【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
其實晚明如果唔係d天災咁多咁痴線都未必會亡國

晚明將領李成梁,毛文龍,孫承宗,熊廷弼,個個都獨當一面,如果唔係條撚屌吳三桂開關俾女真明朝都可能可以喺南面偏安到

第一,吳三桂原本唔開關都會投降比李自成流寇政權
第二,就算建立到南明,南明都係衰自己內鬥而亡。
第三,清朝政治清明,皇帝平均水準差唔多為歷代最高,比起明朝,好不知幾多倍。

重新再讀中史啦

中史教科書遺毒:
清朝好過明朝
重文輕武強弱枝係劣政
神化累退既租庸調妖魔化累進既兩稅法
鴉片戰爭前後既清2個國家咁

明朝有邊個時期
勁過康雍乾盛世

上面已經有巴打講左
傳教士明朝萬曆黎見到D人個個有禮貌 衣服整齊
滿清英國人係康雍乾盛世度見到度度都係乞衣 D人冇衫著
外國人既記載既明朝萬曆中興已經收康雍乾盛世皮

唔好意思,利瑪竇對明朝治安水平 軍隊,道德水準同官員既評價都好差
得城市建設可以吹下

晚明將領李成梁,毛文龍,孫承宗,熊廷弼,個個都獨當一面,如果唔係條撚屌吳三桂開關俾女真明朝都可能可以喺南面偏安到

第三,清朝政治清明,皇帝平均水準差唔多為歷代最高,比起明朝,好不知幾多倍。

重新再讀中史啦

中史教科書遺毒:
清朝好過明朝
重文輕武強弱枝係劣政

明朝有邊個時期
勁過康雍乾盛世

上面已經有巴打講左

唔好意思,利瑪竇對明朝治安水平 軍隊,道德水準同官員既評價都好差
得城市建設可以吹下

點都好過清朝

重新再讀中史啦

中史教科書遺毒:
清朝好過明朝
重文輕武強弱枝係劣政

明朝有邊個時期
勁過康雍乾盛世

上面已經有巴打講左

得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

重新再讀中史啦

中史教科書遺毒:
清朝好過明朝
重文輕武強弱枝係劣政

明朝有邊個時期
勁過康雍乾盛世

上面已經有巴打講左

得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多
入黎學到野 正評樓主
清除左雍正
冇一個皇帝值得吹捧
所謂既名將名臣
不論係早期既年羹堯,岳鐘琪
後期既曾左李胡
全部都係漢人
滿洲人全部廢柴
睇錯做明將

中史教科書遺毒:
清朝好過明朝
重文輕武強弱枝係劣政

明朝有邊個時期
勁過康雍乾盛世

上面已經有巴打講左

得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多

外族管治就係咁
大家各有意見咁樣討論幾好
樓豬呢?
岩岩丟左個西瓜落海
同真田幸村有少少似,上半生都有d似廢柴,
可能四十幾年磨一劍,為就是等一個特別嘅機會。

中史教科書遺毒:
清朝好過明朝
重文輕武強弱枝係劣政

明朝有邊個時期
勁過康雍乾盛世

上面已經有巴打講左

得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多

外族管治就係咁

唔關事

元朝 係外族政權, 一樣統治得幾好

中共 係中國人政權, 但一樣好衰
同真田幸村有少少似,上半生都有d似廢柴,
可能四十幾年磨一劍,為就是等一個特別嘅機會。

戰國時代有個人叫 龐煖
佢更加痴線

70歲先領兵打仗

重新再讀中史啦

清朝皇帝平均質素同西漢係最高,已經係定論。
吏治每個朝代都有腐敗時,問題只係多少

我覺得可以肯定嘅係 清朝皇帝普遍比明朝皇帝 勤力

朕知道了

文官體制到明朝已經發展到好完善
已經可以發展到虛君實相既理想政治實體
當萬歷帝未成年既時侯 張居正先可以隨心所欲咁改革
到萬歷親政就人息政忘
清朝皇帝勸力有咩用? 佢地著重只係自己既家天下
最後咪又係打壓漢人 閉關鎖國先搞成咁

重新再讀中史啦

朕知道了

文官體制到明朝已經發展到好完善
已經可以發展到虛君實相既理想政治實體
當萬歷帝未成年既時侯 張居正先可以隨心所欲咁改革
到萬歷親政就人亡政息
清朝皇帝勸力有咩用? 佢地著重只係自己既家天下
最後咪又係打壓漢人 閉關鎖國先搞成咁
清除左雍正
冇一個皇帝值得吹捧
所謂既名將名臣
不論係早期既年羹堯,岳鐘琪
後期既曾左李胡
全部都係漢人
滿洲人全部廢柴

雖然滿州人係廢
但好多漢人都幫滿州人效力, 去鎮壓其他漢人,維持滿州人政權 你又吹仍唔漲

即係好似香港人比大陸人優秀
但好多人香港人都奶共, 幫大陸人打壓香港人

上面已經有巴打講左

得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多

外族管治就係咁

唔關事

元朝喎巴打

中史教科書遺毒:
清朝好過明朝
重文輕武強弱枝係劣政

明朝有邊個時期
勁過康雍乾盛世

上面已經有巴打講左

得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多

外族管治就係咁

唔關事

元朝好?
四等人種制喎
南人連狗都不如
朱元璋細過直頭日日樹皮草根
老豆老母一係餓死一係劫掠被殺
成個南方山賊為患
元朝根本管唔到亦唔諗住理
班皇子日日諗住點奪權內戰
巴打們覺得中國咁多個朝代邊個朝最好 我就覺得係唐朝 文治武功城市建設都正

重新再讀中史啦

朕知道了

勤力有撚用
牛夠勤力啦
又唔見佢發達
同樣皇帝勤力但係輸晒俾外國
經濟仲停留係幾百年冇變
資本主義萌芽萌到今日先勉強叫37發芽
連日本都打唔嬴
巴打們覺得中國咁多個朝代邊個朝最好 我就覺得係唐朝 文治武功城市建設都正

宋朝同明朝既江南
btw 提到明末我覺得巴打可以講下明末將領既家丁制度

中史教科書遺毒:
清朝好過明朝
重文輕武強弱枝係劣政

明朝有邊個時期
勁過康雍乾盛世

上面已經有巴打講左

得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多

外族管治就係咁

唔關事

元朝好?
四等人種制喎
南人連狗都不如
朱元璋細過直頭日日樹皮草根
老豆老母一係餓死一係劫掠被殺
成個南方山賊為患
元朝根本管唔到亦唔諗住理
班皇子日日諗住點奪權內戰

其實你講既野, 好多朝代都有

但元朝 真係令到成個國家強大

上面已經有巴打講左

得城市建設可以吹下

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多

外族管治就係咁

唔關事

元朝喎巴打

元朝既國力係好強大
不過因為佢係蒙古政權, 所以D人先唱衰佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞