宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
哩個觀點唔係我講,而係費米悖論(Fermi paradox)提出

內容大致係『 宇宙驚人的年齡和龐大的星體數量意味著外星生命應該廣泛存在,然而為什麼至今一直沒有發現到?他們去了哪裡?』

再簡單綜括一下現時傾向既幾種解釋:

1.外星文明沒有順利崛起(稀有地球假說)

2.高智慧生物傾向自我毀滅(自相殘殺)

3.即使外星文明也沒能找出突破星際距離的方法(突破光速)

4.外星文明比人類科技高出太多導致人類無法理解其『存在』(蚯蚓看人類)

5.外星文明故意隱藏/觀察(動物園假說)

6.人類政府故意隱瞞接觸(美帝外星科技)

你地又點睇
非洲啲大笨象都唔知地球有人類文明啦
我自己比較傾向相信4或者5

人類對比宇宙文明根本只係幼稚園程度

電影成日幻想外星人侵略地球,但可能人地根本無當你係一回事

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

但外星人去到果個級數,仲有無人類細路咁低能呀

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦
外星人未必會俾人類肉眼見到
星際距離先係問題
estimated 大概有50000 個文明>=地球水平
但個宇宙咁大
其實除返50000 個都係好撚遠
外星人未必會俾人類肉眼見到

咁同耶穌有咩分別

我成日覺得月球根本係'有啲野'
NASA成日放流料轉移視線
令大眾對月球以外嘅恆星感到有興趣
對月球就好輕描淡寫
4,5最有可能

對月球就好輕描淡寫

NASA放流料
點解蘇聯唔督爆佢
共實地球生物歷史都好奇怪

地球有45億年歷史,7億年前有植物,5億年前左右有陸上生物,但直到現在發展出高等文明既只係得人類一個種族,點解個概率會低到咁

就算中間出現過幾次滅絕事件,但之後都有俾返至少幾千萬年時間佢地休養生息,真係可以一個文明都出現唔到?

定係其實有文明出現過,但已經搵唔返呢?
我覺得有就一定有
1. 太遠、唔岩timing。就算發展到光速/亞光速飛行,一黎要好耐(閒閒地幾百光年),二黎可能黎過但係剩係見到恐龍,或者搵過瑪雅人講兩句就走左。
2. 科技比我地好太多/差太多。好太多既話,根本唔忽傾茄牙賤種生物,好似上面咁講,同瑪雅人講左兩句就走左。或者經第二個月空間黎,因為空間差所以你睇唔到佢。差太多,其實唔洗下下覺得外星文明一定有飛船周圍飛,可能仲喺山隆畫緊畫。
3. 喺Hubble Sphere之外,光都入唔到黎,何況生物

利申:9up

對月球就好輕描淡寫

NASA放流料
點解蘇聯唔督爆佢

聽聞飛到月球後面俾人用無線電警告,叫佢以後唔好再黎
之後美帝連起好既阿波羅都冇用
我諗蘇聯都收到一樣既訊息
宇宙可以存在咁耐 咁樓主點睇未來既人唔可以time travelling返黎?

對月球就好輕描淡寫

NASA放流料
點解蘇聯唔督爆佢

聽聞飛到月球後面俾人用無線電警告,叫佢以後唔好再黎
之後美帝連起好既阿波羅都冇用
我諗蘇聯都收到一樣既訊息

你知唔知月球有好多probe同lander
兩樣都會過“後面”
美蘇一定唔止去過一次

地球有45億年歷史,7億年前有植物,5億年前左右有陸上生物,但直到現在發展出高等文明既只係得人類一個種族,點解個概率會低到咁

就算中間出現過幾次滅絕事件,但之後都有俾返至少幾千萬年時間佢地休養生息,真係可以一個文明都出現唔到?

進化唔洗時間咩
人類發展出現代智力都係近呢一萬年嘅事
我相信係3
甚至外星文明科技係仲差過地球
人類廢囉,探索過嘅領域得咁小,連隔離個火星都未了解。宇宙咁大,搵唔到有咩咁出奇
2 4 5 /brain in the jar

進化唔洗時間咩
人類發展出現代智力都係近呢一萬年嘅事

前前後後俾左幾億年時間都唔夠?
除非真係咁黑仔,每次準備進化出高智慧就遇到滅絕事件啦,咁就無野好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞