【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
張居正好勁
神宗好似係三十年唔上朝果個 中學中史淨提左一提
張居正好勁
神宗好似係三十年唔上朝果個 中學中史淨提左一提

唔上朝其實只不過唔係大殿上議事...

實制上內閣幾條茂里都會係值班房做野 , 甚至皇帝都仍然可以係宮裡面批閱奏章...
高質post留名
一眾戰國武將:終於到我地出黎既時候了
好正不過樓主寫文認真左好多無一開始咁有趣
好正不過樓主寫文認真左好多無一開始咁有趣

對唔住 哩啲比較沉重 令到我心情都沉重 我諗下有無方法寫得有趣啲
一眾戰國武將:終於到我地出黎既時候了

巴打個POST我追緊 好高汁
樓主,這個屌啊
朱元璋究竟係肥定蕉樣
袁崇煥究竟係咪一個仆街?
朱元璋究竟係肥定蕉樣

做皇帝既時候應該係發左福...

其實都係睇你對仆街既定義..
朱元璋究竟係肥定蕉樣

你應該講緊民間畫像同宮廷畫像
你要預咗民間會醜化得誇張
宮廷會美化得合體統

佢係一粒真心膠
老實講 係佢性格令佢做錯好多事
但錯事唔等於可以泯滅佢功績
寧遠之役嘅政治意義唔多講
佢有一個將領應有嘅戰基本戰略目光 哩點簡單但重要 唔似當時遼東啲將領 完全唔明白明軍長於守城同火炮 對陣上同後金根本無得打 遼瀋就係咁失
議和都係 應清敵強我弱 明朝需要嘅係時間 重整軍隊同亂局 歷史上漢朝 唐朝起初都係議和換取發展時間 力不如人就唯有咁 但朝廷士大夫空談氣節 不懂實際情況 仍以天朝上國自居 最終咪累死大家
上網睇左D 明末既歷史
其實明末係唔係死局??

對外有清軍, 清軍又勁, 又強大
對內有起義軍, 起義軍人數多, 好似蟲族咁, 殺極都殺唔完
朝廷官員又只係識 貪污, 內鬥, 逼害忠良........

睇見都覺得慘

佢係一粒真心膠
老實講 係佢性格令佢做錯好多事
但錯事唔等於可以泯滅佢功績
寧遠之役嘅政治意義唔多講
佢有一個將領應有嘅戰基本戰略目光 哩點簡單但重要 唔似當時遼東啲將領 完全唔明白明軍長於守城同火炮 對陣上同後金根本無得打 遼瀋就係咁失
議和都係 應清敵強我弱 明朝需要嘅係時間 重整軍隊同亂局 歷史上漢朝 唐朝起初都係議和換取發展時間 力不如人就唯有咁 但朝廷士大夫空談氣節 不懂實際情況 仍以天朝上國自居 最終咪累死大家

其實議和呢壇野真係好惡搞...

明朝唔同宋朝 , 宋朝講既係妥協 , 對遼國可以 , 對金國可以 , 對蒙古都可以..

明朝就唔得 , 立國二百幾年講既就係唔對外族妥協...

天子守國門,君王死社稷 就係咁黎啦...

若果要講袁祟煥係一個仆街...

咁明朝既官員全部都係仆街...

崇禎就更加係仆街之王......
上網睇左D 明末既歷史
其實明末係唔係死局??

對外有清軍, 清軍又勁, 又強大
對內有起義軍, 起義軍人數多, 好似蟲族咁, 殺極都殺唔完
朝廷官員又只係識 貪污, 內鬥, 逼害忠良........

睇見都覺得慘

興 , 百姓苦..

亡 , 百姓更苦..

以現代人去睇 , 成件事緊係唔係死局啦...

但以當時既環境同意識形態 , 就肯定係一個死局...
想問下,努爾哈赤算唔算係戰神,打咁多場得last個場輸左
第一時間諗到 明將
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞