【晚明】明朝最被低估的名將

778 回覆
649 Like 8 Dislike
在李成梁和土蠻於遼河開戰前的六個月前,距離遼東的一千多里的北京城,亦發生翻天覆地的改變。

穆宗去世了。

穆宗在明朝眾多皇帝中,並不特別有名。他不像朱元璋和朱棣一樣,是鴻圖大志的皇帝,開創許多壯舉;不像正德享樂主義至上,亦似乎不像早年的孝宗般勤政。

穆宗好像平平無奇,提起這個皇帝,你總會在腦海裡想呀想,啊,這個人到底幹過什麼事?

然後你腦海還是一片空白。

穆宗在諸帝中,真的不起眼,但他起用的人,每一個都是有能之士。徐階、李春芳、高拱,以及後世無人不曉的張居正。

一個會任用賢能的皇帝,經已足夠。

除此以外,穆宗亦確實做過一些事,就是他的祖先也比不止。

全球化?通識?晚明?

有一派學者認為,全球化不單是指現在的世界經濟,如果全球化是指洲與洲之間通過資本商品、訊息等去聯繫的話,其實在近代15世紀的後期,已經有一個世界市場。

而在當時的經濟全球化下,中國以絲綢等商品成為全球濟濟的中心,使全球近三分一至四分一的白銀不斷流入中國,奠定中國銀本位基礎,亦刺激沿海地區的商品經濟及城市發展。

當然這個理論惹起極大討論,學界爭論得像街市的師奶鬧戰一樣。而我亦不敢完全認同這一種觀點。

不過確實,晚明時期,大明確實建立起一條與歐洲的貿易路線。

經歷商業革命,以及發現新航路後的歐洲,對東方的貿易市場極有興趣。

當時海洋霸權的葡萄牙要在中國找一個立腳點,找哪裡好呢?

香港駐軍太多,葡萄牙人打不過,他們最終以濠鏡為中心,建立起一條葡萄牙-印度-中國-日本的貿易航線。

而濠鏡就是今日的澳門。

原來澳門比香港更早成為一個海港商埠?

受惠於葡萄牙的貿易發展,澳門商業繁盛,由一個本來只有500多人的城市,變成20,000多人。最早的中國西式洋房、醫院、教堂甚至鐘錶製造業等,都是首先出現於澳門。

葡萄牙人做生意的方法很簡單,就是帶著由印度來的胡椒、象牙、檀香等貨物以及美洲的白銀,來到澳門,換成中國的生絲、絲綢、黃金等等,再到日本長崎,以高價賣出中國貨物,換成日本白銀及其他貨物,再到澳門,再買回中國的生絲、絲綢、黃金,然後回印度......

別少看這個過程,很賺錢的。

我們示範一下!

在1600年左右時份,我在大明街市買入80兩銀/擔的絲線,買了500-600擔,然後我帶去日本街市,賣價就能達370~400兩銀/擔,利率率可以達164~186!

如果是棉布就更厲害,在大明街市能以0.28兩銀/匹買入,買3000匹去日本時,每匹能以0.5~0.54出售,利潤率達177~186。

所以我們明白,航海真的能治富,難怪那麼多人想當海賊王。
倭寇

提到嘉靖的倭寇,第一個想法就是日本海盜。

那些失業的浪人,拿著武士刀玩起無雙殺到京師。

這個想法,只可以說並不完全準確。

這是上個世紀的史學觀點,而為什麼不夠準確呢?

因為據近代研究,發現這些「倭寇」大部分都是中國人,而首領也是中國人。

倭寇之戰,說穿了是中國海禁政策與反海禁政策的戰爭。

為什麼會這樣呢?原因在嘉靖以先,政府是行海禁政策。人們不能隨意進行航海貿易。

而我們剛才也得知,航海是多麼的賺錢,自然有人鋌而走險。

大量的海上走私集團湧現,勾結地方政府、富商階層,勢力強大。當然有日本人加入。

明朝政府是一概把這群人視為倭寇。而當中最著名當然是王直集團。

這情況有點類近今天反水貨行動,才發現不少走私水貨的,原來就是香港人。

海禁衍生倭寇,因此真正從根本上消滅倭寇的,不是戚繼光或俞大猷,而是明穆宗取消海禁、准許人民對外與東西方貿易的決定。

或許有些事,不是用武力能解決到。

明穆宗辦到。

雖然他死了,但他遺留許多東西,使新任皇帝的上場,迎接另一個新時代的來臨。
其實晚明如果唔係d天災咁多咁痴線都未必會亡國

晚明將領李成梁,毛文龍,孫承宗,熊廷弼,個個都獨當一面,如果唔係條撚屌吳三桂開關俾女真明朝都可能可以喺南面偏安到

第一,吳三桂原本唔開關都會投降比李自成流寇政權
第二,就算建立到南明,南明都係衰自己內鬥而亡。
第三,清朝政治清明,皇帝平均水準差唔多為歷代最高,比起明朝,好不知幾多倍。

重新再讀中史啦

清朝皇帝平均質素同西漢係最高,已經係定論。
吏治每個朝代都有腐敗時,問題只係多少

我覺得可以肯定嘅係 清朝皇帝普遍比明朝皇帝 勤力

朕知道了

勤力有撚用
牛夠勤力啦
又唔見佢發達
同樣皇帝勤力但係輸晒俾外國
經濟仲停留係幾百年冇變
資本主義萌芽萌到今日先勉強叫37發芽
連日本都打唔嬴

所以治國唔可以淨係得勤力
有冇人睇過大明劫,講晚明既衰亡,當中提到疫症既影響。

點都好過清朝

清朝輸閉關

唔閉關
漢人復辟仲快
熱兵器唔駛點練
漢人又人數多

外族管治就係咁

唔關事

元朝 係外族政權, 一樣統治得幾好

中共 係中國人政權, 但一樣好衰

元朝好?
四等人種制喎
南人連狗都不如
朱元璋細過直頭日日樹皮草根
老豆老母一係餓死一係劫掠被殺
成個南方山賊為患
元朝根本管唔到亦唔諗住理
班皇子日日諗住點奪權內戰

其實你講既野, 好多朝代都有

但元朝 真係令到成個國家強大

元朝 唔好打飛機國土大,人地只係蒙古1/4之一國家,更加唔係中華皇朝

孫傳庭
留名
我好似遲左? 留名

係囉

我覺得可以肯定嘅係 清朝皇帝普遍比明朝皇帝 勤力

朕知道了

文官體制到明朝已經發展到好完善
已經可以發展到虛君實相既理想政治實體
當萬歷帝未成年既時侯 張居正先可以隨心所欲咁改革
到萬歷親政就人息政忘
清朝皇帝勸力有咩用? 佢地著重只係自己既家天下
最後咪又係打壓漢人 閉關鎖國先搞成咁

有人講過明朝內閣制度
係中國歷史上最接近君主立憲
晚清果個就算撚數

如果係宋朝皇帝+明朝內閣,屈晒機 始終明朝廷杖,打斷讀書人脊骨,將朝臣變做天子家奴

係明朝人眼中廷杖先係讀書人既脊骨
好多時佢地係會以被延杖為榮
明朝咁多個皇帝基本上得太祖成祖世宗先可以控制朝臣
其他皇帝都繞過唔到外廷 最多只係依靠宦官 所以明朝既政治制度已經係有史以黎最可以限制皇權

明朝文官係痴撚線,節義比生命仲緊要,御史上書評評政事更是比比皆是,你打佢地反而成就左佢忠孝之名,所以皇帝好多時都無文官符。
有啲仲超級硬頸,左光斗,海瑞呢啲例子唔係小數,基本上為左青史留言咩都阻止唔到佢地

明朝文臣士大夫氣節最盛
敢於直㨂,死㨂
不過文字獄文化都係明代開始玩先

但係後期變左小學雞式為反而反
東林黨爭
成文官有宦官唔鬥走去鬥自己人
我明朝既知識只係睇左明朝那些事兒

好好睇

孫傳庭

仲有人口因為新農作物引入而激增
點知遇上氣候變化大部份地區失收
政府救災失敗激發民變

外族管治就係咁

唔關事

元朝喎巴打

元朝既國力係好強大
不過因為佢係蒙古政權, 所以D人先唱衰佢

屌原來係朱仔成9up
認真左

反駁就唔到就話人9up

你不如用多D時間去了解歷史, 唔好人講你又信

咁你不如講下元朝好係邊
淨係話元朝好又唔俾下論點
dse你u硬啦咁

從成個世界睇
蒙古帝國係促進左東西方既交流
最明顯就係火器啦
而且文化上蒙古帝國係有幾高容忍度,管治下既人民都有一定宗教自由
當然唔知點解元帝國之下漢人變左狗咁

但係呢啲唔可以話係元朝既政績

外族管治就係咁

唔關事

元朝喎巴打

元朝既國力係好強大

屌原來係朱仔成9up
認真左

反駁就唔到就話人9up

咁你不如講下元朝好係邊
dse你u硬啦咁

從成個世界睇
最明顯就係火器啦
而且文化上蒙古帝國係有幾高容忍度,管治下既人民都有一定宗教自由

只係龐大帝國產生既正面副作用

屌禁錯制出唔晒

重稅
欺壓漢人
圈地放牧
4等人種
仲有中間幾十年內戰
呢啲都係元朝當時既仆街野
留名

孫傳庭

聽過套戲

外族管治就係咁

唔關事

元朝喎巴打

元朝既國力係好強大

屌原來係朱仔成9up
認真左

反駁就唔到就話人9up

咁你不如講下元朝好係邊
dse你u硬啦咁

從成個世界睇
最明顯就係火器啦

只係龐大帝國產生既正面副作用

屌禁錯制出唔晒

重稅
欺壓漢人

圈地放牧
4等人種
仲有中間幾十年內戰
呢啲都係元朝當時既仆街野

講到口乾,費時嘈
漢族沙文主義教育遺害極深
留名學嘢

孫傳庭

大明劫好好睇
孫傳王庭係力不足以挽狂瀾,加上明末啲總兵如左良玉呢班人,唔係唔打得,可以講只要佢地真心滅匪嘅話,根本就無李自成張獻忠呢啲契弟生存空間。可惜好多將領養寇自重,(即梁匪震英吹噓港獨同一招)令局勢最後一發不可收拾。
明穆宗外號小蜜蜂 夜夜笙歌
但同明世宗唔同既係 佢知道自己唔夠料治國 亦都唔能夠好似自己老豆咁獨攬朝政
所以就交晒權比佢既老師
姐係高拱同張居正
世人只知張居正既萬歷變法 其實隆慶先係高拱打好左既基礎先有後來既治世
高拱最提倡既就係吏治 官員要恢復返操守先可以治國
唔知點解好多書都淡化左高拱既貢獻
留名
lm 學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞