【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
睇呢個post思想用語見證到中學史觀遺毒好深,唔係史實錯,而係個觀點好缺乏國際或者東亞視野,當蒙古帝國入侵中原都算係古中國一個朝代呢個設定已經好毒,所謂唐宋元明清真係好背離現實

唔係好明白
樓主淨係講既明末既野 我地討論都係明末既野 咩叫國際視野?
果陣西班牙仲係岩岩吞葡萄牙 點威脅到中國?

明朝滅亡同本身畸形既貿易體制有關係
西班牙斬斷明朝貿易阻止白銀流出,加埋幕府鎖國之後就發生“明爆”,無明爆就無李自成同清兵入關

我覺得古代王朝每個都係以農立國 貿易最多只係對南方造成更大影響
明朝滅亡既主因都係農業問題
土地兼併(所有農民都變成佃農 唔使比政府交稅)
加上氣侯變化先會令明朝所有伏線爆晒出黎先會滅亡

白銀短缺係好多學者研究係咪明末嘅問題 我覺得好有趣
不過都有學者統計過 明末嘅白銀存量其實係足夠 佢用費雪程式計過 晚明嘅白銀流量速度無變 甚至有加快趨勢
香港人不如索性用返廣東話寫喇,反正你裡面都好多local笑位,同埋同明朝那些事兒一樣就多你唔多少你唔少,中國嗰邊太多人寫呢類嘢,在地化定位會更清晰

同意,口語化會好好多

台灣有台式中文,澳洲有澳洲英文,香港咪有香港中文,我手寫我口本來就係尋常事

人地想點寫咪點寫
晚明將領一定要提陳奇瑜
呢條on9迫到李自成投降但竟然唔殺左佢
李轉頭又作反

巴打,呢啲就係叫養寇自重喇,殺左李自成,你啲錢你啲兵仲要唔要呀?
當個個總兵都係咁諗時,李自成最後咪一次又一次由死到生,由匪到皇囉

一個政府 由上到下 官員到將領都係各懷鬼胎 點會唔亡
好鍾意歷史
尤其好鍾意宋同明朝 每次聽呢啲故事都覺得好興奮
好想有人寫本宋朝哪些事兒出黎

其實中國真係好多
樓下巴打講嗰本這是宋史我都有
一係你自己寫一本啦

果陣睇完明朝哪些事兒之後 好鍾意呢種系列
跟住去搵其他朝代 淨係搵到本類似講清史
但劣到不能再劣 結果就打消左個念頭去睇宋史果本

中國人見賺到錢就會跟風 由春秋至南北朝至清都有那些事兒
lm
好鍾意歷史

其實中國真係好多
一係你自己寫一本啦

上一個作者同呢個都幾好 其他真係好廢
好鍾意歷史

其實中國真係好多
一係你自己寫一本啦

上一個作者同呢個都幾好 其他真係好廢

哩個真係未睇過啵
上面有人話歐洲發生既野唔關東亞(明帝國領土)事
有無聽過 Colombian exchange?
因為西班牙人征服美洲,將美洲既植物傳黎傳去,最後將蕃薯呢啲本來美洲獨有又易種既農作物帶去明帝國,導致左明帝國既人口增長
讀中史唔好受錢穆史觀影響眼光咁窄啦
個世界就算未有全球化都係互相影響緊架
遊牧入侵一定關氣候事
土壤養分唔夠生唔到草
唔夠草去養馬唯有去第二度搶

你啱一部分
好似話成吉思汗嗰排係最潮濕最多草既時期
不過明帝國試唔熟唔評論啦
遊牧入侵一定關氣候事
土壤養分唔夠生唔到草

你啱一部分
不過明帝國唔熟唔評論啦
巴打加油
因為西班牙人征服美洲,將美洲既植物傳黎傳去,最後將蕃薯呢啲本來美洲獨有又易種既農作物帶去明帝國,導致左明帝國既人口增長

岩呀個世界係互相影響
但各自又有各自既唔同
好似d 人話將元清唔算係中華歷史
呢個係建基你用世界史既觀念去睇
歐洲果d 唔行呢套
唔代表本身中華呢套錯
因為元 清都好 佢地係自己入左黎之後話自己係繼承大業
好多野選擇漢化去迎合返
所以響歷史上稱元清兩代為中華歷史既王朝係合呼東亞以土地文化行先既理念
遊牧入侵一定關氣候事
土壤養分唔夠生唔到草

你啱一部分
不過明帝國唔熟唔評論啦

氣候係關事 但唔係主因
本身遊牧民族都係尚武
再者時代會令人口增長
好好睇

唔好自己立靶自己打喎 我上面講係歐洲威脅唔到明朝
上面我講緊明朝滅亡既主因
人口增長係一個重要因素 但點解明朝解決唔到?
咪因為所謂既祖宗法度
巴打們覺得中國咁多個朝代邊個朝最好 我就覺得係唐朝 文治武功城市建設都正

巴打你要落一個好嘅定義先啵

其實本來想講既係衡量哂各方面(E.g.吏治 經貿 民生 文化)之後 整體上最強既朝代係咩 不過拆開哂各方面分析都得
而我講唐朝係因為唐時文化發展強盛同絲路開通後促進到貿易發展 同埋當時有唔少國家派使者黎學城市規劃、建築、禮樂等(紀錄片睇返黎) 所以我係因為唐既文樂興盛先揀佢 至於巴打們講既政治制度問題我並不太熟悉 希望通過大家既討論學下野

利申: 有錯勿屌
想問有冇咩網係討論中國歷史,好鍾意睇唔同嘅史觀
朱元璋個制度 其實......
明朝呢個世襲
繼而不削

後期皇室子弟過多
地位王爺 一堆成百子女
做惡多瑞 地方大量錢財供養

後期 所謂農民軍 對呢班皇族
無論被動降又好 主動求饒又好

全部都只得1個殺字
好像垃圾萬曆個寶貝福王

加埋隻鹿一齊煮。
福鹿宴
巴打們覺得中國咁多個朝代邊個朝最好 我就覺得係唐朝 文治武功城市建設都正

其實本來想講既係衡量哂各方面(E.g.吏治 經貿 民生 文化)之後 整體上最強既朝代係咩 不過拆開哂各方面分析都得
而我講唐朝係因為唐時文化發展強盛同絲路開通後促進到貿易發展 同埋當時有唔少國家派使者黎學城市規劃、建築、禮樂等(紀錄片睇返黎) 所以我係因為唐既文樂興盛先揀佢 至於巴打們講既政治制度問題我並不太熟悉 希望通過大家既討論學下野

我會揀宋朝,不過撞正遊牧民族同半農牧民族最強盛嘅時候,吐蕃、黨項、契丹、女真同蒙古,全部都好撚打得

我會揀宋朝,不過撞正遊牧民族同半農牧民族最強盛嘅時候,吐蕃、黨項、契丹、女真同蒙古,全部都好撚打得

真係好痴線 開左困難模式咁
李成梁冇畀後人歌頌 係咪佢間接助長左滿清(努爾哈赤)?

努爾哈赤係佢帳下做人質,努爾哈赤知遼東虛實,而佢既軍事能力唔少習自李家。

李成梁知其野心而不除。其時倭禍既平,蒙古女真不成氣候,李成梁知道李氏將門早招嫉妒,若無邊患,朝中有人會對付李氏,遂放走努爾哈赤。

李成梁自己都估唔到佢死後,明軍真係冇人係建州部對手。李如柏繼承家業,為四大總兵之一參與薩爾滸之戰,因明軍大敗且李部絲毫無損,李自裁。李氏將門衰落。

搵人講下西夏
聽講西夏文化程度唔低,同中原政權冇乜大戰,冇乜人討論
遊牧入侵一定關氣候事
土壤養分唔夠生唔到草

你啱一部分
不過明帝國試唔熟唔評論啦

建州女真係農耕民族黎

搵人講下西夏

佢地既史書好多比蒙古人燒左

搵人講下西夏

香港有幾個學者研究北宋好勁,可以睇下佢地文化。但真係研究西夏就大陸人多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞