宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
成日話人類係猩猩進化出黎
咁點解冇其他生物有進化到咁

猩猩進化到今日都仲係猩猩,所以你搞錯左

係類人猿進化出黎,本身已經似似地人類

人類最特別係發現左文字同語言,有左思考/記憶既渠道,之後既文明、科技、知識,經過幾千年既累積就演變成今日咁

至於點解得人類發現到,其他動物發現唔到,可能要睇睇進化論到底講左乜先得

仆街仔比個潭我踩
Btw 係演化唔同進化,意思上差好遠。
而人類文明,因為佢地演化左比較大既腦部,所以可以發明方便自己既一系列工具,而文明係其中一樣野。但當時咩環境點導致佢地腦部演化得快我仲未考究,遲啲搵完上黎補充返

等你
順帶一提有樣野我咁睇

部分動物 例如章魚 經常講到佢有高智慧 其實只係人類唔知點同佢溝通
佢可能比人類高智慧

容許我加把口 語言已經係人類既第二大進化 動物係靠行為溝通 但人已經用聲音 唔小動物有

同埋語言都係幾千年既野
進化係好多年 好慢 同埋唔小物種係會有盡頭 進化不及環境變化速度而絕種 即使係人類 本身唔小祖先因為進化但不適合環境而絕種

首先唔好再用進化做字眼,演化先係正確概念。你話語言係進化?因為現今既生存環境冇咁多武力性既危險,所以先會留黎比智慧去做演化。就好似一個大隻佬同聰明仔讀書,一定聰明仔合符環境,如果恐龍時代生存當然就係武力演化。所以唔好講到進化咁自大

唔好講到演化嘅選擇係Mutually Exclusive
就算係人類出現喺恐龍時代
先唔講mass extinction event會唔會影響到人類
因為個體嘅力量不足
就會開始合作
慢慢轉為群居
開始群居之後為咗提升打獵嘅效率
就自然要溝通
初時可能係肢體動作 再加啲聲音
慢慢就會開始發展成為語言

人類學識用火燒熟啲肉嚟食之後智力係升得好快
同時預期壽命都即刻即長咗一截

姐你覺得生物演化係同環境無關?
如果唔係恐龍滅絕再加冰河時期後啲動物大多演化成細隻既動植物,人類邊有得發圍
好多讀哲學入黎講陰謀論

真係讀哲學個D唔會咁戇鳩

人類最特別係發現左文字同語言,有左思考/記憶既渠道,之後既文明、科技、知識,經過幾千年既累積就演變成今日咁

至於點解得人類發現到,其他動物發現唔到,可能要睇睇進化論到底講左乜先得

仆街仔比個潭我踩
而人類文明,因為佢地演化左比較大既腦部,所以可以發明方便自己既一系列工具,而文明係其中一樣野。但當時咩環境點導致佢地腦部演化得快我仲未考究,遲啲搵完上黎補充返

等你
順帶一提有樣野我咁睇

部分動物 例如章魚 經常講到佢有高智慧 其實只係人類唔知點同佢溝通
佢可能比人類高智慧

容許我加把口 語言已經係人類既第二大進化 動物係靠行為溝通 但人已經用聲音 唔小動物有

同埋語言都係幾千年既野
進化係好多年 好慢 同埋唔小物種係會有盡頭 進化不及環境變化速度而絕種 即使係人類 本身唔小祖先因為進化但不適合環境而絕種

首先唔好再用進化做字眼,演化先係正確概念。你話語言係進化?因為現今既生存環境冇咁多武力性既危險,所以先會留黎比智慧去做演化。就好似一個大隻佬同聰明仔讀書,一定聰明仔合符環境,如果恐龍時代生存當然就係武力演化。所以唔好講到進化咁自大

先唔講mass extinction event會唔會影響到人類
因為個體嘅力量不足
就會開始合作
慢慢轉為群居
就自然要溝通

如果唔係恐龍滅絕再加冰河時期後啲動物大多演化成細隻既動植物,人類邊有得發圍

咁唔好講人類啦
成個Mammal都冇得發圍
Mammals係喺恐龍滅絕咗之後先發到圍
Environmental selection係一個factor
但你又唔好暗示到我無視environmental selection
只不過如果你假設人類可以出現到喺恐龍時代
人類都係可能會趨向群居
因為喺恐龍時代人只會係Prey
一般嚟講Prey係會聚埋一齊
提高警覺同埋隨時有人睇水
當然有機會人會演化到兩隻眼分得開啲
犧牲3D vision嚟換取wider angle of view

但咁講落去就會去到一個問題
到底咩為之人?

屌你終極1999
我連你噏乜鳩都睇唔明點駁
你組織清楚再講啦

唉屌 又唔記得睇名
當我冇講過

屌緊你地個主題呀
人由細胞組成,而細胞由物質組成,物質由粒子組成。
宇宙入面咁多粒子,係咪粒粒都會變成有機物呀?
點解一定係外星人?點解一定係有文明?因為你自大到以為成個宇宙係圍住人類去轉,所以先會諗到外星人同外星文明呢啲類近人類既野出黎
點解宇宙未知既物質一定係有生命?有文明?

有機物只不過係粒子組合入面既其中一個組合,姐係我所講既表現形式,無限份之1既機率出現,所以外星人,外星文明呢啲概念好自大 ,明冇? 定係你要再讀過phy chem bio?

即係點 你想話人類以外既文明存在既可能性好低

我話 點解你地會咁狂妄自大話係文明
同埋用得文明呢個詞語 已經代表你用左人類既角度去睇事物,咁樣會框死左自己,以仿人類既概念代入所有未知既野。

例如
神,係人既外型
外星人,生命體/用人冠稱
外星文明,覺得外星一定有類近人既存在

但事實係,人只不過係粒子組成,粒子組成既組合有好多,而人類只不過係其1。
而妄想未知領域會有[生物]呢種形式出現既機率已經係好細,更何況[類人類生物],更何況再離譜既[文明]。

你講外星物質都還可,但一黎就講文明就會變得好自大

覺得有外星文明有幾自大,冇人話外星文明係同人類相似,比人類更高智慧既生物一定有佢地既文明架啦

地球上人類智慧最高唔洗多講,唯一有可能比人類高智慧既生命體只能係宇宙其他地方,反正都冇人證實到有冇外星生物,幻想佢地勁過人類有咩所謂

文明係人類獨有
可能人地就係冇文明所以先勁過你班人類
外星物質: 睇下班傻鳩係到ff我地同佢相似,仲話有啲咩文明,想笑死人咩,真係自大,全世界既野都似你,又識講野,又係用文字,又有宗教好唔好
成日ff勁過人類既野一定係base on人類up grade上去,自大到

勁過人類既野唔係人類既upgrade咁係咩野既upgrade

人類的確係地球上最高等級既生物,外星生物高級過人類,最基本都要有文明/更高級既文明,如果冇文明,咁咪只係一隻外星蟲

所以咪話你比人類個框框鎖死左
人類只不過係適合地球呢個環境而演化出最岩用既智慧出黎,加上人類係群居生物所以文明係其中一個有利既好處。反轉問,假如將人類掟入恐龍世界會點? 唔好同我講話用科技,科技係要有現代既環境,人類先可以發展到科技。咁現代人類係恐龍世界最後就係死晒。

因此,假設宇宙既優勢物質都係生物形式存在,咁外星生物既環境一定係同地球一樣?天真到以為同地球一樣向智力演化?人地可能好似恐龍世界咁以更加高既武力既道路去演化,變成一隻高武力低智力既生物,明冇?

笑左, 咁家下獅子老虎係咪整緊UFO離開地球入侵銀河系?
家下最大問題係搵個適合生命生存既星球都好難, 仲要搵佢入面有冇生命.

你自己咪講左重點
外太空物質組成有好多種,合符生命誕生既更加少之有少,所以點解你地可以咁大膽認定果啲不明既物質係有[生命]? 成件事好自大

咁而家就係討論緊有冇外星生命呀嘛
冇既話唔使討論啦

所謂“生命”係人類文明定義出黎
簡單黎講如果有外星文明已經進化存在係更高維度既次元,佢就唔一定要以“生命”既形式去存在

仆街仔比個潭我踩

等你
順帶一提有樣野我咁睇

佢可能比人類高智慧

同埋語言都係幾千年既野

因為個體嘅力量不足
就會開始合作
慢慢轉為群居
就自然要溝通

咁唔好講人類啦
Environmental selection係一個factor
但你又唔好暗示到我無視environmental selection
人類都係可能會趨向群居
犧牲3D vision嚟換取wider angle of view

到底咩為之人?

我睇未演化到之前已經絕左種
演化得wide angle view都係做獵物架啦
紅色字就係我同佢地嘈緊既野。根本應該由物質層面去推論外太空,而非斷定左係有生命體/類人類生物做前提
又冇左色

咁唔好講人類啦
人類都係可能會趨向群居

到底咩為之人?

我睇未演化到之前已經絕左種
演化得wide angle view都係做獵物架啦
紅色字就係我同佢地嘈緊既野。根本應該由物質層面去推論外太空,而非斷定左係有生命體/類人類生物做前提[/quote]
留名等遲d追post再睇
你地都唔講生命時間周期問題

假設有另一個存在,
生命周期係人類快/慢千萬倍

已經令2方面發現唔到對方

假設有另一個存在,

假設有另一個存在,

Agger
個post太長冇睇哂
想問一下
宇宙入邊有嘅「野」 唔理佢點變 數量都係永遠一樣?
我嘅意思係 一個沙池 無論你點砌入邊d沙
沙嘅數量都係永遠一樣 只係表現方式唔同左?

利申 原始人等級科學知識 小學畢業

屌你終極1999
你組織清楚再講啦

唉屌 又唔記得睇名
當我冇講過

屌緊你地個主題呀
點解一定係外星人?點解一定係有文明?因為你自大到以為成個宇宙係圍住人類去轉,所以先會諗到外星人同外星文明呢啲類近人類既野出黎

有機物只不過係粒子組合入面既其中一個組合,姐係我所講既表現形式,無限份之1既機率出現,所以外星人,外星文明呢啲概念好自大 ,明冇? 定係你要再讀過phy chem bio?

同埋用得文明呢個詞語 已經代表你用左人類既角度去睇事物,咁樣會框死左自己,以仿人類既概念代入所有未知既野。

例如
神,係人既外型

但事實係,人只不過係粒子組成,粒子組成既組合有好多,而人類只不過係其1。
而妄想未知領域會有[生物]呢種形式出現既機率已經係好細,更何況[類人類生物],更何況再離譜既[文明]。

覺得有外星文明有幾自大,冇人話外星文明係同人類相似,比人類更高智慧既生物一定有佢地既文明架啦

地球上人類智慧最高唔洗多講,唯一有可能比人類高智慧既生命體只能係宇宙其他地方,反正都冇人證實到有冇外星生物,幻想佢地勁過人類有咩所謂

文明係人類獨有
外星物質: 睇下班傻鳩係到ff我地同佢相似,仲話有啲咩文明,想笑死人咩,真係自大,全世界既野都似你,又識講野,又係用文字,又有宗教好唔好
成日ff勁過人類既野一定係base on人類up grade上去,自大到

勁過人類既野唔係人類既upgrade咁係咩野既upgrade

人類的確係地球上最高等級既生物,外星生物高級過人類,最基本都要有文明/更高級既文明,如果冇文明,咁咪只係一隻外星蟲

人類只不過係適合地球呢個環境而演化出最岩用既智慧出黎,加上人類係群居生物所以文明係其中一個有利既好處。反轉問,假如將人類掟入恐龍世界會點? 唔好同我講話用科技,科技係要有現代既環境,人類先可以發展到科技。咁現代人類係恐龍世界最後就係死晒。

因此,假設宇宙既優勢物質都係生物形式存在,咁外星生物既環境一定係同地球一樣?天真到以為同地球一樣向智力演化?人地可能好似恐龍世界咁以更加高既武力既道路去演化,變成一隻高武力低智力既生物,明冇?

家下最大問題係搵個適合生命生存既星球都好難, 仲要搵佢入面有冇生命.

你自己咪講左重點
外太空物質組成有好多種,合符生命誕生既更加少之有少,所以點解你地可以咁大膽認定果啲不明既物質係有[生命]? 成件事好自大

冇既話唔使討論啦

簡單黎講如果有外星文明已經進化存在係更高維度既次元,佢就唔一定要以“生命”既形式去存在

同你講舊屎係高智慧生命黎, 只係你人類太低等溝通唔到, 下次見到有屎記得執晒佢地返屋企, 有朝一日佢可以幫你統治地球

文明係人類獨有

你自己咪講左重點

冇既話唔使討論啦

更高維度更高次元
即係乜
我只想講,大過濾器就喺前面了
無知一問
我地而家睇緊果啲隔咁遠光年既星球 點解係幾萬年前既影像?
姐係距離會影響我地睇到既影像?
愈遠既野 同 自己睇到既野 係有「時差」?

因為可觀察既就只有光,而光根據距離由發生果刻到地球已經用左好多年,所以觀測到既只係歷史

冇錯 睇緊嘅野可以係幾千年前個星球發生既事

唉,我細個第一次意識到『光年』係咩一回事果陣,真係對宇宙有種絕望感

唔該咁多巴打先
我都係傾向5同6
如果人類政府公佈左高智慧外星人既存在既話
可能會造成恐慌
特別係如果佢地就係人類既創造者既話咁仲衰
對天主教/基督教呢啲造成好大既衝擊

其實佢地都修正緊對教義嘅表述
降低宗教同外星生命嘅矛盾

見倒班宗教撚就嬲
當年打死唔認地球係圓
轉個頭人地有望遠鏡睇倒
無知一問

因為可觀察既就只有光,而光根據距離由發生果刻到地球已經用左好多年,所以觀測到既只係歷史

唉,我細個第一次意識到『光年』係咩一回事果陣,真係對宇宙有種絕望感

唔該咁多巴打先
我都係傾向5同6
可能會造成恐慌

見倒班宗教撚就嬲
當年打死唔認地球係圓
轉個頭人地有望遠鏡睇倒

古希臘已經知地球係圓

唔該咁多巴打先
我都係傾向5同6
可能會造成恐慌

見倒班宗教撚就嬲
當年打死唔認地球係圓
轉個頭人地有望遠鏡睇倒

古希臘已經知地球係圓

班宗教撚識閪咩,尻up當祕級咪佢個d
有錯就打死唔認,重倒轉屈番人
話地球係圓係侮辱緊人地個神
即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

會,因為無聊
個post太長冇睇哂
想問一下

低學歷無人理
無知一問

唔該咁多巴打先
我都係傾向5同6
可能會造成恐慌

見倒班宗教撚就嬲
當年打死唔認地球係圓
轉個頭人地有望遠鏡睇倒

古希臘已經知地球係圓

宗教(天主教/基督教)太複雜,涉及大量歷史(包括黑歷史)、文學、人類心理學同社會秩序,我唔會評論對與錯,信則靈不信則無。

小弟讀咗7年天主教學校再加上4年基督教友嘅洗禮,我自己有以下嘅諗法,以前天主教/基督教其實就大約等於而家FBI/CIA,佢哋責任係維持人類社會平穩發展,當中歷史經歷自然有好有壞,但有一點可以肯定,佢哋的確擁有人類部分湮沒嘅歷史證據,所以每個世紀都"修訂"聖經去確保符合當時社會風氣需要,所以近年佢哋又開始修訂教義去減少外星生命嘅矛盾,咁你話外星生命有定冇,呢點留返俾大家自己判斷。

先不論外星生命,就連我哋身處嘅地球所知亦概括不全,地球核心點樣運作,地曼形態怎樣,全都是憑表面證據猜測,外星生命其實有可能包含同樣生活在地球但隸屬不同次元生命體,地心亦可以有生命體存活。

屌你終極1999
你組織清楚再講啦

唉屌 又唔記得睇名
當我冇講過

屌緊你地個主題呀

例如
神,係人既外型

文明係人類獨有

你自己咪講左重點

冇既話唔使討論啦

同你講舊屎係高智慧生命黎, 只係你人類太低等溝通唔到, 下次見到有屎記得執晒佢地返屋企, 有朝一日佢可以幫你統治地球

玩rpg玩上腦
又一個認為勁過一就係要高智慧先得
又用將人類既框框套入未知既野到
個post太長冇睇哂
想問一下

低學歷無人理

之前聽過下,話呢個世界係不斷彭漲緊,因為呢個世界既熵不斷增加緊,但我自己就聽唔明 熵=冇能量既物質,但我就覺得呢個世界物質係有限,正如你所講表現方式唔到
個post太長冇睇哂
想問一下

低學歷無人理

先定義何謂"野"
如果你指既係質量, 答案係NO, 因為質量可以變能量, 你可以消滅一粒沙變成巨大能量
但如果係質量+能量, 答案係YES

利申:AL程度
個post太長冇睇哂
想問一下

低學歷無人理

之前聽過下,話呢個世界係不斷彭漲緊,因為呢個世界既熵不斷增加緊,但我自己就聽唔明 熵=冇能量既物質,但我就覺得呢個世界物質係有限,正如你所講表現方式唔到

我係咪可以理解成 沙池越黎越大 但係沙就冇增加 所以沙池嘅質量越來越低?
無知一問

唔該咁多巴打先
我都係傾向5同6
可能會造成恐慌

見倒班宗教撚就嬲
當年打死唔認地球係圓
轉個頭人地有望遠鏡睇倒

古希臘已經知地球係圓

宗教(天主教/基督教)太複雜,涉及大量歷史(包括黑歷史)、文學、人類心理學同社會秩序,我唔會評論對與錯,信則靈不信則無。

小弟讀咗7年天主教學校再加上4年基督教友嘅洗禮,我自己有以下嘅諗法,以前天主教/基督教其實就大約等於而家FBI/CIA,佢哋責任係維持人類社會平穩發展,當中歷史經歷自然有好有壞,但有一點可以肯定,佢哋的確擁有人類部分湮沒嘅歷史證據,所以每個世紀都"修訂"聖經去確保符合當時社會風氣需要,所以近年佢哋又開始修訂教義去減少外星生命嘅矛盾,咁你話外星生命有定冇,呢點留返俾大家自己判斷。

先不論外星生命,就連我哋身處嘅地球所知亦概括不全,地球核心點樣運作,地曼形態怎樣,全都是憑表面證據猜測,外星生命其實有可能包含同樣生活在地球但隸屬不同次元生命體,地心亦可以有生命體存活。

維持社會平穩發展
話你聽我幼稚園,小學,中學都讀耶撚學校
就唔撚相信宗教呢會事既。
我剩係知冇啟蒙時期既出現,呢個世界永遠就比宗教壓迫住,科學唔會得到發展
你話古希臘就有人相信地圓說,假如果堆人係當代同一講唔信神會點 哥伯尼真係可憐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞