【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
除左中間有朱元帥之外估唔到有埋高質明史討論
鍾意樓主既風格
由人物為切入點,以小放大,樓主控制得好好
如果無啦啦講西班牙,反而離題同失焦
畢竟唔係編緊晚明歷史大全

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

我撐吳三桂 南明啲官場風氣都係垃圾
lm
奇襲,尤愛夜襲。

不是你去旅行,在晚上時,對你女朋友毛手毛腳那一種,而是真的趁著夜晚去偷襲敵人。

笑撚到仆街
李如松打贏豐臣秀吉,令到好多祟日狗憎佢
因為呢樣對當時戰國內無敵既日軍係恥辱(出到黎打人原來咁撚廢)

日軍上得神台既得小西行長,加藤清正,島津義弘。
lm

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

唔撐吳三桂
雖然係妄想
但如果佢唔開關
最後漢人管治返
中國起碼多d 機會君主立 憲
晚明將領一定要提陳奇瑜
呢條on9迫到李自成投降但竟然唔殺左佢
李轉頭又作反

巴打,呢啲就係叫養寇自重喇,殺左李自成,你啲錢你啲兵仲要唔要呀?
當個個總兵都係咁諗時,李自成最後咪一次又一次由死到生,由匪到皇囉

一個政府 由上到下 官員到將領都係各懷鬼胎 點會唔亡

殺左一個李自成, 仲有千千萬萬個李自成
當時D人無飯食, 無論如何都會造反

即係好似你殺左 陳浩天, 梁天琦, 唔通就代表港獨會消失??

我只係舉出一D 與眾不同既論點, 結果就比人屌

只係你地唔識獨立思考
李成梁冇畀後人歌頌 係咪佢間接助長左滿清(努爾哈赤)?

努爾哈赤係佢帳下做人質,努爾哈赤知遼東虛實,而佢既軍事能力唔少習自李家。

李成梁知其野心而不除。其時倭禍既平,蒙古女真不成氣候,李成梁知道李氏將門早招嫉妒,若無邊患,朝中有人會對付李氏,遂放走努爾哈赤。

李成梁自己都估唔到佢死後,明軍真係冇人係建州部對手。李如柏繼承家業,為四大總兵之一參與薩爾滸之戰,因明軍大敗且李部絲毫無損,李自裁。李氏將門衰落。

但女真人本身係咪有意佔領中原? 所以最衰就係朝廷班官唔肯同人平等議和

本身應該冇。

係滿洲撓道入寇前,皇太極一直想議和。因為明朝關寧防線見成效,滿洲軍每下一城都好食力。

但自毛文龍死及入寂成功後,皇太極慢慢改變。

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

咁都唔駛力排眾議一定要絞殺永曆帝,明明清狗想接永曆去北京黎招降其他反清勢力。
再唔係佢脅永曆黎反清效果肯定好過之後建立大周……
btw,講明未將領一定要講埋李定國同李成楝

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

唔撐吳三桂
雖然係妄想
但如果佢唔開關
最後漢人管治返

破關係遲早事。關寧錦防線只輸剩山海關一帶關堡。

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

咁都唔駛力排眾議一定要絞殺永曆帝,明明清狗想接永曆去北京黎招降其他反清勢力。

清廷對明宗室基本原則係殺。永歷必死。吳三桂係想立功表忠。

李定國係南明軍神,唔係永歷on9,守多十年都得。

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

唔撐吳三桂
雖然係妄想
但如果佢唔開關
最後漢人管治返

怪就怪李自成條柒頭唔識搞公關手段

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

明朝有幾多將軍俾啲官害死 有幾多次皇帝on9信個官之後出事

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

唔撐吳三桂
雖然係妄想
但如果佢唔開關
最後漢人管治返

殺吳三桂老豆之後拎個人頭擺係軍隊前去打山海關 搶左人地老婆 住左人地間屋

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

唔撐吳三桂
雖然係妄想
但如果佢唔開關
最後漢人管治返

小小山海關 點阻止到多爾袞嘅八旗 李自城入北京之後嘅實力

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

明朝有幾多將軍俾啲官害死 有幾多次皇帝on9信個官之後出事

永歷條on9逃緬,正一弱智行為。

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

唔撐吳三桂
雖然係妄想
但如果佢唔開關
最後漢人管治返

殺吳三桂老豆之後拎個人頭擺係軍隊前去打山海關 搶左人地老婆 住左人地間屋

李自成根本無法壓制軍隊惡行。
孫傳庭呢?

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

咁幾時先唔再追殺明宗室?好似有比宗室守十三陵……
同埋朱鎔基都好似係宗室……
晚明將領一定要提陳奇瑜
呢條on9迫到李自成投降但竟然唔殺左佢
李轉頭又作反

車箱峽吹水咋
終於有人講下明朝,李成梁、李如松仲要同我既戰國史有交集,兩個月前寫過萬曆朝鮮之役,今次睇你點解畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞