宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
答案肯定係3
依家測量到最接近有生命既星球都超過幾百光年
根據相對論,要達到光速根本唔可能
就當你去到光速,又有咩生物可以用幾百年去探索宇宙?
更何況幾百光年只係最近,唔代表係有高度文明,可能發展比我地更慢呢?
有高度文明既星球可能係幾千幾萬光年外
就算有咁既科技,咁啱喺幾百億個星球入面揀中你地球?
覺得佢地會黎到依度同妄想冇分別

自從蟲洞既可能性出現之後
超光速旅行就有可能出現
答案肯定係3
依家測量到最接近有生命既星球都超過幾百光年
根據相對論,要達到光速根本唔可能
就當你去到光速,又有咩生物可以用幾百年去探索宇宙?
更何況幾百光年只係最近,唔代表係有高度文明,可能發展比我地更慢呢?
有高度文明既星球可能係幾千幾萬光年外
就算有咁既科技,咁啱喺幾百億個星球入面揀中你地球?
覺得佢地會黎到依度同妄想冇分別

巴打點睇飛碟同外星人事件?

造假,幻覺,睇錯
成日話nasa隱瞞外星人
地球咁大,咁多目擊,淨係接觸nasa?
外星人識英文知邊個地方係世界宇航先驅咩
我自己比較傾向相信4或者5

人類對比宇宙文明根本只係幼稚園程度

電影成日幻想外星人侵略地球,但可能人地根本無當你係一回事

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

但外星人去到果個級數,仲有無人類細路咁低能呀

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

你攞打機比真係好ON9
你唔比人地係為左資源黎打既, 你唔撚好同我講話咩打D低LV裝備高LV都唔吼呢D垃圾論, 現實資源冇分高低

宇宙咁鳩大,有咩資源要特登黎地球拎

咁就證明外星人仲未發現地球, 如果發現再加上真係文明水平高過我地, 我就唔相唔會打我地, 外星人都係生物, 一定有生物既特徵, eg. 貪婪, 好奇

地球有咩元素係值得外星人走咁遠黎貪架

可以由咁遠既地方黎得到地球,可以控制到既能量已經夠佢合成到佢想要既元素啦 再講,宇宙咁大,有乜野係一定要打死你地球人先拎到而其它星球無?

我講既性質遇, 唔係搵

地球人同外星人所需要既生存元素可能都唔同, 而可能地球呢邊銀河系既元素同外星人星球既銀河系元素都係獨一無二, 咁就會促成外星人好奇

不過我既立場都係地球人係最高文明
外星人咁勁就快點強姦我

你話過來太陽系掘礦,到地球順手拎走一兩件紀念品走就唔奇,但係要吸引到超文明外星人勞師動眾去搶嘅嘢,我覺得地球就欠奉了

都話我講既性質遇LO
點解你覺得外星人會感覺地球就係一文不值, 知唔知咩叫好奇?
136億年
人類得個5000年

5000/13600000000=?

人類唔只5000年
係文明5000年呀

地球經過幾十億年時間肯定唔止經歷過一次文明咁少,我地而家好似已經係第五定六次地球文明,之前有比我地更先進既科技都唔出奇

any source? 頭一至四次係咩文明?
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

有,light-cone以外的path
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

其實點知其他星球有無文明?
其實點知其他星球有無文明?

其實除左實地考察,真係未有方法
不過可以透過觀測有冇大型人造物黎推測有冇高智慧文明
無知一問
其實點解知道宇宙幾多歲

微波輻射+觀察宇宙膨脹
我覺得有啲外星生物都會發signal出外太空搵人
例如Tesla收過無線電係1...2...3
所以可能已經有好多signal只不過人未有能力搵到/解密
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

黑洞入面發生咩事目前無物理定律去解釋,唔係好明咩叫黑洞內無時間
咁多天文人係到 順便想問吓 宇宙膨脹(暗能量) 紅移其實係咪違反咗能量守恆

舉個例子 反物質都會幾分鐘內煙滅 即係仲有能量存在
係係暗能量係無中生有

冇人答我問題

夠竟你係咪真係知咩叫反物質
同埋紅藍移只係光譜郁左姐
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

黑洞入面發生咩事目前無物理定律去解釋,唔係好明咩叫黑洞內無時間

黑洞好似仲未證明存在
黑森林法則
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

黑洞好似仲未證明存在

存在,只係未觀察到個實際畫面
利申唔識
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

姐係冇啦
根本成個考古學都係靠估,人類同動物進化仲有好多失落環節未搵到。化石全部都係恐龍骨而中間進化理環節完全係無,所以我覺得進化環節係應該短時間形成而非長時間,更可能係外力干預
人類連海洋都未完全了解
更何況巨大既宇宙
136億年
人類得個5000年

5000/13600000000=?

人類唔只5000年
係文明5000年呀

地球經過幾十億年時間肯定唔止經歷過一次文明咁少,我地而家好似已經係第五定六次地球文明,之前有比我地更先進既科技都唔出奇

any source? 頭一至四次係咩文明?

我只係知有成一萬年以上石器/銅器時代

我地信史時代頂盡五、六千年,計返石器時代其實差唔多啦,中國都係去到戰國個期先全面進入鐵器時代
每次聽到有人講咩超古代文明我就好有興趣想知有無source
我覺得每次外星人POST 都要落返D定義先, 如果唔係D小學雞問題霸左一半

-(外星) 生物vs動物vs人種vs社會vs文明vs高科技, 搞清楚先好對答, 唔係雞同鴨講
-光年係距離咪撚再問自己google la
其實成日話好多人見過ufo,
夠好多人見過鬼, 又真係有?

唔係話無外星生物, 但d 所謂見過有幾可信, 影片又全部都240p

有外星生物個機會好大, 但黎到地球仲要比你見到都無事個機會真係好細
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

黑洞好似仲未證明存在

利申唔識

姐係冇啦

直接觀察睇唔到唔等於冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞