【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
樓主記得提王在晉。此人主張當年及後世都極具爭議的棄遼重關,

比主張設寧錦防線的袁崇煥反對,仲最後搬出皇牌,帝師孫承宗出山。孫同王傾左7日7夜,終不得說服王,但最終孫承宗勝。

袁崇煥之後上位。遼餉成為明財政破產之原因。

如明廷早用王在晉之策,每年守關之費用,不會超過百萬白銀。當然,這是事後孔明。

未必會提到佢 但佢講嘅方案其實幾實際
自從明朝遼東失遼瀋地區之後 無咗遼東嘅中心後 努爾哈赤就打得好輕鬆 遼東根本難以再守 一而再再而三嘅敗局 經濟上係拖垮緊大明

咁如果放棄關外,會唔會變相放棄埋朝鮮?

後金幾次入侵朝鮮,明朝都做唔到咩。

放棄關外,意味朝廷係遼東經營百幾年既勢力全部失去,打擊朝廷威信。
關外流民會係另一個炸彈。但都總好過後來的遼餉。

憑呢兩點,保遼派未開戰就佔上風。

我都睇緊王在晉本三朝遼事實錄
Term paper
Dse中史淨係提太祖 成祖 後面宦官果啲係初中教 利申:dse中史撚 借呀sir本AL notes睇覺得完全係兩個世界

中學開一門中國歷代權鬥學科,故事為本,鼓勵學生去評論古人手段。我諗仲實際。

咁先叫學以致用,好過讀完一堆制度冇咩用。

呢樣要向中國高考啲 政治 歷史 學下
個啲真係屠龍術

被遺忘嘅元末大長征
睇完明朝那些事兒,係幾好睇,但萬曆朝鮮嗰part真係好戇尻。
國族主義真係會令人變弱智

所以睇呢場歷史要三方面睇
中國、朝鮮都吹奏擊退日本,而日本亦有吹奏閃電戰及部份武將

戰術上各有勝負啦,但戰略上,日本入侵朝鮮失敗,明韓聯軍守土成功,呢方面,點都係日本輸。
除非你話日本軍到此一遊啦,咁無野好講。

咁美軍撤出越南, 算唔算美軍輸左比越共??
蘇聯入侵阿富汗, 最後蘇軍撤出阿富汗, 算唔算蘇軍輸左比阿富汗??

好明顯係美軍輸左比地頭蟲啦,唔係北韓點黎呀

支持樓主
在李成梁打對付土蠻的同時,遼東戰火其實沒有停止過,不斷有外族的入侵。

其中一個叫王杲。

王杲是建州女真人,而當時女真分為建州女真、海西女真和野人女真,散居在東北的圖們江流域、長白山、鴨綠江流域、松花江等地方。

而建州女真是最麻煩那一個,日後我們會明白。

建州女真居住在唐代渤海至元朝的建州之地,所以稱為建州,他們主要活躍在東北的東南部,即是綏芬河以南,輝發河以東,以及撫順以東的地區。

王杲他當時的職位是建州都指揮,一次他與撫順城通馬市時,發生了意外。

馬市就是明朝與外族互市,外族能生產的產品很少,所以基本上他們很願意以馬匹、牛、羊、毛皮、藥品(人參、木耳等)這些物品去交換明朝所產的絹、綿布和衣服、鍋等,這樣就不用打仗去搶,和平和平,所以這種更緊密經貿關係有時能穩定局勢。

不過老實說,明政府管理馬市的官員實在質素差勁了一點,壓價、逼迫是常見。因此不少外族不滿。

譬如說,王杲那一群人。

王杲那一群人也是一個夠猛,一氣之下就攻入撫順城擄掠五個明軍將士回家。

光天化日強擔良家少男?當然不行!

明政府派人到王杲那裡要人,使者就是叫裴承祖。

然後王杲就很乾脆把他殺了。

我就是不放,拿我怎麼辦?

李成梁當然很生氣,殺了我的人可以當作無事?

正當李成梁計劃征討王杲時,誰不知,在下年十月,王杲自己送上門。

喔?

自己送外賣送上門,沒理由不要吧?

李成梁下令副將楊騰、遊擊王惟屏分屯要害,而令參將曹簠挑戰。明軍四面夾攻之下,王杲逃走,明軍追至王杲寨地。

但王杲的寨地高,寨地有深溝,一時難以攻陷。

成梁用火器攻寨,破數柵,矢石雨下。把總於志文、秦得倚率先登寨,諸將繼之。

但王杲身為首領,也是有一點實力,他走到高臺,一箭「噗!」就射殺了志文。

最終,李成梁見風起,就決定來一招猛的,他放火燒寨。火攻,誰受得了,特別在沒有消防員的年代。最終明軍先後斬馘千一百餘級,毀其營壘而還。

李成梁因此戰而進左都督,世廕都指揮同知。

而王杲實力大創,他逃走時,被海西女真的王台捉住獻給明軍,最終王杲被斬。

就在當時李成梁率兵攻打王杲寨時,有兩個年輕的青年剛好寄居在他們外祖父的家裡。

其中一個很有名,有名得要命,幾乎每一個人都認識。因為在四十三年後,他就以七大恨起兵反明,他的後代將明朝宗室最後的殘餘勢力也消滅,取代朱姓成為中原的君主。

他就是努爾哈赤。

比主張設寧錦防線的袁崇煥反對,仲最後搬出皇牌,帝師孫承宗出山。孫同王傾左7日7夜,終不得說服王,但最終孫承宗勝。

如明廷早用王在晉之策,每年守關之費用,不會超過百萬白銀。當然,這是事後孔明。

自從明朝遼東失遼瀋地區之後 無咗遼東嘅中心後 努爾哈赤就打得好輕鬆 遼東根本難以再守 一而再再而三嘅敗局 經濟上係拖垮緊大明

放棄關外,意味朝廷係遼東經營百幾年既勢力全部失去,打擊朝廷威信。

Term paper

做完未
光天化日強擔良家少男?當然行!
留名 好正
光天化日強擔良家少男?當然行!

又打錯字添
好好睇,留名支持
呢個月考試好忙,無時間睇,都幫你推一下啦

多謝你呀
睇呢個post思想用語見證到中學史觀遺毒好深,唔係史實錯,而係個觀點好缺乏國際或者東亞視野,當蒙古帝國入侵中原都算係古中國一個朝代呢個設定已經好毒,所謂唐宋元明清真係好背離現實

唔係好明白
樓主淨係講既明末既野 我地討論都係明末既野 咩叫國際視野?
果陣西班牙仲係岩岩吞葡萄牙 點威脅到中國?

明朝滅亡同本身畸形既貿易體制有關係
西班牙斬斷明朝貿易阻止白銀流出,加埋幕府鎖國之後就發生“明爆”,無明爆就無李自成同清兵入關

我覺得古代王朝每個都係以農立國 貿易最多只係對南方造成更大影響
明朝滅亡既主因都係農業問題
土地兼併(所有農民都變成佃農 唔使比政府交稅)
加上氣侯變化先會令明朝所有伏線爆晒出黎先會滅亡

白銀短缺係好多學者研究係咪明末嘅問題 我覺得好有趣
不過都有學者統計過 明末嘅白銀存量其實係足夠 佢用費雪程式計過 晚明嘅白銀流量速度無變 甚至有加快趨勢

白銀短缺唔係清末先嚴重?南美相繼獨立戰爭令白銀斷哂供應

係呀 所以近世就討論緊 究竟明末缺銀情況有無去到拖垮經濟咁嚴重

Term paper

做完未

邊有咁快丫 d course都未完 幾篇文又疊住
睇完明朝那些事兒,係幾好睇,但萬曆朝鮮嗰part真係好戇尻。
國族主義真係會令人變弱智

無計 人一定受某啲意識形態所限 正如你我都有

Term paper

做完未

邊有咁快丫 d course都未完 幾篇文又疊住

加油
其實晚明如果唔係d天災咁多咁痴線都未必會亡國

晚明將領李成梁,毛文龍,孫承宗,熊廷弼,個個都獨當一面,如果唔係條撚屌吳三桂開關俾女真明朝都可能可以喺南面偏安到

仲有袁崇煥

袁崇煥係自己衰on9

晚明將領李成梁,毛文龍,孫承宗,熊廷弼,個個都獨當一面,如果唔係條撚屌吳三桂開關俾女真明朝都可能可以喺南面偏安到

仲有袁崇煥

袁崇煥係自己衰on9

袁崇煥係自己害死自己
睇明朝那些事兒踩到堆戰國武將一文不值
大中華思想真係會阻住人對中國歷史有正確既認知

明朝那些事兒吹明朝火器個段先好笑

未睇過,有巴打同我講,當小說睇下好喇

當三國演義咁睇啦

呢本野最大問題係個歷史觀,佢好多時都假設個皇帝係醒既,而唔提/插個皇帝有問題個面,反映左大把人仲信雜種捉緊棋,每一步都係鋪緊路,同天子無罪,罪臣當誅既愚民心理

當三國演義咁睇啦

呢本野最大問題係個歷史觀,佢好多時都假設個皇帝係醒既,而唔提/插個皇帝有問題個面,反映左大把人仲信雜種捉緊棋,每一步都係鋪緊路,同天子無罪,罪臣當誅既愚民心理

睇過,提就有提。

插就未必插曬,不過唔係咩問題,你寫本書冇啦啦插鳩人,比位人入,就會有讀者出黎駁。又一場引經據典既大戰。

假設係有腦唔係問題,但要有論據去推論。佢本書冇咩位比人入到,但朝鮮戰爭果到吹大左。

呢十年最興係推翻一般人的史觀,例如劉禪係英主。

呢樣野以前係唔會做,但讀書人自己係知,邊個知得多,領悟得多,係官場就生存得耐,升得快。所以明主身邊必有史官,太子讀物必有春秋。

依家網絡流行左,咪咩都上網講。好多博士碩士論文都係咁玩,邊個發現得快,邊個就出名,做果方面權威。

仲有袁崇煥

袁崇煥係自己衰on9

袁崇煥係自己害死自己

又一實例識做野緊要 識做人更緊要

仲有袁崇煥

袁崇煥係自己衰on9

袁崇煥係自己害死自己

又一實例識做野緊要 識做人更緊要

好地地斬鳩人。

後金大規模走佬,只係識通報同準備做英雄。

換係毛文龍,理得三七廿一,明知滅你唔到都搞鳩你。皇太極驚毛多過袁。因為袁唔會冇啦啦搞後金。

難聽d講,我直情唔buy遼人守遼土,只不過當年係最低成本的方法。

當三國演義咁睇啦

睇過,提就有提。

插就未必插曬,不過唔係咩問題,你寫本書冇啦啦插鳩人,比位人入,就會有讀者出黎駁。又一場引經據典既大戰。

假設係有腦唔係問題,但要有論據去推論。佢本書冇咩位比人入到,但朝鮮戰爭果到吹大左。

呢樣野以前係唔會做,但讀書人自己係知,邊個知得多,領悟得多,係官場就生存得耐,升得快。所以明主身邊必有史官,太子讀物必有春秋。

依家網絡流行左,咪咩都上網講。好多博士碩士論文都係咁玩
,邊個發現得快,邊個就出名,做果方面權威。

唔同意 我最反感係佢美化唔上朝既嘉靖同萬曆,完全唔提佢地垃圾個面(eg萬曆既礦稅,亦都無插過國本案根本係萬曆扭脾氣,間接造成天啓既宦官亂政,歪曲事實話嘉靖成日寫d人地估唔到說話所以佢好醒)仲要話呢兩個人幾醒幾醒咁,呢d忽視史料黎吹奏個皇帝既方法真係好愚民
真? 唔係呢行唔知 但係上網發表左仲點publish journal paper

當三國演義咁睇啦

睇過,提就有提。

依家網絡流行左,咪咩都上網講。好多博士碩士論文都係咁玩
,邊個發現得快,邊個就出名,做果方面權威。

唔同意 我最反感係佢美化唔上朝既嘉靖同萬曆,完全唔提佢地垃圾個面(eg萬曆既礦稅,亦都無插過國本案根本係萬曆扭脾氣,間接造成天啓既宦官亂政,歪曲事實話嘉靖成日寫d人地估唔到說話所以佢好醒)仲要話呢兩個人幾醒幾醒咁,呢d忽視史料黎吹奏個皇帝既方法真係好愚民
真? 唔係呢行唔知 但係上網發表左仲點publish journal paper

咁就一定冇可能滿足曬讀者要求。

不過我都可以回下你,礦稅如果萬歷唔收,就會落入班官紳手上,晚明官商一體好嚴重,萬歷唔咁玩就冇得玩。崇禎朝盡廢前朝所謂弊政,天子內帑從此減少,官紳失去東廠的制衡更加橫蠻。我最憎萬歷係福王事件,養隻仆街係洛陽。

天啓帝只愛木工,不愛朝政,大權旁落到他人之手係必然現實。我就唔覺得用宦官有咩問題,最少魏忠賢對熹宗係忠心,士大夫勢力係天啓朝冇擴張成崇禎朝果種無力壓制。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞