宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
上帝淨係整咗人類
外星生物形態唔同
我地覺得係文明佢地唔當係
即係蟻,蜜蜂咁都有自己既文明
但係人類冇當過佢地呢啲係文明
其實我都想問我地而望上天睇到一粒粒既星係咪其實係成個銀河系嚟而唔係一個星球?

睇遠近姐, 好似最近一個星系用肉眼睇到既係獵戶座, 家下仲有太陽係咁型成, 仲係一個好新既星系
我覺得有就一定有
1. 太遠、唔岩timing。就算發展到光速/亞光速飛行,一黎要好耐(閒閒地幾百光年),二黎可能黎過但係剩係見到恐龍,或者搵過瑪雅人講兩句就走左。
2. 科技比我地好太多/差太多。好太多既話,根本唔忽傾茄牙賤種生物,好似上面咁講,同瑪雅人講左兩句就走左。或者經第二個月空間黎,因為空間差所以你睇唔到佢。差太多,其實唔洗下下覺得外星文明一定有飛船周圍飛,可能仲喺山隆畫緊畫。
3. 喺Hubble Sphere之外,光都入唔到黎,何況生物

利申:9up

都有人提出過哩種理論
佢地認為宗教/傳說入面出現過既神其實都係外星人,學你話齋對d古代人9up幾句就走左

就類似菲臘親王喺南太平洋某島比人當神拜一樣
只係南太平洋小島變左地球
菲臘親王變左外星人
其實我都想問我地而望上天睇到一粒粒既星係咪其實係成個銀河系嚟而唔係一個星球?

睇遠近姐, 好似最近一個星系用肉眼睇到既係獵戶座, 家下仲有太陽係咁型成, 仲係一個好新既星系

但係用肉眼睇到既唔係就係佢喺好多年前既影像咩?
好想快d見證科技大躍進

覺得而家既科技實在太微不足道
好想快d見證科技大躍進

其實宜家都好快
可能我哋文明發展到一定程度
外星文明驚我哋超越佢哋
於是毀滅我哋
週而復始
上帝淨係整咗人類

好似聖經有提到其他受造之物
好想快d見證科技大躍進

其實宜家都好快

好多電影 game刻劃既未來科技都好正
真係唔知有冇可能見識到
所以最希望既係科學家搵到方法提升人類壽命同智慧 發展優生學 咁呢個世界會進步得更快
可能所有文明都逃唔過滅亡
喺有能力探索宇宙前就自我毀滅
其實地球都未發展到外太空科技
點解會覺得一定有外星生物發展到呢?
時間係公平既,大家都係經歷左一樣咁耐既時間ja
利申9up
生物一定係巧合而成
但宇宙有成1,000,000,000,000,000,000....個星球
一定唔只一個巧合
我相信外星有高度文明有低文明
而高度文明一定對低文明生物有興趣
就好似平時Discovery Channel啲人鍾意去研究其他生物一樣
而人地研究得你
就一定高文明過你好多
至少有能力隨時殲滅你
但高智慧生物明白生態需要多樣性
所以佢地唔會殲滅你,亦唔會干涉你
只會好似Discovery Channel啲人咁
呢埋一邊觀察你
我信UFO黎地球就係咁嘅原因

所以我覺得人類妄想同外星人打仗真係好ON9
人地好輕鬆就黎到你地球,而你送2個人上月球都咁難
人地如果真係要打你,你連還手嘅機會都冇

補充
資料話UFO自二戰之後就出現多左
我相信原因係核武
因為佢地認為人類未夠智慧去擁有核技術
就好似如果非洲啲猩猩突然學識整炸彈
你都會想去睇下發生咩事啦
雖然佢冇能力越洋過黎用炸彈炸你
但你都唔想見佢地亂用炸彈導致絕種
所以我認為外星人有用到最低限度嘅干預
黎勤導人類唔好用核武
其實我比較想知邊個話宇宙有100幾億年歷史
同埋佢點得出呢個結論
4撘6
可能我哋文明發展到一定程度
外星文明驚我哋超越佢哋
於是毀滅我哋
週而復始

天元突破咩

我相信有野會比光速(距離)更快
只係人類文明程度太低

我相信動物園觀
外星生物
放左人類物種係地球
等佢地生存不斷演變
可能想獲得某樣野/知識?
或者可能係興趣
好多片都話地球係好落後嘅鄉下星球
美帝亡我之心不死
睇下劉慈欣既三體 對呢個理論有進一步既推想(黑暗森林,猜疑鏈etc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞