【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
明穆宗外號小蜜蜂 夜夜笙歌
但同明世宗唔同既係 佢知道自己唔夠料治國 亦都唔能夠好似自己老豆咁獨攬朝政
所以就交晒權比佢既老師
姐係高拱同張居正
世人只知張居正既萬歷變法 其實隆慶先係高拱打好左既基礎先有後來既治世
高拱最提倡既就係吏治 官員要恢復返操守先可以治國
唔知點解好多書都淡化左高拱既貢獻

小蜜蜂,明穆宗,飛到西,飛到東
好鍾意歷史
尤其好鍾意宋同明朝 每次聽呢啲故事都覺得好興奮
好想有人寫本宋朝哪些事兒出黎

外族管治就係咁

唔關事

元朝 係外族政權, 一樣統治得幾好

中共 係中國人政權, 但一樣好衰

元朝喎巴打

元朝既國力係好強大
不過因為佢係蒙古政權, 所以D人先唱衰佢

屌原來係朱仔成9up
認真左

反駁就唔到就話人9up

你不如用多D時間去了解歷史, 唔好人講你又信

咁你不如講下元朝好係邊
淨係話元朝好又唔俾下論點
dse你u硬啦咁

從成個世界睇
蒙古帝國係促進左東西方既交流
最明顯就係火器啦
而且文化上蒙古帝國係有幾高容忍度,管治下既人民都有一定宗教自由
當然唔知點解元帝國之下漢人變左狗咁

但係呢啲唔可以話係元朝既政績
只係龐大帝國產生既正面副作用

屌禁錯制出唔晒

重稅
欺壓漢人

圈地放牧
4等人種
仲有中間幾十年內戰
呢啲都係元朝當時既仆街野

講到口乾,費時嘈

估唔到「民主建國聯盟」巴打都係投降既一日
香港人不如索性用返廣東話寫喇,反正你裡面都好多local笑位,同埋同明朝那些事兒一樣就多你唔多少你唔少,中國嗰邊太多人寫呢類嘢,在地化定位會更清晰

同意,口語化會好好多

台灣有台式中文,澳洲有澳洲英文,香港咪有香港中文,我手寫我口本來就係尋常事
好鍾意歷史

畢再遇,余玠,孟珙
好鍾意歷史

如果這是宋史 ?
聽過未睇過
無聊問樓主
睇過大明王朝1566未?
好鍾意歷史

如果這是宋史 ?
聽過未睇過

我係書局見到有
巴打們覺得中國咁多個朝代邊個朝最好 我就覺得係唐朝 文治武功城市建設都正

立儲問題困擾成個唐朝
由李世民開始冇幾個太子可以順利登基
租庸調府兵制自唐太宗後已經敗壞徒具形式
後期內有宦官黨爭外有軍閥外族
嚴格黎講唐朝都算垃圾

仲有可以一人身兼兩個節度使
同埋士族
漢唐盛世
睇呢個post思想用語見證到中學史觀遺毒好深,唔係史實錯,而係個觀點好缺乏國際或者東亞視野,當蒙古帝國入侵中原都算係古中國一個朝代呢個設定已經好毒,所謂唐宋元明清真係好背離現實
寫得幾好
睇呢個post思想用語見證到中學史觀遺毒好深,唔係史實錯,而係個觀點好缺乏國際或者東亞視野,當蒙古帝國入侵中原都算係古中國一個朝代呢個設定已經好毒,所謂唐宋元明清真係好背離現實

唔係好明白
樓主淨係講既明末既野 我地討論都係明末既野 咩叫國際視野?
果陣西班牙仲係岩岩吞葡萄牙 點威脅到中國?

呢位巴打言之有理,用世界宏觀嘅眼光睇返中國歷史一定有一番新見識。希望巴打都分享下啲睇法比會員學下野👍🏻
無聊問樓主
睇過大明王朝1566未?

有睇過幾集咁 好精彩 不過我係無動力追劇嘅人 所以無追了
好鍾意歷史

其實中國真係好多
樓下巴打講嗰本這是宋史我都有講過
一係你自己寫一本啦
好鍾意歷史

其實中國真係好多
樓下巴打講嗰本這是宋史我都有
一係你自己寫一本啦

呢位巴打言之有理,用世界宏觀嘅眼光睇返中國歷史一定有一番新見識。希望巴打都分享下啲睇法比會員學下野👍🏻

仲有 元朝併入中國古代史其中一部分唔係我地話事
係朱元璋未消滅北元已經開始編元代史 變相承認左元朝係中原既正統皇朝
亦借此証明自己係繼承大統
有冇人睇過大明劫,講晚明既衰亡,當中提到疫症既影響。

孫傳庭

大明劫好好睇
孫傳王庭係力不足以挽狂瀾,加上明末啲總兵如左良玉呢班人,唔係唔打得,可以講只要佢地真心滅匪嘅話,根本就無李自成張獻忠呢啲契弟生存空間。可惜好多將領養寇自重,(即梁匪震英吹噓港獨同一招)令局勢最後一發不可收拾。

咁搵日睇一睇先!
巴打們覺得中國咁多個朝代邊個朝最好 我就覺得係唐朝 文治武功城市建設都正

巴打你要落一個好嘅定義先啵
好鍾意歷史

其實中國真係好多
樓下巴打講嗰本這是宋史我都有
一係你自己寫一本啦

果陣睇完明朝哪些事兒之後 好鍾意呢種系列
跟住去搵其他朝代 淨係搵到本類似講清史
但劣到不能再劣 結果就打消左個念頭去睇宋史果本

唔係好明白

明朝滅亡同本身畸形既貿易體制有關係
西班牙斬斷明朝貿易阻止白銀流出,加埋幕府鎖國之後就發生“明爆”,無明爆就無李自成同清兵入關
晚明將領一定要提陳奇瑜
呢條on9迫到李自成投降但竟然唔殺左佢
李轉頭又作反
晚明將領一定要提陳奇瑜
呢條on9迫到李自成投降但竟然唔殺左佢
李轉頭又作反

巴打,呢啲就係叫養寇自重喇,殺左李自成,你啲錢你啲兵仲要唔要呀?
當個個總兵都係咁諗時,李自成最後咪一次又一次由死到生,由匪到皇囉

唔係好明白

明朝滅亡同本身畸形既貿易體制有關係
西班牙斬斷明朝貿易阻止白銀流出,加埋幕府鎖國之後就發生“明爆”,無明爆就無李自成同清兵入關

我覺得古代王朝每個都係以農立國 貿易最多只係對南方造成更大影響
明朝滅亡既主因都係農業問題
土地兼併(所有農民都變成佃農 唔使比政府交稅)
加上氣侯變化先會令明朝所有伏線爆晒出黎先會滅亡
遊牧入侵一定關氣候事
土壤養分唔夠生唔到草
唔夠草去養馬唯有去第二度搶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞