【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
李如松打贏豐臣秀吉,令到好多祟日狗憎佢
因為呢樣對當時戰國內無敵既日軍係恥辱(出到黎打人原來咁撚廢)

日軍上得神台既得小西行長,加藤清正,島津義弘。

你可以睇返我寫既戰國史(2)
李如松冇正式打敗過豐臣秀吉,大家打完平壤、碧蹄館就各取守勢,李如松過左文祿之役就被京城班文官燉冬菇,之後李家軍團得返班細佬助陣,仲要唔係主指揮。1598年慶長之役都冇決定性勝利,反而明、朝、日本三敗俱傷下各自撤退

日軍上神台有小西行長?日本北邊戰線因為佢崩潰,就係佢錯信以為同明朝唱「今天我」各談條件,被李如松殺個措手不及。再者,你又漏左個立花宗茂,碧蹄館就係被立花宗茂打低左先頭部隊,幾年後打蔚山城一帶,立花宗茂又阻止左明朝側擊,打到出曬名都唔包括佢
除左中間有朱元帥之外估唔到有埋高質明史討論

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

我撐吳三桂 南明啲官場風氣都係垃圾

唔撐吳三桂
雖然係妄想
但如果佢唔開關
最後漢人管治返
中國起碼多d 機會君主立 憲

小小山海關 點阻止到多爾袞嘅八旗 李自城入北京之後嘅實力

八𣄃得80000 兵
吳三桂都有4,5萬鐵騎
山海關不嬲城固易守,又有長城頂
如果易攻,皇太極,多爾衰之前侵明
就唔洗避山海關,揀袁崇喚果邊黎打
唇寒齒亡,自然南明都極速收皮

唔通我記錯 吳三桂得萬幾兵咋好似 八旗有15萬
理科人入黎支持
夠通俗,易入口
因為呢樣對當時戰國內無敵既日軍係恥辱(出到黎打人原來咁撚廢)

李如松冇正式打敗過豐臣秀吉,大家打完平壤、碧蹄館就各取守勢,李如松過左文祿之役就被京城班文官燉冬菇,之後李家軍團得返班細佬助陣,仲要唔係主指揮。1598年慶長之役都冇決定性勝利,反而明、朝、日本三敗俱傷下各自撤退

日軍上神台有小西行長?日本北邊戰線因為佢崩潰,就係佢錯信以為同明朝唱「今天我」各談條件,被李如松殺個措手不及。再者,你又漏左個立花宗茂,碧蹄館就係被立花宗茂打低左先頭部隊,幾年後打蔚山城一帶,立花宗茂又阻止左明朝側擊,打到出曬名都唔包括佢

仲有島津家
除左中間有朱元帥之外估唔到有埋高質明史討論

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

我撐吳三桂 南明啲官場風氣都係垃圾

咁都唔駛力排眾議一定要絞殺永曆帝,明明清狗想接永曆去北京黎招降其他反清勢力。
再唔係佢脅永曆黎反清效果肯定好過之後建立大周……
btw,講明未將領一定要講埋李定國同李成楝

清廷對明宗室基本原則係殺。永歷必死。吳三桂係想立功表忠。

李定國係南明軍神,唔係永歷on9,守多十年都得。

咁幾時先唔再追殺明宗室?好似有比宗室守十三陵……
同埋朱鎔基都好似係宗室……

神宗直系果班必死,唔出名既可能冇咩事。

仲有島津家

島津義弘咁傳奇點可以唔提
小小島國都可以遠征打到明內傷 其實已經唔錯

仲有另外兩場呢??

明朝軍政腐敗左咁多年先打成平手
日本打左咁耐內戰
真係唔知邊個唔錯

日本打左咁耐內戰
真係唔知邊個唔錯

當時明朝除左打朝鮮, 仲有打播州

日本打左咁耐內戰
真係唔知邊個唔錯

都包括左遼東軍團、戚家軍呢堆精銳,反而打蔚山城、泗川城、順天城既各地步兵團真係後勁不繼
好多巴打歷史底好好
睇明朝那些事兒踩到堆戰國武將一文不值
大中華思想真係會阻住人對中國歷史有正確既認知

因為兩邊都冇明顯戰果,自然各執一詞,實際呢場戰役後睇透左韓國呢個豬隊友
晚明將領一定要提陳奇瑜
呢條on9迫到李自成投降但竟然唔殺左佢
李轉頭又作反

巴打,呢啲就係叫養寇自重喇,殺左李自成,你啲錢你啲兵仲要唔要呀?
當個個總兵都係咁諗時,李自成最後咪一次又一次由死到生,由匪到皇囉

一個政府 由上到下 官員到將領都係各懷鬼胎 點會唔亡

殺左一個李自成, 仲有千千萬萬個李自成
當時D人無飯食, 無論如何都會造反

即係好似你殺左 陳浩天, 梁天琦, 唔通就代表港獨會消失??

古代解決無飯開嘅問題 其實都幾直接
奇襲,尤愛夜襲。

不是你去旅行,在晚上時,對你女朋友毛手毛腳那一種,而是真的趁著夜晚去偷襲敵人。

笑撚到仆街

你肯定試過

明朝那些事兒吹明朝火器個段先好笑

明朝那些事兒吹明朝火器個段先好笑

未睇過,有巴打同我講,當小說睇下好喇
上面有人話歐洲發生既野唔關東亞(明帝國領土)事
有無聽過 Colombian exchange?
因為西班牙人征服美洲,將美洲既植物傳黎傳去,最後將蕃薯呢啲本來美洲獨有又易種既農作物帶去明帝國,導致左明帝國既人口增長
讀中史唔好受錢穆史觀影響眼光咁窄啦
個世界就算未有全球化都係互相影響緊架

唔好自己立靶自己打喎 我上面講係歐洲威脅唔到明朝
上面我講緊明朝滅亡既主因
人口增長係一個重要因素 但點解明朝解決唔到?
咪因為所謂既祖宗法度

其他國家對中原政權既影響力唔一定係軍事/經濟上既威脅
如果你既威脅係指引致明帝國收皮既原因
上面巴打都有提過
殖民主義>Columbian Exchange>蕃薯引入中原>明帝國人口大幅增加>小冰河時期>農民起義
請問成個chain,尤其係小冰河時期,同世界有無關係?
好記得中史書教明帝國滅亡既原因係連年失收,又唔提下個小冰河時期
仲有,歷史係環環相扣,你提既因素加上其他原因積積埋埋先會有明帝國滅亡,缺一不可,我無話你錯,只係想叫你睇中史都要留意當時世界對中原政權既影響

一起身就見到我本身想提出嘅嘢。
我自己中學都有讀中史科,嗰種sino-oriented其實好多唔合理嘅地方。商業上,洲同洲嘅交易雖然未有大航海時代咁多,但歐亞來往自中原秦漢時期已經有,中亞以至歐洲係有好多買賣,有買賣就自然有交流。氣候上,東北亞遊牧民族要南下,呢個影響係對歐亞都有影響。以前教科書只談內政同埋朝中勾心鬥角,唔好話全球視野,就連地方社會風俗同平民文化因素都少提,但咁多個帝國幅員遼闊,中央地方嘅政經情勢可以完全唔同。

回返元朝呢點,元朝滅亡主要都係蒙古內部鬥爭在先物先腐而後蟲生,加上經營全球貿易係好費心,嗰啲乜漢化而喪失草原個性係幾唔關事。睇返版圖,蒙古佔領中原相比成個帝國,地域細到不值一提,雖然係有嘗試因地制宜以正統自居,但政治手段還政治手段,中原本來勢力畀人打殘曬,唔好講到人地好care呢片東亞。

如果以地理黎制定史觀,其實以北亞遊牧民族作中心黎講個發展係好有趣。

元朝重點係一個從歐洲到東亞既貿易區,其實係第一個世界帝國,佢對商人既態度都唔同之前所有農耕中原政權。如果只係當佢係一個失既中華政權睇就太浪費尼一段歷史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞