?

我講既性質遇, 唔係搵

地球人同外星人所需要既生存元素可能都唔同, 而可能地球呢邊銀河系既元素同外星人星球既銀河系元素都係獨一無二, 咁就會促成外星人好奇

不過我既立場都係地球人係最高文明
外星人咁勁就快點強姦我

你攞打機比真係好ON9

留名
記得有人講過我地身處緊既世界並唔存在
我地會畫漫畫,寫小說
而我地既世界就係更高維度既物種畫既"漫畫"同"小說"

岩呀, 有眼球同神經觸覺先可以感知到呢個世界, 所以我地既眼同神經就係高文明物種
聽過一個理論
我地太早出現
時間愈長,呢啲元素愈多

文就搵到下嘅
https://www.google.com.hk/amp/s/www.universetoday.com/130125/arrive-early-universes-life-party/amp/

如果證實到係真嘅都幾可惜
如果光係最快
咁點解光走唔出黑洞?
文科仔

我相信有野會比光速(距離)更快
只係人類文明程度太低

我相信動物園觀
外星生物
放左人類物種係地球
等佢地生存不斷演變
可能想獲得某樣野/知識?
或者可能係興趣

光速唔只係技術上做唔到,係本質上去唔到
學下相對論先啦

因為一去到光速
時間就停止
如果光係最快
咁點解光走唔出黑洞?
文科仔

黑洞引力太強,一旦過左event horizon,就返唔到轉頭
一講起外星人就諗起lee個白頭佬
https://youtu.be/6GooNhOIMY0

我覺得外星嘅高智慧生物都未進化到可以唔依賴自己嘅母星就滅亡,所以未有外星人嚟地球say hi。
而人類要發展到lee個程度都係一萬幾千年後嘅事,到時人類可以已經自爆
如果光係最快
咁點解光走唔出黑洞?
文科仔

黑洞引力太強,一旦過左event horizon,就返唔到轉頭

黑洞就係一個空間漩渦,光走左入去個漩渦就冇路出番嚟

你攞打機比真係好ON9

人腦的確係幾高效率既processor 但作為高等文明連人腦級電腦都整唔到就執柒左佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞