隱形眼鏡contact lens 交流區(2)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
你打算經常戴Con嘅配年Con等同玩命喎

透明Con可以揀OASYS 有出BC9.0

Color Con可以揀Pineage BC8.9

同埋可以試啲BC8.8嘅睇吓得唔得,Candy Magic,Lenstown,Micare都有出BC8.8嘅Color Con
我去眼鏡鋪老闆叫我配年con嘅,可能因為我有一百度散光
但其實年con同其他有咩分別呀?
多謝你答得咁詳細呀
其實弧度係咪一定要跟足
記得第一次配con係acuvue moist bc8.5
之後自己買過8.6 8.7好似都冇乜大分別
而家心思思想買8.8
100度散光大把con啦
日拋點都衛生過年啦
除非自問真係好有恆心每日去捽Con兼作息定時先好戴Day Con以外嘅Con

其實你每日洗Con都未必確保到對Con真係洗得乾淨,啲塵同對眼啲分泌積積埋埋就好易搞到對眼發炎

你諗下你件衫著足一年,就可以諗到年Con有幾咁污糟

同埋每次洗Con其實都係縮短隻Con嘅壽命,用得越耐隻Con就越多花痕同裂紋
其實個弧度唔係100%準,我配時佢比8.6我,但正常情況下+/-0.2内都唔太大問題,我試過8.4-8.7都可以戴到一日,8.8我就唔得,真係要試過先知
想問如果爭好遠例如本身8.5戴左9.0會唔清定點?
弧度爭好遠會唔貼眼,所以一定會睇得唔清楚,太緊對眼會即刻爆紅,太鬆就會甩同移位
我fd都買過 話E隻本身就唔好戴 反而seed果個舒服d
新手想試下戴con,想用黎得閒戴黎做運動唔洗副眼鏡飛下飛下

有冇推薦
Acuvue moist / oasys
Coopervision clarity

個人覺得coopervision 難除d 但舒服d
acuvue moist 就平d
oasys 就可以戴耐小小
Thx 巴打請問巴打有冇係邊度買開?係咪間間有配con既都公價?
con 價錢差異可以好大
我買開hkshoplist 其中一間 你自己揀下
silian堅舒服
呢排樂天減價 第一次買con覺得好抵屌
有冇人試過戴唔岩弧度既con🌚🌚
發覺訂錯左⋯ 戴開9.0 但係訂左8.5
如果間鋪發難唔俾我改既話我都要照食⋯
想知如果咁樣戴得唔得同埋會唔會壞眼
爭咁遠真係會戴壞眼
我戴開moist
其實One day acuvue oasys 係咪好戴過moist好多?
點解我睇水份係moist多啲嘅?
因為可以claim 保險 所以想買吓貴少少oasys 試下
想知咩保險可以claim到con
唔岩眼球弧度一黎唔舒服 二黎唔貼眼

勸你都係唔好勉強帶 搵朋友接收咗佢算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞