宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
其實成日話好多人見過ufo,
夠好多人見過鬼, 又真係有?

唔係話無外星生物, 但d 所謂見過有幾可信, 影片又全部都240p

有外星生物個機會好大, 但黎到地球仲要比你見到都無事個機會真係好細

假如外星人黎到地球, 即係佢科技同能力遠超你地球人
點解仲會同你地美國政府接觸
根本成個考古學都係靠估,人類同動物進化仲有好多失落環節未搵到。化石全部都係恐龍骨而中間進化理環節完全係無,所以我覺得進化環節係應該短時間形成而非長時間,更可能係外力干預

有咩失落環節
化石唔係唔只恐龍咩 好多種生物都有喎

唔係話無外星生物, 但d 所謂見過有幾可信, 影片又全部都240p

有外星生物個機會好大, 但黎到地球仲要比你見到都無事個機會真係好細

可能思想上面已經去到另一個層次
好像人類咁幾千年黎人類思想都有變化一樣
136億年
人類得個5000年

5000/13600000000=?

人類唔只5000年
係文明5000年呀

地球經過幾十億年時間肯定唔止經歷過一次文明咁少,我地而家好似已經係第五定六次地球文明,之前有比我地更先進既科技都唔出奇

any source? 頭一至四次係咩文明?

我只係知有成一萬年以上石器/銅器時代

我地信史時代頂盡五、六千年,計返石器時代其實差唔多啦,中國都係去到戰國個期先全面進入鐵器時代
每次聽到有人講咩超古代文明我就好有興趣想知有無source

其實都係無乜根據,但有興趣可以google下瑪雅太陽紀

可能思想上面已經去到另一個層次
好像人類咁幾千年黎人類思想都有變化一樣

可能環境唔啱佢哋生存
好似人去沙漠都唔夠駱駝玩
from衛斯理盗墓
每次外星post 都有人話外星人可能係其他方式存在,
但我地係地球人, 梗係用我地定義既「生命」去定義外星生物。
因為我地無證據去定義其他方式既生命。

如果全部ff大家不如去研究下一個星球係咪生命仲好, 地球都生左我地出黎。
每次見到呢類post都好希望自己係長生不老
可以見證住整個地球既發展歷史
係4
我揀4

咁以億年做單位喎
點睇黑洞=宇宙

黑洞內冇時間

有,light-cone以外的path

黑洞入面發生咩事目前無物理定律去解釋,唔係好明咩叫黑洞內無時間

黑洞好似仲未證明存在

存在,只係未觀察到個實際畫面
利申唔識

Kerr Black Hole Schwarzschild Black Hole識唔識得分先

Kerr Black Hole入面係有時間的,不過個spacetime同外部完全唔同啫

你已經否定左有鬼
第一個論證唔客觀

單靠「好多人見過」就去信唔係更主觀咩
況且人類見過好多傳說既鬼神到今日都證明唔到
證明唔到而又衝哂去信個心態係咩?

反觀, 用概率去講都叫有d理據

你已經否定左有鬼
第一個論證唔客觀

乜唔係要相信有鬼的人證明有鬼咩

咁以億年做單位喎

如果地球人唔會絕種令到得番我一個咁寂莫既話
我肯

你已經否定左有鬼
第一個論證唔客觀

單靠「好多人見過」就去信唔係更主觀咩
況且人類見過好多傳說既鬼神到今日都證明唔到
證明唔到而又衝哂去信個心態係咩?

反觀, 用概率去講都叫有d理據

但係你用左你覺得有缺陷嘅論證
黎反駁返 ufo係唔存在
呢個先係問題

就係因為未完全證實到先叫「信」
如果已經係事實, 係科學, 就已經唔需要去「信」

有理據邊個話等於事實
概率之下外星生命存在率極高就等於事實?

好多人見到ufo 呢個理據好弱姐
人類史咁短 宇宙又咁大 外星生物同人類接觸過既機會唔係話冇但真係好低 仲要話咩淨係同政府接觸隱瞞晒大眾 好ff小說情節feel
鍾意睇呢啲野可以試下睇三體
根本成個考古學都係靠估,人類同動物進化仲有好多失落環節未搵到。化石全部都係恐龍骨而中間進化理環節完全係無,所以我覺得進化環節係應該短時間形成而非長時間,更可能係外力干預

有咩失落環節
化石唔係唔只恐龍咩 好多種生物都有喎

好似由恐鳥進化成其他鳥類當中環節都係未有化石,一隻有牙嘅恐龍斷估都難以短時間由有牙有嘴生物進化成無牙、尖嘴雀仔。當中嘅變化都未有化石
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞