宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
共實地球生物歷史都好奇怪

地球有45億年歷史,7億年前有植物,5億年前左右有陸上生物,但直到現在發展出高等文明既只係得人類一個種族,點解個概率會低到咁

就算中間出現過幾次滅絕事件,但之後都有俾返至少幾千萬年時間佢地休養生息,真係可以一個文明都出現唔到?

定係其實有文明出現過,但已經搵唔返呢?

進化唔洗時間咩
人類發展出現代智力都係近呢一萬年嘅事

前前後後俾左幾億年時間都唔夠?
除非真係咁黑仔,每次準備進化出高智慧就遇到滅絕事件啦,咁就無野好講

咩叫幾億年都唔夠
點為之夠點為之唔夠

日和大師

其實都係講緊個或然率,等於科學家估計宇宙會有幾多個類地球一樣
幾億年時間先出現到一個高智慧種族,個或然率好似低到有D唔正常
當然都係純9UP,大師莫怪
宇宙既星系網絡係好似人腦 話唔定我地只係「宇宙」呢隻生物裡面既腦細胞
剩係南極同地心有無其他文明都仲未知啦
我就覺得呢兩個地方已經有高級文明

只不過美國唔講出嚟啫

好奇一問,地心難查探都明

南極以現今科技,搵啲機器同人類一齊入去會難考究? 會有危險?(利申唔熟南極)

其實地球係實心呢樣野有數prove到,如果地球係空心既話個mass咁細係唔應該行而家既軌道

但月球係空心?

之前科學家試過揾舊野轟落月球
記錄frequency同resonance last左幾耐
計返發覺月球係空心

利:大學唔係讀sci, 但由細到大都有興趣, 有錯請指正

如果月球係空心,係咪代表個質量好細?
如果個質量咁細,點解會被地班吸引,而唔係俾其他星球或太陽吸引?
科學家有冇研究過如果地球冇左月亮或多過一個月亮會係點?
會唔會影響潮汐漲退嗰啲,或者對我地生活大唔大
我覺得近至月球已經係一種好奇妙嘅嘢,可能多一個或少一個衛星,或衛星嘅質量,已經對生物發展/文明好大影響
而家有種剛剛好嘅感覺
利申文科無知撚
剩係南極同地心有無其他文明都仲未知啦
我就覺得呢兩個地方已經有高級文明

只不過美國唔講出嚟啫

好奇一問,地心難查探都明

南極以現今科技,搵啲機器同人類一齊入去會難考究? 會有危險?(利申唔熟南極)

其實地球係實心呢樣野有數prove到,如果地球係空心既話個mass咁細係唔應該行而家既軌道

但月球係空心?

之前科學家試過揾舊野轟落月球
記錄frequency同resonance last左幾耐
計返發覺月球係空心

利:大學唔係讀sci, 但由細到大都有興趣, 有錯請指正

如果月球係空心,係咪代表個質量好細?
如果個質量咁細,點解會被地班吸引,而唔係俾其他星球或太陽吸引?
科學家有冇研究過如果地球冇左月亮或多過一個月亮會係點?
會唔會影響潮汐漲退嗰啲,或者對我地生活大唔大
我覺得近至月球已經係一種好奇妙嘅嘢,可能多一個或少一個衛星,或衛星嘅質量,已經對生物發展/文明好大影響
而家有種剛剛好嘅感覺

潮汐就係因為月球嘅重力
連登咁多無知中學雞
有起有滅,幾勁既文明都有終結既一日,地球都唔例外
點睇黑洞=宇宙
無人話過文明一定要建立起三維世界上面
可能係無限維呢
就以四維黎講 可能時間軸去帶回帶等同我地伸隻手咁方便(身體構成既一部份 無限時間旅行等同我地無張宇宙旅行)
可能佢地一直都同我地一齊生活 不過佢無當我地係生物咁睇呢 (人睇螞蟻 細菌 什至只係基本病毒)

無reference9吹

我地係四維空間,係最穩定
已知係可以有十幾維
利申睇完the brief history of time 9up
136億年
人類得個5000年

5000/13600000000=?

人類唔只5000年
係文明5000年呀

地球經過幾十億年時間肯定唔止經歷過一次文明咁少,我地而家好似已經係第五定六次地球文明,之前有比我地更先進既科技都唔出奇
無知一問
其實點解知道宇宙幾多歲
7.

Our universe is a mathematical simulation. A computer-generated hologram / image / matrix.

從我第一次玩sim city就信

班強國人突然之間咁有錢就應該係操控佢地班外星人課左金
無知一問
其實點解知道宇宙幾多歲

half life
我有時智覺得宇宙係神創出黎嘅實驗室 用黎觀察生物 仲故意將各個高智慧物種分隔到一個物理上無可能互相接觸到嘅距離 所以我地先發現唔到其他外星生物 就算發現到 相距幾億光年實在好難接觸甚至對話 咁當然唔排除未來真係可以達到超光速同有燃料等資源support到 但此終可能性太低
答案肯定係3
依家測量到最接近有生命既星球都超過幾百光年
根據相對論,要達到光速根本唔可能
就當你去到光速,又有咩生物可以用幾百年去探索宇宙?
更何況幾百光年只係最近,唔代表係有高度文明,可能發展比我地更慢呢?
有高度文明既星球可能係幾千幾萬光年外
就算有咁既科技,咁啱喺幾百億個星球入面揀中你地球?
覺得佢地會黎到依度同妄想冇分別
巧合 機率問題?
以前睇書講過話 要合乎適居帶 已且又不可以有大型物質踫撞
再有極低機率發生無機物轉化成有機物 再發展出生命
而生命再以偶然既情況下進化出高等智慧生命 再發展出文明

跟住文明 又要平穩發展不自我滅亡下 發展出超高度文明
再係無數星系搵其他文明

其實我覺得係大家暫時未搵到大家
因為宇宙太大
我相信係3
甚至外星文明科技係仲差過地球

差過就未必
不過一樣可以唔識快過光速

Ufo果d點睇都叻過人類
一講起依類題目就會諗起morgan freeman
好想上deep web睇下有冇多D呢類野睇

唔洗deep web都應該有?

Dw應該會有更多野睇
不過好危險

有幾危險 成日上 但係搵唔到料睇
連登咁多無知中學雞

雖然見到好多有phy底,但係9upper>>>學術討論
睇得好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞