宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
fermi paradox仲有一個theory 係外星人向虛擬世界發展
好似matrix咁, 要咩有咩, 根本已經無誘因探索宇宙
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

有,light-cone以外的path

黑洞入面發生咩事目前無物理定律去解釋,唔係好明咩叫黑洞內無時間

黑洞好似仲未證明存在

存在 係黑洞後邊嘅空間睇落會因為強大嘅引力扭曲咗
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

黑洞入面發生咩事目前無物理定律去解釋,唔係好明咩叫黑洞內無時間

黑洞好似仲未證明存在

存在,只係未觀察到個實際畫面
利申唔識

好似未證實
當初霍金寫論文話有
但而家霍金寫論文話無
利申 唔識

霍金唔係痴線吓話
佢好似講過粒子加速器去到光速會產生微型黑洞

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

姐係冇啦

直接觀察睇唔到唔等於冇

冇就冇,咩直接觀察,有其他方式去搵,紅外線觀察。
但都未搵到,姐係冇啦

你都觀察唔到時間
咁係咪冇時間存在?

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

姐係冇啦

直接觀察睇唔到唔等於冇

但都未搵到,姐係冇啦

你都觀察唔到時間
咁係咪冇時間存在?

黑洞存唔存在係取決於event horizon,只要有event horizon就有黑洞,同大小無關,你只要將地球所有mass壓成1個1蚊銀咁地球都會變左黑洞,而現在已經有無數observation證明event horizon係存在
外星人:你地憑乜俾我地打
俾人打都要資格
俾人打都要資格

外星人: 打你嘥gas
俾人打都要資格

外星人: 打你嘥gas

外星人: 地球人其實係咪m 成日ff我打佢
留名

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

姐係冇啦

直接觀察睇唔到唔等於冇

但都未搵到,姐係冇啦

你都觀察唔到時間
咁係咪冇時間存在?

黑洞存唔存在係取決於event horizon,只要有event horizon就有黑洞,同大小無關,你只要將地球所有mass壓成1個1蚊銀咁地球都會變左黑洞,而現在已經有無數observation證明event horizon係存在

銀河系中心已經有個supermassive black hole啦

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

姐係冇啦

直接觀察睇唔到唔等於冇

但都未搵到,姐係冇啦

你都觀察唔到時間
咁係咪冇時間存在?

銀河系中心已經有個supermassive black hole啦

呢個係透過背景輻射和現今我們所認知的星系拋射移動所計算出嚟結果,實際上天文學還沒有直接觀測到有個巨型黑洞在眼河中心。

相反黑洞(正/反)就已經確定搵到幾個。

至於黑洞,由於現階段沒有共識嘅說法理論,我講嘅只會被大家當ff 睇

所以現階段只可以話沒確定(unknown),但唔係否定(negative)

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

姐係冇啦

直接觀察睇唔到唔等於冇

但都未搵到,姐係冇啦

你都觀察唔到時間
咁係咪冇時間存在?

呢個係透過背景輻射和現今我們所認知的星系拋射移動所計算出嚟結果,實際上天文學還沒有直接觀測到有個巨型黑洞在河中心。

至於黑洞,由於現階段沒有共識嘅說法理論,我講嘅只會被大家當ff 睇

所以現階段只可以話沒確定(unknown),但唔係否定(negative)

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

姐係冇啦

直接觀察睇唔到唔等於冇

但都未搵到,姐係冇啦

你都觀察唔到時間
咁係咪冇時間存在?

呢個係透過背景輻射和現今我們所認知的星系拋射移動所計算出嚟結果,實際上天文學還沒有直接觀測到有個巨型黑洞在河中心。

收皮啦,你又知唔知火星啲塵都有佢既文明?
唔同物質有唔同既表現方式,生物只不過係其中一樣,所以唔好再將人類果套套入其他物質果到。
有無人覺得好奇妙,而家用肉眼睇到既星球竟然會係佢地唔知幾多千萬什至億年前既影像

覺,以為睇緊live其實係replay

以前成日諗依樣野
Supernova 係一片光環好靚,但supernova 亦係一個恆星既死亡。
假設個恆星體系有人類相似文明存在,佢發出求救訊號,到達地球已經幾百萬年後。亦即係你收到既時候,佢已經滅亡左幾百萬年。
收皮啦,你又知唔知火星啲塵都有佢既文明
唔同物質有唔同既表現方式,生物只不過係其中一樣,所以唔好再將人類果套套入其他物質果到。

冇證據就自己收皮先啦

冇證據就自己收皮先啦

睇下佢個username先
你地唔覺人類同其他生物好與眾不同?
點解唯獨人類先有拋離既智商文明?
人類本來就唔係地球既原居民

有聽過人講人係猩猩同外國人既混種
佢地話人係極其唔尋常咁唔適應大自然環境

毛又冇,食生肉又易死,出世又難,成熟期亦慢過其他生物
其實我反而好奇,宇宙一直變大,d星球又點黎架呢?
無啦啦變出黎?

星系之間距離會隨時間變遠

超新星爆炸-->星塵-->重新演變星系

星系與星系之間係一大片虛無,而宇宙空間嘅增加亦會令虛空擴大,

到好遙遠嘅未來,我地可能冇辦法以光觀察到其他星系。星空將一片黑暗。

係唔係同熱寂差不多?
其實我反而好奇,宇宙一直變大,d星球又點黎架呢?
無啦啦變出黎?

星系之間距離會隨時間變遠

超新星爆炸-->星塵-->重新演變星系

星系與星系之間係一大片虛無,而宇宙空間嘅增加亦會令虛空擴大,

到好遙遠嘅未來,我地可能冇辦法以光觀察到其他星系。星空將一片黑暗。

係唔係同熱寂差不多?

當宇宙澎漲速度比光速快嗰陣 我地就唔可能會再透過光睇到其他星系 由其他星

系出發嘅photon 永遠都唔會嚟到我地度

熱寂係另一樣嘢嚟 係講當整個universe嘅entropy去到max嗰陣 宇宙就唔會再有

任何可以轉化為work done嘅energy

冇證據就自己收皮先啦

睇下佢個username先

前排睇完上面巴打講過既《三體》

本書有提過要點樣解釋費米悖論,作者起左個名叫黑暗森林法則
唔係咩新鮮野黎,不過我都幾認同,
唔po上黎,有興趣外星人文明既可以搵下,唔劇透了
大把硬科幻小說講外星人文明,
有友善都有惡意既,
應該我依一世都唔會知答案,所以都係睇下書開心下算了

黑暗森林法則有bugs

又有人話自己可以破黑森
BTW有興趣想睇下你點係唔違反三大原則嘅前提下破黑森
前排睇完上面巴打講過既《三體》

本書有提過要點樣解釋費米悖論,作者起左個名叫黑暗森林法則
唔係咩新鮮野黎,不過我都幾認同,
唔po上黎,有興趣外星人文明既可以搵下,唔劇透了
大把硬科幻小說講外星人文明,
有友善都有惡意既,
應該我依一世都唔會知答案,所以都係睇下書開心下算了

黑暗森林法則有bugs

又有人話自己可以破黑森
BTW有興趣想睇下你點係唔違反三大原則嘅前提下破黑森

定係兩原則,唔係好記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞