宇宙有136億年歷史,700垓顆恆星,理論上應該一早存在超大型文明

644 回覆
233 Like 2 Dislike
無知一問
點解唔整一支可以睇到即時影像嘅望遠境睇下邊個星球有生物?

首先要d光到左果個星球先睇到影像
7.

Our universe is a mathematical simulation. A computer-generated hologram / image / matrix.

P.S. I come from outside this hologram.

咁多個入面呢個最似
我比較相信3
因為我都會覺得構成生物嘅元素大致相同
即使有差別都應該唔會好大
所以如果有智慧型外星生命 佢地都應該同我地差唔多
一樣有好奇心 一樣有求知慾
可惜物理上同我地一樣被限制
點都突破唔到光
而我地互相太遠
我地搵緊佢地 佢地都一樣搵緊我地
再加上所謂搵到嘅地球2.0都距我地成4億光年
以光速行都要成4億年
而我地宜家所觀察到嘅地球2.0係成4億年前光景
即使真係觀察列有知慧生物 都已經係成四億年前

試想像一下
我地而家做緊嘅嘢會喺4億年之後先被人觀察到
咁4億年之後我地又喺唔喺度?

其實可能有好多智慧外星生物喺我地人類甚至地球誕生之前已經滅亡咗
所以我地從來都相遇唔到

就好似毒撚咁
咁多年嚟都係自己一個生活 出街同過節日
有一日你終於搵到個唔介意同你出街嘅女神咁
可惜佢已經嫁咗人仲中出埋

所以大家相遇時間唔啱 好難會搵到對方
睇下劉慈欣既三體 對呢個理論有進一步既推想(黑暗森林,猜疑鏈etc

三體的理論應該偏向#5
因為兩個文明的接
睇下劉慈欣既三體 對呢個理論有進一步既推想(黑暗森林,猜疑鏈etc

三體的理論應該偏向#5
因為兩個文明的接觸係危險的
宇宙可以存在咁耐 咁樓主點睇未來既人唔可以time travelling返黎?

相對論指只能夠去未來而不能返返過去
會唔會係宇宙膨脹速度太快
有可能係,依家有存在高文明國家,但係太遠我地未可以用望遠鏡觀測倒。我地仍然觀察緊未發展成高文明世界既空間
我覺得有就一定有
1. 太遠、唔岩timing。就算發展到光速/亞光速飛行,一黎要好耐(閒閒地幾百光年),二黎可能黎過但係剩係見到恐龍,或者搵過瑪雅人講兩句就走左。
2. 科技比我地好太多/差太多。好太多既話,根本唔忽傾茄牙賤種生物,好似上面咁講,同瑪雅人講左兩句就走左。或者經第二個月空間黎,因為空間差所以你睇唔到佢。差太多,其實唔洗下下覺得外星文明一定有飛船周圍飛,可能仲喺山隆畫緊畫。
3. 喺Hubble Sphere之外,光都入唔到黎,何況生物

利申:9up

光年係距離 唔係當時間咁用
我覺得有就一定有
1. 太遠、唔岩timing。就算發展到光速/亞光速飛行,一黎要好耐(閒閒地幾百光年),二黎可能黎過但係剩係見到恐龍,或者搵過瑪雅人講兩句就走左。
2. 科技比我地好太多/差太多。好太多既話,根本唔忽傾茄牙賤種生物,好似上面咁講,同瑪雅人講左兩句就走左。或者經第二個月空間黎,因為空間差所以你睇唔到佢。差太多,其實唔洗下下覺得外星文明一定有飛船周圍飛,可能仲喺山隆畫緊畫。
3. 喺Hubble Sphere之外,光都入唔到黎,何況生物

Can u feel ?
我覺得有就一定有

光年一定係時間單位

幾百光年同幾百年有咩分別
我覺得有就一定有

光年一定係時間單位

我覺得有就一定有

光年一定係時間單位

其實人類連地球都未研究哂
海底生物、地球核心仲係unknown

係人類仲未得閒
咁人地話耐既原因係指距離長都得既
我覺得有就一定有

光年一定係時間單位

我信黑暗森林定律

光年一定係時間單位

我問緊話光年係時間單位嘅人 :光年同年係時間上有咩分別
其實有冇可能我地已經係最先進既文明

光年一定係時間單位

光年係指光行一年既長度/距離
利申;major in physics

光年一定係時間單位

光年係指光行一年既長度/距離
利申;major in physics

其實係反問黎…
次次呢啲post最後都會變左討論光年係時間定距離
係距離呀屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞