宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
個post太長冇睇哂
想問一下
宇宙入邊有嘅「野」 唔理佢點變 數量都係永遠一樣?
我嘅意思係 一個沙池 無論你點砌入邊d沙
沙嘅數量都係永遠一樣 只係表現方式唔同左?

利申 原始人等級科學知識 小學畢業

低學歷無人理

之前聽過下,話呢個世界係不斷彭漲緊,因為呢個世界既熵不斷增加緊,但我自己就聽唔明 熵=冇能量既物質,但我就覺得呢個世界物質係有限,正如你所講表現方式唔到

ENTROPY唔係指冇能量既物質
佢係一個抽象概念, 表達一個SYSTEM既混亂程度
簡單講, 你可以好簡單將電能轉成熱能, 但調返轉就好難, 因為ENTROPY上升左
個post太長冇睇哂
想問一下

低學歷無人理

先定義何謂"野"
如果你指既係質量, 答案係NO, 因為質量可以變能量, 你可以消滅一粒沙變成巨大能量
但如果係質量+能量, 答案係YES

利申:AL程度

我想問嘅「野」係指真係所有野 任何起宇宙中存在嘅野
Sorry 真係乜都唔識 睇到post之後諗 諗唔明所以問
個post太長冇睇哂
想問一下

低學歷無人理

之前聽過下,話呢個世界係不斷彭漲緊,因為呢個世界既熵不斷增加緊,但我自己就聽唔明 熵=冇能量既物質,但我就覺得呢個世界物質係有限,正如你所講表現方式唔到

我係咪可以理解成 沙池越黎越大 但係沙就冇增加 所以沙池嘅質量越來越低?

呢個係我既belief黎姐
但有啲科學家就認為唔係
你可以上網睇下有關熵既研究,不過我未去睇,所以剩係可以鳩up下
個post太長冇睇哂
想問一下

低學歷無人理

簡單講, 你可以好簡單將電能轉成熱能, 但調返轉就好難, 因為ENTROPY上升左

返唔到轉頭咪姐係唔可以轉變為其他形式既能量,唔係姐係冇能量咩
同埋唔明何為之混亂
個post太長冇睇哂
想問一下

低學歷無人理

返唔到轉頭咪姐係唔可以轉變為其他形式既能量,唔係姐係冇能量咩
同埋唔明何為之混亂

首先ENTROPY唔係物質
其次唔係冇左能量, 而係轉換左做一D無乜用既能量(D能量仲係度)

至於如何解讀"chaos", 我都唔係好識, 要等專科巴打解答
我既睇法係, 由於無乜用既能量通常都係內能, 即係係微觀角度上, 分子好混亂咁運動, chaos可能就指呢樣野 (對比電能, 電子有序咁向一個方向行, chaos就少)
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄
個男主角去完個星球只係幾個鐘

但再返上太空船個陣太空船個邊已經經歷左幾十年

睇到覺得好唏噓咁
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
但要好似套戲咁減漫咁多時間
班太空人會先被重力壓死
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

好似相對論入面有講,但唔係幾明個原理
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

假設地球重力係10
如果有個星球重力係20, 即係佢既時間會快/ 慢過地球一倍?
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

假設地球重力係10
如果有個星球重力係20, 即係佢既時間會快/ 慢過地球一倍?

影響好細,唔係1比2 可能係1比1.001 咁掛
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

假設地球重力係10

影響好細,唔係1比2 可能係1比1.001 咁掛

唔記得喇
小三小四睇過一次相對論嘅科普文之後冇乜興趣就有再點理
但印象中係要重力大得好離譜先可以影響到時間

你當space time係一塊拉平晒嘅布
好似張彈床咁
你平時放啲輕嘅野上去唔會點郁到塊布
當你有舊重力好大嘅物體放喺space time入面
就好似放咗個保齡球/鉛球/黃金球呢啲咁
塊布就會凹得好緊要

好似係,唔係太熟
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

呢個可能要睇睇gravitational wave
呢方面既話題Physics 上難到冇乜人識
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

唔關gravitational waves事,純粹 gravitational time dilation,咁強既重力場入面除非你企係地面,否則重力唔會係壓死你
如果係好似戲入面,佢係freely falling, gravity係會拉長左你,詳情google search spaghettification
另外gravitational waves都唔係你講到咁難冇乜人識咁 正常general relativity既course都會包埋
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

唔關gravitational waves事,純粹 gravitational time dilation,咁強既重力場入面除非你企係地面,否則重力唔會係壓死你
如果係好似戲入面,佢係freely falling, gravity係會拉長左你,詳情google search spaghettification
另外gravitational waves都唔係你講到咁難冇乜人識咁 正常general relativity既course都會包埋

如果你係話呢個post入面冇乜人識就真既,但呢個post入面根本乜鳩physics都冇乜人識
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

如果你係話呢個post入面冇乜人識就真既,但呢個post入面根本乜鳩physics都冇乜人識

F=ma
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

Theory of relativity 我真係冇讀過
讀biochem最多都係physical chem要讀下quantum machanics
Solve下schrödinger equation 咁
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

讀biochem最多都係physical chem要讀下quantum machanics

但其實講宇宙係咩樣主要就係用general relativity
但唔知點解好多人會覺得同quantum有關
反而想知
重力係咪會影響時間

之前有套戲星際啟示錄

睇到覺得好唏噓咁

可以
時間同空間會互相影響
班太空人會先被重力壓死

但其實講宇宙係咩樣主要就係用general relativity
但唔知點解好多人會覺得同quantum有關

Quantum夠難明冇人識自己鳩噏完唔使驚有人會踢爆
Relativity咁多人識,尤其是E=mc^2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞