宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
其實去到宇宙既盡頭係點?
無得再行出去?

當你追到個速度,去到邊緣
應該係一片黑暗,果d位未物質化

Btw莫講話邊緣係咩樣,而家連宇宙到底有冇邊界都未知
但根據暫時對宇宙既觀察 科學家傾向宇宙係冇邊界

無邊界意思係宇宙無『外面』?
即係科學家已經傾向宇宙就係全部?

但全部又何來膨脹?
其實去到宇宙既盡頭係點?
無得再行出去?

當你追到個速度,去到邊緣
應該係一片黑暗,果d位未物質化

Btw莫講話邊緣係咩樣,而家連宇宙到底有冇邊界都未知
但根據暫時對宇宙既觀察 科學家傾向宇宙係冇邊界

無邊界意思係宇宙無『外面』?
即係科學家已經傾向宇宙就係全部?

但全部又何來膨脹?

無時間空間概念
其實大家都係吹下水姐,係有班人成日想恥笑人拎自信

等睇佢偉論 好過扮哂識野咁留低一句
136億年
人類得個5000年

5000/13600000000=?
唔係有蟲洞咩,距離不成問題。

唔好玩啦 蟲洞

理論上存在

我懷疑蟲洞成日食撚左跌落地下既筆同擦膠

其實蟲洞就算存在都唔代表可以快過光速

我記得係好似紙咁摺疊,然後穿過去另一面,唔需要快過光速。宇宙係咩形狀都得好似係

唔好玩啦 蟲洞

理論上存在

我懷疑蟲洞成日食撚左跌落地下既筆同擦膠

個蟲洞出口係咪你同學個筆袋呀
點解你地要以人嘅角度睇其他文明?

因為佢地係人囉,on9

成撚日都有呢d弱智仔走出黎以為自己好撚出眾好撚叻,作為一個人點撚樣唔用人既角度睇其它文明呀?

唔講粗口唔識講野
共實地球生物歷史都好奇怪

地球有45億年歷史,7億年前有植物,5億年前左右有陸上生物,但直到現在發展出高等文明既只係得人類一個種族,點解個概率會低到咁

就算中間出現過幾次滅絕事件,但之後都有俾返至少幾千萬年時間佢地休養生息,真係可以一個文明都出現唔到?

定係其實有文明出現過,但已經搵唔返呢?

進化唔洗時間咩
人類發展出現代智力都係近呢一萬年嘅事

前前後後俾左幾億年時間都唔夠?
除非真係咁黑仔,每次準備進化出高智慧就遇到滅絕事件啦,咁就無野好講

咩叫幾億年都唔夠
點為之夠點為之唔夠
https://m.youtube.com/watch?v=t8-FqWlC42A

1-4集真係好好睇。當我睇到時間並唔存在,我地只係二維全息影像既投影既時候,成晚訓唔著。

不過條片如果有錯,各位巴打都提下我。
其實我反而好奇,宇宙一直變大,d星球又點黎架呢?
無啦啦變出黎?
https://m.youtube.com/watch?v=t8-FqWlC42A

1-4集真係好好睇。當我睇到時間並唔存在,我地只係二維全息影像既投影既時候,成晚訓唔著。

我覺得宇宙咁大點都會有外星人,有D應該同我地一樣科技水平差唔多(視乎佢地個星球嘅有咩新物質),有D可能已經進化到唔會受時間束縛,甚至可以自由穿越時間/空間/物質(非線性生物,我地所謂嘅「神」)
我地可能係佢地創造出嚟觀察做實驗

幾年前睇過
應該唔係話時間唔存在
而係跟隨相對論
其實過去 現在 未來都係同時存在
而呢個假設係建基於相對論絕對正確而且用最極端的例子黎思考
但實際上依家仲有太多未知
相對論都唔係完美
所以唔洗太在意
簡簡單單連一個機率波的特性都未解釋到的現代量子力學
過得一日得一日就ok

冇錯既,但其實全息宇宙只係理論層面,完全冇實驗支持
而片入面講全息宇宙條友咁支持呢個理論係因為個理論佢搞出黎既
佢叫Leonard Susskind, 有興趣可以google下,佢係幾勁既,弦論創始人之一(雖然弦論已經準備收皮 )
如果光係最快
咁點解光走唔出黑洞?
文科仔

黑洞引力太強,一旦過左event horizon,就返唔到轉頭

黑洞就係一個空間漩渦,光走左入去個漩渦就冇路出番嚟

咁黑洞不斷吸野
佢的質量會唔會一直變大
無啦啦變出黎?

之前睇零距離科學
好似話未有星球之前
成個宇宙係得堆塵
跟住不斷痴埋一齊就形成星球
利申:唔係好記得
無啦啦變出黎?

星系之間距離會隨時間變遠
如果光係最快
咁點解光走唔出黑洞?
文科仔

黑洞引力太強,一旦過左event horizon,就返唔到轉頭

咁黑洞不斷吸野
佢的質量會唔會一直變大

黑洞質量應該係無限大、size無限細
利申9up
無啦啦變出黎?

星系之間距離會隨時間變遠

超新星爆炸-->星塵-->重新演變星系

星系與星系之間係一大片虛無,而宇宙空間嘅增加亦會令虛空擴大,

到好遙遠嘅未來,我地可能冇辦法以光觀察到其他星系。星空將一片黑暗。
無啦啦變出黎?

因為原初宇宙物質分佈有少少唔平均(宇宙未有星體個陣只有氫同氦,好似係)
有D地方多D野,有D地方少D
多D野個到重力就大D,吸引附近既物質
最後就變成而家咁
如果光係最快
咁點解光走唔出黑洞?
文科仔

咁黑洞不斷吸野
佢的質量會唔會一直變大

黑洞質量應該係無限大、size無限細
利申9up

質量有限,但密度無限大

唔好玩啦 蟲洞

理論上存在

推測出黎咋下話
好似都證明唔到
利申 唔記得
其實我好想知個宇宙外面係咩 同埋佢有幾大
係地球所有野都有限 無限大依個概念好難想像

係好難想像,
宇宙推測有138億年,所以可觀測宇宙既半徑得138億光年;

而呢d半徑為138億光年既球體可觀察宇宙又可能有無限咁多個;

而根據弦理論,我地既宇宙可能只係一層膜,係我地層宇宙膜之上/下又可能有好多層其他宇宙膜,唔同既宇宙膜既物理定律又可能好唔同

利申: 科學雜誌睇返黎,其實睇完都唔太明up乜,有興趣既可以search multiverse

多維宇宙同弦理個堆
平行宇宙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞