宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
有無諗過,其實係佢哋飛緊過嚟,外星人壽命不受限的話,光唔光速對佢哋係無所謂

我當飛過黎要三千年..佢地咩事三千年前要以地球為目的地?
最少唔係咩友善既野

就等於正常人浪費一個鐘搭車無所謂
但對一隻得幾日命嘅昆蟲嚟講,一個鐘好長

又一個好到肉既比喻

但如果外星人係以研究為目的,咁跳過左幾千年時間都幾浪費,幾千年已經足夠令大量文明消失

其實我好希望宇宙之中真係有空間對摺技術,可以突破時間空間,直接跳去目的地

都幾難吓 首先計個坐標已經好難
同埋其實宇宙我地只係睇到一部分 地球上觀測係有盲點 個一部分唔知道點處理
有無諗過,其實係佢哋飛緊過嚟,外星人壽命不受限的話,光唔光速對佢哋係無所謂

最少唔係咩友善既野

又一個好到肉既比喻

但如果外星人係以研究為目的,咁跳過左幾千年時間都幾浪費,幾千年已經足夠令大量文明消失

其實我好希望宇宙之中真係有空間對摺技術,可以突破時間空間,直接跳去目的地

同埋其實宇宙我地只係睇到一部分 地球上觀測係有盲點 個一部分唔知道點處理

我地無暫時未有適用係宇宙嘅坐標系統

最少唔係咩友善既野

又一個好到肉既比喻

未知道宇宙既全部 好難定
不過冇記錯如果用中子星做gps係好準 準過原子鐘

最少唔係咩友善既野

又一個好到肉既比喻

中子星?

最少唔係咩友善既野

又一個好到肉既比喻

我意思係同佢發放出黎啲射線個啲
唔講卜土口

最少唔係咩友善既野

又一個好到肉既比喻

學到野

又一個好到肉既比喻

學到野

好似係高速自轉嘅中子星先可以
咁多天文人係到 順便想問吓 宇宙膨脹(暗能量) 紅移其實係咪違反咗能量守恆

舉個例子 反物質都會幾分鐘內煙滅 即係仲有能量存在
係係暗能量係無中生有

冇人答我問題
雖然我都信有其他文明,千奇唔好撞到
睇過三體就明

留名學嘢
咁多天文人係到 順便想問吓 宇宙膨脹(暗能量) 紅移其實係咪違反咗能量守恆

係係暗能量係無中生有

冇人答我問題

因為連科學家對暗能量呢樣野都未係好了解,試問連登仔又點答到你呢

係係暗能量係無中生有

冇人答我問題

能量守恆係always true既冇記錯既話
係班科學家死都要搵有機生命體先叫做生物
我自己比較傾向相信4或者5

人類對比宇宙文明根本只係幼稚園程度

電影成日幻想外星人侵略地球,但可能人地根本無當你係一回事

有人鍾意用人性去比較外星人,覺得外星人會好似人類『一時貪玩』摧毀蟻巢咁

但外星人去到果個級數,仲有無人類細路咁低能呀

即係等於玩RPG,練到99lv,你都唔會浪費時間返去打隻1 lv既怪啦

啲無聊嘅外星種心諗,與其侵略地球倒不如放長雙眼睇吓地球嘅智人點樣一齊整死自己好過
唔講遠 講近啲人類本身
人類係上世紀90年代先知道有DNA嘅存在
之後個十幾年都以為大部分(80%)唔顯示出黎嘅dna 係垃圾
到之後2003年第一份人類全dna 排序出黎之後 再過多幾年之後研究不斷出 先發現真正有顯示出黎 造實物出黎嘅dna只有1%
其餘以為係垃圾嘅dna 原來大部分(~90%)係用黎穩定個1%嘅生產過程
而基於呢個發現 學者都認為我地嘅dna存在必定有其因
但剩下個10%嘅用處係咩都仲未知
只知道佢地已經存在係人類基因好幾百萬年 等待緊some certain specific situation to turn it on.

再加上一粒細菌嘅dna (例如大腸幹菌)就已經可以存到450磁片約215PB 容量 仲要唔怕輻射

種種加起黎其實可能我地已比人monitor緊 又或者等緊我地嘅文明升到某一個level 去reveal
又或者係種保護機制
可能係好似進擊的巨人咁

劇透警告

即係我哋人類曾經有更強大嘅文明
可能被外星人入侵 人類文明被毀滅
但俾佢哋用技術刪除舊有文明記錄or改造記憶之類
再用假編出嚟嘅歷史嚟填補我哋腦入面嘅空白
即係咩恐龍咩創世記
佢哋留低少量種 俾人類自行發展再study我哋

利申:9upper
可能係好似進擊的巨人咁

劇透警告

即係我哋人類曾經有更強大嘅文明
可能被外星人入侵 人類文明被毀滅
但俾佢哋用技術刪除舊有文明記錄or改造記憶之類
再用假編出嚟嘅歷史嚟填補我哋腦入面嘅空白
即係咩恐龍咩創世記
佢哋留低少量種 俾人類自行發展再study我哋

利申:9upper

本身讀genetics
dna 同 biostorage 係分開嘅subject 比你地咁講起先串埋一齊
我估以前曾經人類可能已有好先進嘅文明
但某啲原因步向滅亡 臨絕種個最後幾centuries 放啲information 去dna 等我地如果有幸係crisis 生存落黎 又再次發展到一定文明 先可能解到個密碼
又或者係先進外星文明放落黎 等去到某個位去免佢地滅絕 係生物學黎講物種多元係好 所以就好似我地而家保育啲瀕危絕種嘅物種咁嘅心態
lm
有無人覺得好奇妙,而家用肉眼睇到既星球竟然會係佢地唔知幾多千萬什至億年前既影像

覺,以為睇緊live其實係replay

呢粒膠係咩意思呢?
turnA
turnA

TurnA放係宇宙尺度都太渺小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞