宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
其實去到宇宙既盡頭係點?
無得再行出去?
外星生物形態唔同
我地覺得係文明佢地唔當係
即係蟻,蜜蜂咁都有自己既文明
但係人類冇當過佢地呢啲係文明

挖返巴打哩段野出黎先
我覺得個比喻好好
我地既所謂『文明』其實只係人類既主觀角度
可能外星人一直都有經過地球,但就等如人類行過蟻巢一樣,唔會有特別想法

其實唔係咁,只不過你活響現在
人類向來都係透過觀察了解先可以繁衍同進步
今日既我就只會打下ps4咁解,因為有d 野得個知字就算,甚至唔知都ok

但你講果樣,係外星人知有地球都唔理,機會較低;如果你話佢暗中觀察我地,我都覺得唔大機會。 比較偏向大家未搵到對方
人類同佢地唔同frequency, 佢地睇到我地我地睇唔到佢地

人類所謂文明其實好低等,要損耗資源嚟產生能量 eg核能發電,對佢地嚟講就好似啲野人唔識透火咁

人類因為七情六欲私心去自相殘殺又係啲低等行為
其實宇宙大爆炸嘅速度係幾多?
聽講宇宙有幾百傹光年咁闊,但宇宙個年齡得一百幾億年,咁係咪代表宇宙大爆炸嘅速度快過光速?

好似係

空間膨脹速度冇限制

利申:好耐之前睇翻嚟唔知有冇錯

Yes and no
膨脹既「速度」係冇限制,但呢個「速度」唔係真係我地平時講既速度
解釋就不了 就算係physics undergrad都唔係個個會聽得明
人類同佢地唔同frequency, 佢地睇到我地我地睇唔到佢地

人類所謂文明其實好低等,要損耗資源嚟產生能量 eg核能發電,對佢地嚟講就好似啲野人唔識透火咁

咩叫frequency,乜野既frequency,點解frequency唔同=睇唔到
作為物理撚 每次見到呢d都忍唔住屌
無得再行出去?

你都識講係「盡頭」啦

我相信有野會比光速(距離)更快
只係人類文明程度太低

我相信動物園觀
外星生物
放左人類物種係地球
等佢地生存不斷演變
可能想獲得某樣野/知識?
或者可能係興趣

光速唔只係技術上做唔到,係本質上去唔到
學下相對論先啦

講得好, 我大學個陣專登take d物理學course, 請教過prof, 佢地都係話 係物理學上, 超光速係無意義的 所以唔存在咩回到過去的時光旅行
愛恩斯坦根本無講過咩超越光速就可以回到過去, 係好多小說同電影作品既幻想, 佢係話無野快過光 個陣我請教的prof補充, 話快過光既粒子會係負質量, 負質量係物理學上是無意義的
(利申:非理科人如有講錯請指正 )

https://godfreyleungcosmo.wordpress.com/2017/04/11/%e7%89%a9%e7%90%86%e5%ad%b8%e4%b8%8a%e6%99%82%e5%85%89%e6%97%85%e8%a1%8c%e6%9c%89%e5%8f%af%e8%83%bd%e5%97%8e-is-time-travel-ever-possible/
有興趣可以睇下呢篇文, 物理學博士寫關於時光旅行

唔係負數,係虛數
又引到啲真物理人出嚟
無知一問

如果將一個人無裝備下掉佢出太空會點?
浮浮下?
宇宙依家係咪不斷變大緊?

因為紅移,好似係

不過我都唔係咁明,空間變大,係咪有物質既空間都會變大?
即係粒子同粒子間空間愈來愈大?

紅移係膨脹既結果,透過紅移先知宇宙膨脹緊
膨脹要係超大既尺度下先有討論意義,粒子size、甚至太陽系size都冇意義
冇意義指既唔只係可忽略,而係根本冇一個理論去describe佢,詳細原因要講到去廣義相對論

咩叫frequency,乜野既frequency,點解frequency唔同=睇唔到

自己google '人類'+'頻率'+'外星人'呢啲字眼啦
緊係唔係講聲音嗰啲frequency
作為一個物理L你點睇Emoto個water crystal research?
137億光年只係我地可觀測ge宇宙, 實際係比呢個更多, 好似話係800幾億
咁多天文人係到 順便想問吓 宇宙膨脹(暗能量) 紅移其實係咪違反咗能量守恆

舉個例子 反物質都會幾分鐘內煙滅 即係仲有能量存在
係係暗能量係無中生有

冇人答我問題

能量守恆係always true既冇記錯既話

其實真係不守恆
物理學上我地而家知道「守恆定律」係「對稱性」既結果
例如「動量守恆」係「平移對稱(係兩個地方做一樣既實驗會得出一樣結果)」既結果
「能量守恆」係「時間平移對稱(一個鐘前同一個鐘後做一樣既實驗會得出一樣結果)」既結果
日常生活我地只需要考慮地球既範圍,呢d對稱當然係冇問題
但當你將宇宙作為整體咁睇,膨脹就已經令時間平移對稱冇左,能量守恆自然就冇左
唔係有蟲洞咩,距離不成問題。

唔好玩啦 蟲洞
無得再行出去?

當你追到個速度,去到邊緣
應該係一片黑暗,果d位未物質化

自己google '人類'+'頻率'+'外星人'呢啲字眼啦
緊係唔係講聲音嗰啲frequency
作為一個物理L你點睇Emoto個water crystal research?

水既結晶本來就係可以唔同樣
而且佢個實驗結果又reproduce唔到
137億光年只係我地可觀測ge宇宙, 實際係比呢個更多, 好似話係800幾億

就咁銀河系中心的後面都已經觀察唔到
太多未知
無得再行出去?

Btw莫講話邊緣係咩樣,而家連宇宙到底有冇邊界都未知
但根據暫時對宇宙既觀察 科學家傾向宇宙係冇邊界
可能外星人監察緊呢個post,睇下人類對外星生物認知同睇法
無得再行出去?

但冇邊界呢樣野就好似數學ge無限咁, 只係一種概念, 以目前人類ge認知上好難理解個情況可以點樣實質化

或者傾向係無論去到邊都會無限去番開始點, 好似一個球體表面咁.

然後就會有人話, 其實係多種宇宙, 將邊界呢樣野無限推上.
無得再行出去?

但冇邊界呢樣野就好似數學ge無限咁, 只係一種概念, 以目前人類ge認知上好難理解個情況可以點樣實質化

或者傾向係無論去到邊都會無限去番開始點, 好似一個球體表面咁.

每次睇親呢啲涉及數理既理論 都會係到諗會唔會呢一切只係一個program 好似一部
無得再行出去?

每次睇親呢啲涉及數理既理論 都會係到諗會唔會呢一切只係一個program 好似一個不斷run緊既software咁 時間、進化等轉變只係個program process緊

未出完sor

唔好玩啦 蟲洞

理論上存在

唔好玩啦 蟲洞

理論上存在

我懷疑蟲洞成日食撚左跌落地下既筆同擦膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞