【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
我好似遲左? 留名
巴打們覺得中國咁多個朝代邊個朝最好 我就覺得係唐朝 文治武功城市建設都正

立儲問題困擾成個唐朝
由李世民開始冇幾個太子可以順利登基
租庸調府兵制自唐太宗後已經敗壞徒具形式
後期內有宦官黨爭外有軍閥外族
嚴格黎講唐朝都算垃圾

上面已經有巴打講左
傳教士明朝萬曆黎見到D人個個有禮貌 衣服整齊
滿清英國人係康雍乾盛世度見到度度都係乞衣 D人冇衫著
外國人既記載既明朝萬曆中興已經收康雍乾盛世皮

唔好意思,利瑪竇對明朝治安水平 軍隊,道德水準同官員既評價都好差
得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多

外族管治就係咁

唔關事

元朝 係外族政權, 一樣統治得幾好

中共 係中國人政權, 但一樣好衰

元朝喎巴打

元朝既國力係好強大
不過因為佢係蒙古政權, 所以D人先唱衰佢

屌原來係朱仔成9up
認真左
巴打們覺得中國咁多個朝代邊個朝最好 我就覺得係唐朝 文治武功城市建設都正

立儲問題困擾成個唐朝
由李世民開始冇幾個太子可以順利登基
租庸調府兵制自唐太宗後已經敗壞徒具形式
後期內有宦官黨爭外有軍閥外族
嚴格黎講唐朝都算垃圾

仲有可以一人身兼兩個節度使
同埋士族

上面已經有巴打講左

唔好意思,利瑪竇對明朝治安水平 軍隊,道德水準同官員既評價都好差
得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多

外族管治就係咁

唔關事

元朝喎巴打

元朝既國力係好強大

屌原來係朱仔成9up
認真左

反駁就唔到就話人9up

你不如用多D時間去了解歷史, 唔好人講你又信
睇錯明將 我出番去先
睇錯明將 我出番去先

一齊討論學下野啦

宋朝同明朝既江南

轉運使制度同重農重商係當時係行得好前
重文輕武其實冇行錯
商業社會需要更多識字既人
陪訓更多人材發展商業令國家收更多稅
軍人識字仲可以接觸更多兵法同發展科技
而唔係淨係識死沖唔聽指令
同期歐洲中東仲行緊封建同迷信天主教十字軍東征打緊內戰

軍事上強弱枝
禁軍負責晒成個國家既防務,到期調動熟習更多地形
今時今日美國都係行緊呢套
唯一缺點就係宋朝缺馬同唔識養,先令對外戰爭一直處下風

定都汴京亦唔係問題
巴黎莫斯科倫敦羅馬都係平地上既城市同樣面對蠻族威脅
不過缺騎兵再高既牆都擋唔住北方蠻族
同拜占庭情況相似

上面已經有巴打講左

得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多

外族管治就係咁

唔關事

元朝喎巴打

元朝既國力係好強大

屌原來係朱仔成9up
認真左

反駁就唔到就話人9up

咁你不如講下元朝好係邊
淨係話元朝好又唔俾下論點
dse你u硬啦咁

外族管治就係咁

唔關事

元朝喎巴打

元朝既國力係好強大

屌原來係朱仔成9up
認真左

反駁就唔到就話人9up

咁你不如講下元朝好係邊
dse你u硬啦咁

屌朱仔成呢啲9upper就咪理啦
史撚留明

外族管治就係咁

唔關事

元朝喎巴打

元朝既國力係好強大

屌原來係朱仔成9up
認真左

反駁就唔到就話人9up

咁你不如講下元朝好係邊
dse你u硬啦咁

從成個世界睇
蒙古帝國係促進左東西方既交流
最明顯就係火器啦
而且文化上蒙古帝國係有幾高容忍度,管治下既人民都有一定宗教自由
當然唔知點解元帝國之下漢人變左狗咁

宋朝同明朝既江南

轉運使制度同重農重商係當時係行得好前
重文輕武其實冇行錯
商業社會需要更多識字既人
陪訓更多人材發展商業令國家收更多稅
軍人識字仲可以接觸更多兵法同發展科技
而唔係淨係識死沖唔聽指令
同期歐洲中東仲行緊封建同迷信天主教十字軍東征打緊內戰

軍事上強弱枝
禁軍負責晒成個國家既防務,到期調動熟習更多地形
今時今日美國都係行緊呢套
唯一缺點就係宋朝缺馬同唔識養,先令對外戰爭一直處下風

定都汴京亦唔係問題
巴黎莫斯科倫敦羅馬都係平地上既城市同樣面對蠻族威脅
不過缺騎兵再高既牆都擋唔住北方蠻族
同拜占庭情況相似

其實定都汴京,水災同範圍太細係最大問題每一次水災都淹沒成個開封城,城市範圍太細導致要不斷擴建,好容易令到成個城牆防衛系統失效
其實晚明如果唔係d天災咁多咁痴線都未必會亡國

晚明將領李成梁,毛文龍,孫承宗,熊廷弼,個個都獨當一面,如果唔係條撚屌吳三桂開關俾女真明朝都可能可以喺南面偏安到

第一,吳三桂原本唔開關都會投降比李自成流寇政權
第二,就算建立到南明,南明都係衰自己內鬥而亡。
第三,清朝政治清明,皇帝平均水準差唔多為歷代最高,比起明朝,好不知幾多倍。

重新再讀中史啦

清朝皇帝平均質素同西漢係最高,已經係定論。
吏治每個朝代都有腐敗時,問題只係多少

我覺得可以肯定嘅係 清朝皇帝普遍比明朝皇帝 勤力

朕知道了

文官體制到明朝已經發展到好完善
已經可以發展到虛君實相既理想政治實體
當萬歷帝未成年既時侯 張居正先可以隨心所欲咁改革
到萬歷親政就人息政忘
清朝皇帝勸力有咩用? 佢地著重只係自己既家天下
最後咪又係打壓漢人 閉關鎖國先搞成咁

有人講過明朝內閣制度
係中國歷史上最接近君主立憲
晚清果個就算撚數

如果係宋朝皇帝+明朝內閣,屈晒機 始終明朝廷杖,打斷讀書人脊骨,將朝臣變做天子家奴
留名學野

晚明將領李成梁,毛文龍,孫承宗,熊廷弼,個個都獨當一面,如果唔係條撚屌吳三桂開關俾女真明朝都可能可以喺南面偏安到

第三,清朝政治清明,皇帝平均水準差唔多為歷代最高,比起明朝,好不知幾多倍。

重新再讀中史啦

朕知道了

到萬歷親政就人息政忘

有人講過明朝內閣制度
晚清果個就算撚數

清朝係軍機處
即係納粹德國咁
黨衛軍,宣傳部話晒事
內閣只係虛設
lm

重新再讀中史啦

朕知道了

到萬歷親政就人息政忘

有人講過明朝內閣制度
晚清果個就算撚數

如果係宋朝皇帝+明朝內閣,屈晒機 始終明朝廷杖,打斷讀書人脊骨,將朝臣變做天子家奴

係明朝人眼中廷杖先係讀書人既脊骨
好多時佢地係會以被延杖為榮
明朝咁多個皇帝基本上得太祖成祖世宗先可以控制朝臣
其他皇帝都繞過唔到外廷 最多只係依靠宦官 所以明朝既政治制度已經係有史以黎最可以限制皇權

朕知道了

到萬歷親政就人息政忘

有人講過明朝內閣制度
晚清果個就算撚數

其他皇帝都繞過唔到外廷 最多只係依靠宦官 所以明朝既政治制度已經係有史以黎最可以限制皇權

明朝文官係痴撚線,節義比生命仲緊要,御史上書評評政事更是比比皆是,你打佢地反而成就左佢忠孝之名,所以皇帝好多時都無文官符。
有啲仲超級硬頸,左光斗,海瑞呢啲例子唔係小數,基本上為左青史留言咩都阻止唔到佢地

朕知道了

到萬歷親政就人息政忘

有人講過明朝內閣制度
晚清果個就算撚數

明朝文官係痴撚線,節義比生命仲緊要,御史上書評評政事更是比比皆是,你打佢地反而成就左佢忠孝之名,所以皇帝好多時都無文官符。
有啲仲超級硬頸,左光斗,海瑞呢啲例子唔係小數,基本上為左青史留名咩都阻止唔到佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞