宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
剩係南極同地心有無其他文明都仲未知啦
我就覺得呢兩個地方已經有高級文明

只不過美國唔講出嚟啫
els
人類只係被人困係銀河系既實驗品
銀河系之外仲有好多野

只不過美國唔講出嚟啫

好奇一問,地心難查探都明

南極以現今科技,搵啲機器同人類一齊入去會難考究? 會有危險?(利申唔熟南極)

只不過美國唔講出嚟啫

南極以現今科技,搵啲機器同人類一齊入去會難考究? 會有危險?(利申唔熟南極)

官方話極地既磁場同氣溫會令㺫文明既機器運作唔倒,我自己就唔太相信無walk around 嘞
我自己比較傾向相信4或者5

人類對比宇宙文明根本只係幼稚園程度

電影成日幻想外星人侵略地球,但可能人地根本無當你係一回事

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

但外星人去到果個級數,仲有無人類細路咁低能呀

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

你攞打機比真係好ON9
你唔比人地係為左資源黎打既, 你唔撚好同我講話咩打D低LV裝備高LV都唔吼呢D垃圾論, 現實資源冇分高低
bookmark
共實地球生物歷史都好奇怪

地球有45億年歷史,7億年前有植物,5億年前左右有陸上生物,但直到現在發展出高等文明既只係得人類一個種族,點解個概率會低到咁

就算中間出現過幾次滅絕事件,但之後都有俾返至少幾千萬年時間佢地休養生息,真係可以一個文明都出現唔到?

定係其實有文明出現過,但已經搵唔返呢?

進化唔洗時間咩
人類發展出現代智力都係近呢一萬年嘅事

前前後後俾左幾億年時間都唔夠?
除非真係咁黑仔,每次準備進化出高智慧就遇到滅絕事件啦,咁就無野好講

係用人類時間速度角度睇就覺得慢, 如果用光速睇其實好撚短
人類最仲勁文明

只不過美國唔講出嚟啫

其實地球係實心呢樣野有數prove到,如果地球係空心既話個mass咁細係唔應該行而家既軌道
我相信係3
甚至外星文明科技係仲差過地球

差過就未必
不過一樣可以唔識快過光速

亦都可能係剛剛起步既文明,原始人狀態
呢啲文明搵唔到都唔出奇

可以去到接觸到大部份生命都唔應該存在既太空都叫原始人, 好野

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

你攞打機比真係好ON9
你唔比人地係為左資源黎打既, 你唔撚好同我講話咩打D低LV裝備高LV都唔吼呢D垃圾論, 現實資源冇分高低

宇宙咁鳩大,有咩資源要特登黎地球拎

只不過美國唔講出嚟啫

官方話極地既磁場同氣溫會令㺫文明既機器運作唔倒,我自己就唔太相信無walk around 嘞

海底都係一個謎, 唔淨止南極
曾經ff過其實一早就大把research
只係搵到啲野又唔想公開啫

另一個假設係大自然既保護機制,
要製造一啲人類永遠explore唔到既地方,
保護返地球, 留住底牌

利申: 純9up
會唔會係地球人太自大
用地球既生物 物理去量度宇宙
其實地球套科學唔適用於宇宙

我都有諗過會唔會只係人類諗多咗
假定咗外星文明一定會想搵宇宙嘅其他文明
但可能佢地喺宇宙某一角好開心咁生活緊 根本冇諗過要探索宇宙

只係人類將自己嘅諗法套喺其他外星物種身上
以為你搵人 人地就一定都搵緊你

但我覺得好奇心係高等生物既必要條件,冇可能有能力搵到地球而唔接觸我地

我意思係我地用人類嘅思考模式去估外星文明嘅思考模式可能係錯哂
就好似好奇心係高等生物嘅必要條件都只係我地嘅諗法

其實之前都講過好多次,地球上稍為有智慧如人類等哺乳類都係靠呢d 生存條件。捨棄的話我地就真係9估冇晒方向,見到一個氣體星球又要搵一大爛餐?

你要明白宇宙有幾浩翰,浩翰其實都形容唔到
http://htwins.net/scale2/

科學家唔係岸鳩㗎

其實科學家話生命組成要有邊幾隻元素真係唔係鳩嗡 係因為個幾隻元素比較容易組成大形既化合物(譬如carbon好易整到有機物),所以先鎖定邊幾隻元素去搵

你攞打機比真係好ON9

等於地球 我地都係探測緊人地嘅星球有冇水有冇同我地相似嘅大氣層
可能人地都係搵緊類似嘅野
有無人覺得好奇妙,而家用肉眼睇到既星球竟然會係佢地唔知幾多千萬什至億年前既影像

覺,以為睇緊live其實係replay

如果係影像點解仲未消失, 因為距離太長, 光速仲未完全傳得哂個影像活動過程?
無知一問

如果將一個人無裝備下掉佢出太空會點?
浮浮下?

膨脹 好快就死
其實我好想知個宇宙外面係咩 同埋佢有幾大
係地球所有野都有限 無限大依個概念好難想像

係好難想像,
宇宙推測有138億年,所以可觀測宇宙既半徑得138億光年;

而呢d半徑為138億光年既球體可觀察宇宙又可能有無限咁多個;

而根據弦理論,我地既宇宙可能只係一層膜,係我地層宇宙膜之上/下又可能有好多層其他宇宙膜,唔同既宇宙膜既物理定律又可能好唔同

利申: 科學雜誌睇返黎,其實睇完都唔太明up乜,有興趣既可以search multiverse

string theory我覺得係不可證偽,其實仲算唔算係物理

好似佛教講既三千世界

只不過美國唔講出嚟啫

海底都係一個謎, 唔淨止南極
曾經ff過其實一早就大把research
只係搵到啲野又唔想公開啫

另一個假設係大自然既保護機制,
要製造一啲人類永遠explore唔到既地方,
保護返地球, 留住底牌

利申: 純9up

Gaia will
生物一定係巧合而成
但宇宙有成1,000,000,000,000,000,000....個星球
一定唔只一個巧合
我相信外星有高度文明有低文明
而高度文明一定對低文明生物有興趣
就好似平時Discovery Channel啲人鍾意去研究其他生物一樣
而人地研究得你
就一定高文明過你好多
至少有能力隨時殲滅你
但高智慧生物明白生態需要多樣性
所以佢地唔會殲滅你,亦唔會干涉你
只會好似Discovery Channel啲人咁
呢埋一邊觀察你
我信UFO黎地球就係咁嘅原因

所以我覺得人類妄想同外星人打仗真係好ON9
人地好輕鬆就黎到你地球,而你送2個人上月球都咁難
人地如果真係要打你,你連還手嘅機會都冇

講撚到地球毀滅會影響成個宇宙
生態會應用係宇宙既咩
查實D外星就係廢撚過地球人

接觸都未撚接觸過仲話研究
點解你地要以人嘅角度睇其他文明?
聽過一個理論
我地太早出現
構成生命嘅元素只能透過超生星爆炸傳到宇宙各地
時間愈長,呢啲元素愈多

你攞打機比真係好ON9

咁就證明外星人仲未發現地球, 如果發現再加上真係文明水平高過我地, 我就唔相唔會打我地, 外星人都係生物, 一定有生物既特徵, eg. 貪婪, 好奇
點解你地要以人嘅角度睇其他文明?

因為佢地係人囉,on9

成撚日都有呢d弱智仔走出黎以為自己好撚出眾好撚叻,作為一個人點撚樣唔用人既角度睇其它文明呀?

你攞打機比真係好ON9

仲有, 好攞錯冇放過呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞