【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
其實李成梁係那些事兒已經有好大編講 都算係名將
無咩人低估佢
留名
其實晚明如果唔係d天災咁多咁痴線都未必會亡國

晚明將領李成梁,毛文龍,孫承宗,熊廷弼,個個都獨當一面,如果唔係條撚屌吳三桂開關俾女真明朝都可能可以喺南面偏安到

第一,吳三桂原本唔開關都會投降比李自成流寇政權
第二,就算建立到南明,南明都係衰自己內鬥而亡。
第三,清朝政治清明,皇帝平均水準差唔多為歷代最高,比起明朝,好不知幾多倍。

清朝政治清明真係笑左 幾多貪官呀

D水準"高"既皇帝因為個髮型殺左幾多漢人呀?
經濟科技發展停頓 到後尾俾人SM

傳教士明朝黎見到個個有禮貌 衣服整齊
滿清英國人見到度度都係乞衣 D人冇衫著

係咪睇大中華中史睇到傻咗呀

歷代最低就有 所謂3帝 都係通街乞衣
留名學野
好正 歷史都可以寫得咁生動 又唔悶
仲有冇多啲呢啲睇

晚明將領李成梁,毛文龍,孫承宗,熊廷弼,個個都獨當一面,如果唔係條撚屌吳三桂開關俾女真明朝都可能可以喺南面偏安到

第三,清朝政治清明,皇帝平均水準差唔多為歷代最高,比起明朝,好不知幾多倍。

清朝政治清明真係笑左 幾多貪官呀

D水準"高"既皇帝因為個髮型殺左幾多漢人呀?
經濟科技發展停頓 到後尾俾人SM

傳教士明朝黎見到個個有禮貌 衣服整齊
滿清英國人見到度度都係乞衣 D人冇衫著

係咪睇大中華中史睇到傻咗呀

歷代最低就有 所謂3帝 都係通街乞衣

清朝抑壓科技發展就真
明朝有大批火器部隊 清朝打外國人就用返弓箭長矛
正啊
其實李成梁係那些事兒已經有好大編講 都算係名將
無咩人低估佢

始終後來寫歷史係外族, 與其寫衰不如唔寫, 等呢個人消失
香港人不如索性用返廣東話寫喇,反正你裡面都好多local笑位,同埋同明朝那些事兒一樣就多你唔多少你唔少,中國嗰邊太多人寫呢類嘢,在地化定位會更清晰
對比番宋明各自末期
明末冇一個“名將”比得上孟珙
LM
留名
好睇
lm
lm
香港人不如索性用返廣東話寫喇,反正你裡面都好多local笑位,同埋同明朝那些事兒一樣就多你唔多少你唔少,中國嗰邊太多人寫呢類嘢,在地化定位會更清晰

同意,口語化會好好多

可以搵機會試下 因為本身寫野習慣咗書面語啫

重新再讀中史啦
古代D 將領可以建立私兵, 如果佢地帶住私兵叛變點算??
樓豬呢

明將
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞