宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
美帝亡我之心不死

如果你信有外星文明已經曾經黎過
咁應該得6係啱
我覺得好難咁岩係同一時段存在
就算共存,距離咁多光年都好難接觸
可能地球冇咁好彩
我覺得係宇宙太大 距離太遠啦
可能無論科技幾發達幾先進都好 都冇可能超越光速就算俾你超越到 你都需要快過光速幾倍先可以有生之年內去到其他星系 所以基本就係冇可能
第3可能性係最大
黑暗森林理論
稀有地球同common earth 兩種理論雖然矛盾但係一樣咁有趣同有據
7.

Our universe is a mathematical simulation. A computer-generated hologram / image / matrix.

P.S. I come from outside this hologram.

Neo?
其實我都想問我地而望上天睇到一粒粒既星係咪其實係成個銀河系嚟而唔係一個星球?

睇遠近姐, 好似最近一個星系用肉眼睇到既係獵戶座, 家下仲有太陽係咁型成, 仲係一個好新既星系

但係用肉眼睇到既唔係就係佢喺好多年前既影像咩?

因為啲星系離地球好遠,幾千/萬光年

所以啲影像要幾千/萬先嚟到地球

咁理論上用天文望遠鏡去睇到既星會唔會同肉眼睇到既唔係同一個影像?
我覺得對外星生物黎講

如果佢地有能力突破光速既話

已經唔係光速十倍同光速一億倍既分別
技術上佢地做到超光速就已經冇速度之分
其實我都想問我地而望上天睇到一粒粒既星係咪其實係成個銀河系嚟而唔係一個星球?

睇遠近姐, 好似最近一個星系用肉眼睇到既係獵戶座, 家下仲有太陽係咁型成, 仲係一個好新既星系

但係用肉眼睇到既唔係就係佢喺好多年前既影像咩?

因為啲星系離地球好遠,幾千/萬光年

所以啲影像要幾千/萬先嚟到地球

咁理論上用天文望遠鏡去睇到既星會唔會同肉眼睇到既唔係同一個影像?

一樣,解象度問題
哩個觀點唔係我講,而係費米悖論(Fermi paradox)提出

內容大致係『 宇宙驚人的年齡和龐大的星體數量意味著外星生命應該廣泛存在,然而為什麼至今一直沒有發現到?他們去了哪裡?』

再簡單綜括一下現時傾向既幾種解釋:

1.外星文明沒有順利崛起(稀有地球假說)

2.高智慧生物傾向自我毀滅(自相殘殺)

3.即使外星文明也沒能找出突破星際距離的方法(突破光速)

4.外星文明比人類科技高出太多導致人類無法理解其『存在』(蚯蚓看人類)

5.外星文明故意隱藏/觀察(動物園假說)

6.人類政府故意隱瞞接觸(美帝外星科技)

7.地球係全宇宙最高文明(唔排除文明就係要百億年先發展到,地球已經係最先進)
你地又點睇
地球可能只是實驗室入面其中一個細菌培養皿,而我地就係俾其他生物培養出黎嘅細菌,睇下能夠對自己嘅宿主有幾大破壞力
其實有冇可能人類自己就已經係外星人?
本身星球被毀滅,係好耐之前黎到地球從新開始
本身星球既主人唔係我地,仲係幾種物種割據緊,但係我地就一統地球
正正因為骨子裡人類唔屬於地球,所以愛護地球既心一D都冇
生物由無中生有既可能性或者真係好細呢
宇宙得太陽系
會唔會係地球人太自大
用地球既生物 物理去量度宇宙
其實地球套科學唔適用於宇宙
好想上deep web睇下有冇多D呢類野睇

唔洗deep web都應該有?

唔洗deep web都應該有?

Dw應該會有更多野睇
不過好危險
會唔會係地球人太自大
用地球既生物 物理去量度宇宙
其實地球套科學唔適用於宇宙

我都有諗過會唔會只係人類諗多咗
假定咗外星文明一定會想搵宇宙嘅其他文明
但可能佢地喺宇宙某一角好開心咁生活緊 根本冇諗過要探索宇宙

只係人類將自己嘅諗法套喺其他外星物種身上
以為你搵人 人地就一定都搵緊你
果啲半徑係太陽幾百或者一千倍既星球如果有生物的話,照比例可能一隻都有成個香港咁大
存在一個容許存在生命體嘅星球嘅概率係好細
但係宇宙係無限大
所以外星生命體好可能存在
但係相對論指出無嘢可以超越光速
而係地球附近,或者成個太陽系都未發現生命體
或者話太陽系除咗地球,其他星球都冇條件俾生物生存
所以有生命體嘅星球最近都係太陽系以外
而呢個距離係以光年計
即使ufo有能力接近光速
外星人冇可能係佢有生之年過到嚟
除非係ufo入面不斷繁殖,一代傳一代
或者發展出長生不老嘅科技
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞