【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
Dse中史淨係提太祖 成祖 後面宦官果啲係初中教 利申:dse中史撚 借呀sir本AL notes睇覺得完全係兩個世界

中學開一門中國歷代權鬥學科,故事為本,鼓勵學生去評論古人手段。我諗仲實際。

咁先叫學以致用,好過讀完一堆制度冇咩用。

不過真係好睇人。

有人讀論語,做腐儒。
趙普讀論語,治天下。

而家既然講緊普及教育,就即係設計一套有益於凡人嘅教材,教佢地思考歷史,教育局嘅責任就係為社會培訓人才,令凡人都接受一定思維訓練,何來「真係好睇人」?比對吓北歐嘅教學大綱,德國點教歷史,就會知香港呢套幾廢。

德國其實真係幾有參考價值,因為佢地個民族認同歷史都係好短,由爭論大德意志定小德意志開始到而家都冇三百年,睇佢地點敘述歷史係可以啟發香港人非依附中史不可呢種落伍思維。另外中小學普及教育概念嘅發源地亦係德國,之所以要有呢個設計,根本目的就係改造小朋友思想,為新德國準備愛國青年,建立身分認同同鼓勵青年參與打仗,香港人又係缺乏嘅。

我聽嘅版本係仿日消化後嘅歐式教育 著重更多改造思想嘅方面 同德國又有根本嘅唔同
支持
土蠻手下六萬之士皆是被稱為「最精壯」,而他本人也不算太笨。從上次遼河之戰,李成梁冒著雨雪急襲土蠻的大本營就知道,土蠻應該也是有所防範,否則所損失的不會只是二十二首級。

但土蠻顯然不是一個讀歷史的人,因為他總是不懂吸取教訓。

明明李成梁來來去去都用同一招,就像超人永遠都用十字死光,但那些怪獸還是站著不走。

萬曆六年,前一年土蠻又在河東被李成梁打敗。今次帶同泰寧部長速把亥進攻,這是一件正常不過的事,不夠打就要找幫手。

土蠻他扎營於劈山上,準備大舉進攻。

李成梁也來到丁字泊。

丁字泊位於懿路所西,接瀋陽衛蒲河所界。

丁字泊堡常駐官軍有333員名,人數在明代邊堡中算是較多。

當時,土蠻打算分騎繞牆進攻。

李成梁沒有給予土蠻這個機會。

沒錯又是夜襲。

趁著夜色漸濃,李成梁帶著他的手下,連夜出塞二百里。一晚跑二百里,這是為什麼李成梁要挑選人才的原因。

他手下帶著的士兵,全是騎兵的能士。

因此他帶軍,就是一個字:快!

古代打仗,沒有飛機,沒有坦克車。馬就是機動性的代表,就等同坦克車。

很簡單,你帶刀無馬,跟一個帶刀騎馬的人打,你會怎樣?

當你揮刀過去,人家早已跑遠。

這就是說明,為什麼步兵打騎兵總是那麼困難。

單是騎兵衝鋒的恐怖,就不是一個陣能解決。

馬就是良好的武器。
在漢武帝前,漢朝為什麼無力對匈奴發動戰爭?

那時達官貴人想找幾匹同色的馬也難,別說拿來打仗。

而在漢武帝後,漢朝為什麼也無力再對匈奴發動戰爭?

因為仗打好幾次,馬都死光。

沒有騎兵,是難以對付遊牧民族的。

清一色的遼東騎兵,代表極高的機動性,因此星夜之下,李成梁帶著士兵們,直搗土蠻的大本營。

我說過,李成梁防守的方法就是進攻。

這一次,土蠻很不幸地,沒有遼河那一次的警覺,明軍搗破劈山營,獲敵軍首級四百三十,馘其長五人,馘是古代割敵人耳朵以計戰功。

李成梁被加太保,世廕本衛指揮使。

土蠻又再敗退。

這年三月,又發生另一件事。

「遊擊陶承嚳擊敵長定堡,獻馘四百七十有奇。」

遼陽車營游擊陶承嚳獻馘四百七十多,你一看,比李成梁上次劈山之戰的數目更多,神宗很高興,告謝郊廟,大行賞賜,「廕成梁世指揮僉事」。

兵科給事中光懋發現這件事不簡單。

在神宗命巡按御史徹查此事後,真相大明。

夷人阿丑哈等,他們本是土蠻部落的人。但因他們偷了土蠻的牛羊,之後懼罪,怕土蠻追究。

因此在三月十四日,他們率眾來投降大明。

換言之,他們是尋求政治庇護,也是決心投降於大明。

正常辦些手續,登一登記,拍一拍他們肩膀說:「從今你們就是大明的子民了。」

這就皆大歡樂。

可是他們看不到這日子。

因為在十七日,陶承嚳假借犒賞為名,號召他們到來。

一群人當然歡歡喜喜到來,但發現等著他們的,不是什麼獎賞,而是利刀。

「陶承嚳掩其不備而捶殺之。」

這是殺降之罪,是殺良冒功。

你或許會問,為什麼要這樣做?人家都來投靠你。

因為有人投降,不能讓軍隊升職加人工,但戰功可以。

很可悲,殺良冒功在軍隊是一件公開的事,是軍中的潛規則。

最終,陶承嚳被革職。本來升職的馬衛都王有臣等三十七個軍官員「俱革原任升職級」。

但李成梁恩准原有的賞賜。

這件沒有牽動到李成梁。

不過到底李成梁有否牽涉到此事?他又是否知道陶承嚳殺降?

你說呢?
正評,留名,like fb

多謝

中學中史一條鞭法都冇講?

DSE明代基本上係ignore左

明清集中講君權,自然唔講

求其啦,讀得多班DSE 雞
又屌鬼太多內容要背誦

如果係AL,要讀係合理

果時有睇al書講過下覺得好正

真正讀歷史唔係要死背,係要享受

係呀係呀
Dse中史淨係提太祖 成祖 後面宦官果啲係初中教 利申:dse中史撚 借呀sir本AL notes睇覺得完全係兩個世界

你會唔明讀中央集權關我乜事
樓主點評價盧象升

忠貞版呂布,死得轟烈
樓主記得提王在晉。此人主張當年及後世都極具爭議的棄遼重關,

比主張設寧錦防線的袁崇煥反對,仲最後搬出皇牌,帝師孫承宗出山。孫同王傾左7日7夜,終不得說服王,但最終孫承宗勝。

袁崇煥之後上位。遼餉成為明財政破產之原因。

如明廷早用王在晉之策,每年守關之費用,不會超過百萬白銀。當然,這是事後孔明。

未必會提到佢 但佢講嘅方案其實幾實際
自從明朝遼東失遼瀋地區之後 無咗遼東嘅中心後 努爾哈赤就打得好輕鬆 遼東根本難以再守 一而再再而三嘅敗局 經濟上係拖垮緊大明
終於有人講下明朝,李成梁、李如松仲要同我既戰國史有交集,兩個月前寫過萬曆朝鮮之役,今次睇你點解畫

我鍾意朝鮮之役
睇完明朝那些事兒,係幾好睇,但萬曆朝鮮嗰part真係好戇尻。
國族主義真係會令人變弱智
lm
睇完明朝那些事兒,係幾好睇,但萬曆朝鮮嗰part真係好戇尻。

所以睇呢場歷史要三方面睇
中國、朝鮮都吹奏擊退日本,而日本亦有吹奏閃電戰及部份武將

戰術上各有勝負啦,但戰略上,日本入侵朝鮮失敗,明韓聯軍守土成功,呢方面,點都係日本輸。
除非你話日本軍到此一遊啦,咁無野好講。
睇明朝那些事兒踩到堆戰國武將一文不值
大中華思想真係會阻住人對中國歷史有正確既認知

因為兩邊都冇明顯戰果,自然各執一詞,實際呢場戰役後睇透左韓國呢個豬隊友

其實係日軍勁少少
日本果班贏左戰事輸左戰略,打極都csp 唔到據點最後比人斷海路先退

比主張設寧錦防線的袁崇煥反對,仲最後搬出皇牌,帝師孫承宗出山。孫同王傾左7日7夜,終不得說服王,但最終孫承宗勝。

如明廷早用王在晉之策,每年守關之費用,不會超過百萬白銀。當然,這是事後孔明。

自從明朝遼東失遼瀋地區之後 無咗遼東嘅中心後 努爾哈赤就打得好輕鬆 遼東根本難以再守 一而再再而三嘅敗局 經濟上係拖垮緊大明

咁如果放棄關外,會唔會變相放棄埋朝鮮?
lm
呢個月考試好忙,無時間睇,都幫你推一下啦
屌你以為咩明將,西九龍果間

戰術上各有勝負啦,但戰略上,日本入侵朝鮮失敗,明韓聯軍守土成功,呢方面,點都係日本輸。

咁美軍撤出越南, 算唔算美軍輸左比越共??
蘇聯入侵阿富汗, 最後蘇軍撤出阿富汗, 算唔算蘇軍輸左比阿富汗??

咁美軍撤出越南, 算唔算美軍輸左比越共??
蘇聯入侵阿富汗, 最後蘇軍撤出阿富汗, 算唔算蘇軍輸左比阿富汗??

美軍打越南為咩,蘇軍打阿富汗為咩?邊方面達到左自己嘅戰略目的?
終於有文

咁如果放棄關外,會唔會變相放棄埋朝鮮?

後金幾次入侵朝鮮,明朝都做唔到咩。

放棄關外,意味朝廷係遼東經營百幾年既勢力全部失去,打擊朝廷威信。
關外流民會係另一個炸彈。但都總好過後來的遼餉。

憑呢兩點,保遼派未開戰就佔上風。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞