【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
睇明朝那些事兒踩到堆戰國武將一文不值
大中華思想真係會阻住人對中國歷史有正確既認知

因為兩邊都冇明顯戰果,自然各執一詞,實際呢場戰役後睇透左韓國呢個豬隊友

不過韓國班讀書人算係咁, 會覺得明朝係為左救自己而國力大損而滅亡所以繼續用崇禎年號

仲推翻親金既光海君
lm

明朝那些事兒吹明朝火器個段先好笑

屌佢老味
吹撚到啲火蠅槍發現新大陸咁
明末日本仔玩火搶仲勁過佢
更唔好同西方比較

佢讚嘅應該係火砲
火繩槍日本學得太好 太優秀 根本無得比
除左中間有朱元帥之外估唔到有埋高質明史討論

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

我撐吳三桂 南明啲官場風氣都係垃圾

唔撐吳三桂
雖然係妄想
但如果佢唔開關
最後漢人管治返
中國起碼多d 機會君主立 憲

小小山海關 點阻止到多爾袞嘅八旗 李自城入北京之後嘅實力

八𣄃得80000 兵
吳三桂都有4,5萬鐵騎
山海關不嬲城固易守,又有長城頂
如果易攻,皇太極,多爾衰之前侵明
就唔洗避山海關,揀袁崇喚果邊黎打
唇寒齒亡,自然南明都極速收皮

唔通我記錯 吳三桂得萬幾兵咋好似 八旗有15萬

先唔理佢佢地當時幾多兵
三桂兄之後仲幫女真攻捉埋永曆帝
你搞掂李自成都還可以
但完全出賣晒自己人
仲要之後反清
咁不如你一開始幫南明 睇下頂到幾耐
清又唔係真係多兵同強勢到好似蒙古人咁

明朝那些事兒吹明朝火器個段先好笑

屌佢老味
吹撚到啲火蠅槍發現新大陸咁
明末日本仔玩火搶仲勁過佢
更唔好同西方比較

得罪講句,唔好話日本,連緬甸安南既火槍都先進過明朝,緬甸仲有葡萄牙人幫手訓練火槍手
除左中間有朱元帥之外估唔到有埋高質明史討論

就係你條撚屌
搞到晚明唔可以偏安

我撐吳三桂 南明啲官場風氣都係垃圾

唔撐吳三桂
雖然係妄想
但如果佢唔開關
最後漢人管治返
中國起碼多d 機會君主立 憲

小小山海關 點阻止到多爾袞嘅八旗 李自城入北京之後嘅實力

八𣄃得80000 兵
吳三桂都有4,5萬鐵騎
山海關不嬲城固易守,又有長城頂
如果易攻,皇太極,多爾衰之前侵明
就唔洗避山海關,揀袁崇喚果邊黎打
唇寒齒亡,自然南明都極速收皮

唔通我記錯 吳三桂得萬幾兵咋好似 八旗有15萬

先唔理佢佢地當時幾多兵
三桂兄之後仲幫女真攻捉埋永曆帝
你搞掂李自成都還可以
但完全出賣晒自己人
仲要之後反清
咁不如你一開始幫南明 睇下頂到幾耐
清又唔係真係多兵同強勢到好似蒙古人咁

你要明白,一過檔做清狗就有得恃住滿州八旗個勢屌打返李自成張獻忠,當時班官軍比農民軍打到一仆一碌,有唔少反骨仔都因為呢樣而剃頭
仲有清狗當時出手闊綽好多,南明自己鬼打鬼之餘錢糧補給都輸比人,其實都好難做到南宋嗰種偏安
睇呢個post思想用語見證到中學史觀遺毒好深,唔係史實錯,而係個觀點好缺乏國際或者東亞視野,當蒙古帝國入侵中原都算係古中國一個朝代呢個設定已經好毒,所謂唐宋元明清真係好背離現實

唔係好明白
樓主淨係講既明末既野 我地討論都係明末既野 咩叫國際視野?
果陣西班牙仲係岩岩吞葡萄牙 點威脅到中國?

明朝滅亡同本身畸形既貿易體制有關係
西班牙斬斷明朝貿易阻止白銀流出,加埋幕府鎖國之後就發生“明爆”,無明爆就無李自成同清兵入關

我覺得古代王朝每個都係以農立國 貿易最多只係對南方造成更大影響
明朝滅亡既主因都係農業問題
土地兼併(所有農民都變成佃農 唔使比政府交稅)
加上氣侯變化先會令明朝所有伏線爆晒出黎先會滅亡

白銀短缺係好多學者研究係咪明末嘅問題 我覺得好有趣
不過都有學者統計過 明末嘅白銀存量其實係足夠 佢用費雪程式計過 晚明嘅白銀流量速度無變 甚至有加快趨勢

當時白銀既政府庫存增加,銅錢對白銀既匯率下降,呢d都係有記錄
當時農民係用白銀繳稅,而距離沿海較遠既地區銅價上漲令農民普遍負債>地方政府財政欠收>遣散文官士兵>同農民一齊造反
樓主,說好了的故事呢?我在追post啊
樓主,說好了的故事呢?我在追post啊

今日多野做Sor
睇呢個post思想用語見證到中學史觀遺毒好深,唔係史實錯,而係個觀點好缺乏國際或者東亞視野,當蒙古帝國入侵中原都算係古中國一個朝代呢個設定已經好毒,所謂唐宋元明清真係好背離現實

唔係好明白

西班牙斬斷明朝貿易阻止白銀流出,加埋幕府鎖國之後就發生“明爆”,無明爆就無李自成同清兵入關

我覺得古代王朝每個都係以農立國 貿易最多只係對南方造成更大影響

不過都有學者統計過 明末嘅白銀存量其實係足夠 佢用費雪程式計過 晚明嘅白銀流量速度無變 甚至有加快趨勢

當時白銀既政府庫存增加,銅錢對白銀既匯率下降,呢d都係有記錄
當時農民係用白銀繳稅,而距離沿海較遠既地區銅價上漲令農民普遍負債>地方政府財政欠收>遣散文官士兵>同農民一齊造反

好推論 不過要論證個影響嘅多少 係咪大到令人民動亂 當中就要好嚴謹

唔係好明白

好推論 不過要論證個影響嘅多少 係咪大到令人民動亂 當中就要好嚴謹

黃仁宇 中國大歷史
萬曆元年,這個年號代表明朝進入一個複雜的時代。

因為明神宗本身就是一個複雜的人,是明君,也是不折不扣的昏君;聰慧,卻怠政;三十年不上朝;卻親自主導三場大戰。

是晚明經濟的頂峰,也是撒下步向衰亡的種子。

正因為複雜,所以這時代才精彩。

而使這時代精彩的,就是張居正。

我們都知道,張居正在神宗即位後,成為內閣首輔後,便厲行改革。這些我們不用說,你打開中史教科書便知道。

改革這個字,稍為有讀過歷史的人也知道,它是一個無解的炸藥,誰碰誰死。

從古到今,改革簡直就是自殺的良藥,每朝代凡有人想推改革,便會被批鬥致死。

王莽?王安石?

失敗原因很複雜,不過最普遍是,改革是源於你察覺到這個體制內出現毛病,而你想去根治它。尋根究底下,你會發現這個毛病的源頭,其實是體制內那些既得利益者的權利所導致。

要根治,則代表他們的利益會受損。牽一髮而動全身。

他們不拿起菜刀跟你拼命,我才覺得奇怪呢。

這個情況對身處香港的我們,實在不陌生。

所以變革的人多,成功的人少。

而張居正的變法,某程度是成功的。

他推行的變法中,不少都是為萬曆前十年的大明提供一個清澄環境,例如考成法。

明代吏治的敗壞,在我們的李成梁如何襲職的故事下,大家都知道。

因此張居正大力整頓吏治。

考成法簡單來說,就是表現得好,升職加人工;做得不好,請你另謀高就。

立限考事,以事責人,信賞必罰。

他想令人明白,他是以法治國。

而當他以法繩邊吏時,李成梁卻仍然不斷升職。

李成梁曾經因為升職,送禮物給張居正。而張居正退回說:「你是以戰得功名,我不能接受。」

接受就是侮辱你呀。

張居正是真正賞識李成梁,因此大力重用他。

得著張居正的支持,李成梁才可以在遼東大展拳腳,以報知遇之恩。
而一直在遼東戰場待機的,還有李成梁的另一個男人。

土蠻仍是不心息。

他在想:「怎麼進不入?」

萬曆元年,為慶賀新帝登基,土蠻便入侵前屯作賀禮,但被李成梁把他轟走。不久土蠻又進犯鐵嶺鎮西諸堡,李成梁又把他攆走。

萬曆三年,土蠻不服氣,繼續進犯長勇堡。結果是李成梁擊敗之。

奇怪,土蠻不明白,望著這個從前個遊樂場,何時開始不歡迎他呢?

就是自李大人收起會費開始,進來就要付上人頭,還有場地歧視帶武器的蒙古人。

搶不到不行呀,沒錢拿回家會給老婆罵。

土蠻決心來一場大的。
怎麼進不入
香港中史教育應該唔好再用現有教材同由此為根基既改編先
同埋培訓下果班深受錢穆派影響既中史老師

簡單d用劍橋中國史為基礎改編成新教材已經夠晒
怎麼進不入

搶不到不行呀,沒錢拿回家會給老婆罵。

睇大陸文多數有呢啲毛病
有啲懷疑如果佢唔咁寫本書根本唔俾你出街

睇大陸文多數有呢啲毛病

d憤青愛國撚會狂屌,你睇當年明月寫韓戰

明朝衰時寫一堆野辨護,你睇佢寫其他

衰會罵錯會屌,係國外野就多解釋

正如你高連登讚黑警,你估幾多負評

睇大陸文多數有呢啲毛病

d憤青愛國撚會狂屌,你睇當年明月寫韓戰

明朝衰時寫一堆野辨護,你睇佢寫其他

衰會罵錯會屌,係國外野就多解釋

正如你高連登讚黑警,你估幾多負評

作家都要食飯
張居正可唔可以講多d? 中學讀中史根本無提過呢個人
Lm
張居正可唔可以講多d? 中學讀中史根本無提過呢個人

中學中史一條鞭法都冇講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞