隱形眼鏡contact lens 交流區(2)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
用咗5年唔野,係咪弧度唔適合?如果唔得轉其他牌子啦
其實外國會多選擇d,cooper vision既雙氧水超好用,但要係網上搵
可能擺太耐,一支要一個月內用晒,一定要過6/8個鐘先可以上眼,試過用細支睇錯以為係眼藥水滴入眼,喇到呢,畢生難忘
想做但驚以後無得戴con扮靚
咁係咪最多戴6-8個鐘頭?
可能係對Opti-free敏感,尋日試下用saline沖一沖先戴,即刻舒服哂
如果懶同一日戴一次唔除,就建議AO SEPT 洗得乾淨d同唔會有敏感情況,但一洗要等6個鐘

如果勤力,用普通任何一種solution,洗每邊20秒,一日除幾次戴返都ok,但有機會洗唔乾淨同敏感
oh 如果唔舒服再沖下就得,應該係d分泌殘留
睇你衛生,只要每次戴同除前都洗手,跟足指示,無事
我之後又無計過喎
最後貪靚都忍唔住戴左
但明顯比起以前戴係無咁舒服同乾左
所以只會戴one day
同埋我一唔舒服就會即刻除
新手唸住配嚟做運動帶
3個鐘內
有無推介
如果舒服嘅 貴少少都無問題
去街舖配,任你試到舒服先要收錢訂
新人留名
想買有散光嘅colour con
隻眼容易乾
用開Acuvue OASYS 1-Day con散光版
求巴絲推薦
Seed eye coffret
我兩年前散光度數揀1.25 咁如果唔揀散光con會唔會唔係咁好
因為我見到無散光嘅會多啲選擇
反面教材:

我有一邊眼散光都係1.25另一邊就好似係0.75,咁我兩邊都係配深啲度數

朝早或者夠光嘅環境就冇問題,夜晚或者暗嘅地方就會好難對焦,然後對眼會勁攰

我出夜街或者返night shift 都會戴返散光con
想問 散光con配邊隻牌子好
建議配2weeks定day 同埋大概幾錢價錢架

thxq巴絲
超低價出售台灣星歐con
https://lih.kg/2238103
2week:如果起碼一週戴5日, 平均$6-8蚊一日 加con水$2蚊一次= $9蚊
day:間唔中出街先戴,$9-15一日
價錢可以差好遠,一次訂盒數越多平均一盒越平

Acuvue大舖價錢(貴至平):
眼鏡88>亮視點>街舖

2 week既耐用度同濕潤度比day con 高,day con絕對唔可以洗完多次使用,day con設計好易係清洗過程中磨損,容易感染
試過day 同2 weeks
博士倫散光:較乾,補水度不足,唔舒服,但價錢最平
acuvue Oasys 散光: 較水潤,舒服,但價錢貴
首先唔該絲打
我一星期淨係戴3-4日 兩星期就當7日啦 以week黎講 我估都唔平得多 加上我怕我洗得唔乾淨 咁就pk

戴開acuvue 想試下clariti既
Acuvue個款係2week個隻嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞