宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
前排睇完上面巴打講過既《三體》

本書有提過要點樣解釋費米悖論,作者起左個名叫黑暗森林法則
唔係咩新鮮野黎,不過我都幾認同,
唔po上黎,有興趣外星人文明既可以搵下,唔劇透了
大把硬科幻小說講外星人文明,
有友善都有惡意既,
應該我依一世都唔會知答案,所以都係睇下書開心下算了
前排睇完上面巴打講過既《三體》

本書有提過要點樣解釋費米悖論,作者起左個名叫黑暗森林法則
唔係咩新鮮野黎,不過我都幾認同,
唔po上黎,有興趣外星人文明既可以搵下,唔劇透了
大把硬科幻小說講外星人文明,
有友善都有惡意既,
應該我依一世都唔會知答案,所以都係睇下書開心下算了

黑暗森林法則有bugs
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

有,light-cone以外的path

黑洞入面發生咩事目前無物理定律去解釋,唔係好明咩叫黑洞內無時間

因為重力會減慢時間
啫係如果有人拎住隻錶入去,隻錶就幾乎唔會再郁,因為時間已經終結
相對論有predict
利申好廢 有錯請賜教
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

黑洞入面發生咩事目前無物理定律去解釋,唔係好明咩叫黑洞內無時間

因為重力會減慢時間
啫係如果有人拎住隻錶入去,隻錶就幾乎唔會再郁,因為時間已經終結
相對論有predict
利申好廢 有錯請賜教

隻錶點樣行係睇你係咩frame入面睇
有無人覺得好奇妙,而家用肉眼睇到既星球竟然會係佢地唔知幾多千萬什至億年前既影像

我成日諗
會唔會其實有啲星球都有生物 發展左好多野係個星球度
但就係因為我地睇到既影像係好多年前既影像 所以我地唔知依家既狀況 以為上面乜都冇
佢地睇我地都係咁
我自己比較傾向相信4或者5

人類對比宇宙文明根本只係幼稚園程度

電影成日幻想外星人侵略地球,但可能人地根本無當你係一回事

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

但外星人去到果個級數,仲有無人類細路咁低能呀

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

你攞打機比真係好ON9
你唔比人地係為左資源黎打既, 你唔撚好同我講話咩打D低LV裝備高LV都唔吼呢D垃圾論, 現實資源冇分高低

宇宙咁鳩大,有咩資源要特登黎地球拎

咁就證明外星人仲未發現地球, 如果發現再加上真係文明水平高過我地, 我就唔相唔會打我地, 外星人都係生物, 一定有生物既特徵, eg. 貪婪, 好奇

地球有咩元素係值得外星人走咁遠黎貪架

可以由咁遠既地方黎得到地球,可以控制到既能量已經夠佢合成到佢想要既元素啦 再講,宇宙咁大,有乜野係一定要打死你地球人先拎到而其它星球無?

我講既性質遇, 唔係搵

地球人同外星人所需要既生存元素可能都唔同, 而可能地球呢邊銀河系既元素同外星人星球既銀河系元素都係獨一無二, 咁就會促成外星人好奇

不過我既立場都係地球人係最高文明
外星人咁勁就快點強姦我

你話過來太陽系掘礦,到地球順手拎走一兩件紀念品走就唔奇,但係要吸引到超文明外星人勞師動眾去搶嘅嘢,我覺得地球就欠奉了

搶?你捉螞蟻嚟搞螞蟻農場會唔會叫做"勞師動眾去搶"係一個擁有星際航行科技級別嘅文明面前你覺得人類同蟲孑又有乜區別?
我個就覺得 如果所有宇宙生物都有生活周期既話
我地佔宇宙歷史既一秒都冇
如果每個文明只能佔一秒
仲要到達可以星際旅行
而時間線同我地既時間線係一樣時間出現 再咁啱探訪地球
個或然率其實好低
或者佢地已經探訪過我地一次但我地果陣仲未夠文明去記得
下一次再黎都係好耐之後既事
可能你會問點解咁耐先黎一次? 因為宇宙實在太大 星球實在太多
點解要佢地成日特登黎地球?
人類史咁短 宇宙又咁大 外星生物同人類接觸過既機會唔係話冇但真係好低 仲要話咩淨係同政府接觸隱瞞晒大眾 好ff小說情節feel

根據公開左嘅UFO檔案
普通市民都有外星接觸個案
外星文明唔係淨係同政府接觸
只係有人陰謀論覺得政府想掩蓋呢啲人類接觸個案

根本就無外星文明淨係同美國政府接觸呢件事

美國永遠封消息 就算公開機密文件 都係出一粒字 我就信外星文明已經接觸地球好耐
其實大家點睇現今科學仲未解釋到靈異現象
我成日覺得鬼神之說係有scientific basis的
到依家發現距離地球最遠既星系成134億光年,係依134億光年距離入面,你覺得會唔會冇外星生命
有冇人信外星人keep住有嚟地球,但只係得好少既外星人,而外星人係遠古時候幫古人類建立文明,跟住比人當係神 就出現左而家既神話(北歐 希臘 埃及)
同埋我覺得耶穌都係一個外星人

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

你攞打機比真係好ON9
你唔比人地係為左資源黎打既, 你唔撚好同我講話咩打D低LV裝備高LV都唔吼呢D垃圾論, 現實資源冇分高低

咁就證明外星人仲未發現地球, 如果發現再加上真係文明水平高過我地, 我就唔相唔會打我地, 外星人都係生物, 一定有生物既特徵, eg. 貪婪, 好奇

可以由咁遠既地方黎得到地球,可以控制到既能量已經夠佢合成到佢想要既元素啦 再講,宇宙咁大,有乜野係一定要打死你地球人先拎到而其它星球無?

我講既性質遇, 唔係搵

地球人同外星人所需要既生存元素可能都唔同, 而可能地球呢邊銀河系既元素同外星人星球既銀河系元素都係獨一無二, 咁就會促成外星人好奇

外星人咁勁就快點強姦我

你話過來太陽系掘礦,到地球順手拎走一兩件紀念品走就唔奇,但係要吸引到超文明外星人勞師動眾去搶嘅嘢,我覺得地球就欠奉了

搶?你捉螞蟻嚟搞螞蟻農場會唔會叫做"勞師動眾去搶"係一個擁有星際航行科技級別嘅文明面前你覺得人類同蟲孑又有乜區別?

仲有話咩地球要有吸引力外星先會搞你真係好自以為是,就好似一隻俾細路哥攞放大鏡燒死嘅蟻話自己係因為太靚仔招人妒忌先會被人類搞一樣
即使退一萬步,假設啲外星人道德感好高,要有嘢吸引到佢佢先會搞你,你又知地球吸引力唔大?你唔俾人哋係太空收藏家,以收藏有原生態嘅星球為樂?又或者佢哋見到地球得人類有文明覺得好好奇,惡趣味下為左睇下猩猩會唔會進化成人而將人類文明滅族?又可能佢哋見到人類,覺得呢種智能生物好得意想捉起曬當寵物/食物養?又或者其他各種各樣我哋無法理解嘅外星理由?who knows?

你攞打機比真係好ON9

我講既性質遇, 唔係搵

外星人咁勁就快點強姦我

仲有話咩地球要有吸引力外星先會搞你真係好自以為是,就好似一隻俾細路哥攞放大鏡燒死嘅蟻話自己係因為太靚仔招人妒忌先會被人類搞一樣
即使退一萬步,假設啲外星人道德感好高,要有嘢吸引到佢佢先會搞你,你又知地球吸引力唔大?你唔俾人哋係太空收藏家,以收藏有原生態嘅星球為樂?又或者佢哋見到地球得人類有文明覺得好好奇,惡趣味下為左睇下猩猩會唔會進化成人而將人類文明滅族?又可能佢哋見到人類,覺得呢種智能生物好得意想捉起曬當寵物/食物養?又或者其他各種各樣我哋無法理解嘅外星理由?who knows?

人哋要搞你可以有無數個理由,亦可以唔需要理由,話地球無吸引力所以好安全完全係自欺欺人嘅行為
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

黑洞好似仲未證明存在

存在,只係未觀察到個實際畫面
利申唔識

好似未證實
當初霍金寫論文話有
但而家霍金寫論文話無
利申 唔識
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

好似未證實
當初霍金寫論文話有
但而家霍金寫論文話無
利申 唔識

黑洞嘅存在無庸置疑,無法直接觀測係因為光子都無辦法逃離黑洞

黑洞內冇時間

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

好似未證實
當初霍金寫論文話有
但而家霍金寫論文話無
利申 唔識

好似觀察到黑洞做成嘅引力透鏡效應?

黑洞內冇時間

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

好似未證實
當初霍金寫論文話有
但而家霍金寫論文話無
利申 唔識

黑洞會噴野架其實
根本成個考古學都係靠估,人類同動物進化仲有好多失落環節未搵到。化石全部都係恐龍骨而中間進化理環節完全係無,所以我覺得進化環節係應該短時間形成而非長時間,更可能係外力干預

有咩失落環節
化石唔係唔只恐龍咩 好多種生物都有喎

好似由恐鳥進化成其他鳥類當中環節都係未有化石,一隻有牙嘅恐龍斷估都難以短時間由有牙有嘴生物進化成無牙、尖嘴雀仔。當中嘅變化都未有化石

問題係呢d係唔係會一步步黎,定係一個突變,如果係突變(幅射影響)
咁中間化石係好正常

黑洞內冇時間

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

好似未證實
當初霍金寫論文話有
但而家霍金寫論文話無
利申 唔識

要等到2018年可能會有相

黑洞內冇時間

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

好似未證實
當初霍金寫論文話有
但而家霍金寫論文話無
利申 唔識

要等到2018年可能會有相
根本成個考古學都係靠估,人類同動物進化仲有好多失落環節未搵到。化石全部都係恐龍骨而中間進化理環節完全係無,所以我覺得進化環節係應該短時間形成而非長時間,更可能係外力干預

有咩失落環節

好似由恐鳥進化成其他鳥類當中環節都係未有化石,一隻有牙嘅恐龍斷估都難以短時間由有牙有嘴生物進化成無牙、尖嘴雀仔。當中嘅變化都未有化石

問題係呢d係唔係會一步步黎,定係一個突變,如果係突變(幅射影響)
咁中間化石係好正常

有咩失落環節

咁中間化石係好正常

唔只咁樣
本身要形成化石嘅條件都幾嚴苛
唔係度度嘅生物都可以死完有化石留低
其實喺真空既環境無萬有引力既情況底下係咪飛行速度會加快呢? 咁外星人擁有可以超越光速的飛行器其實唔係無可能?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞