隱形眼鏡contact lens 交流區(2)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
唔舒服要返去同佢講,可能其他牌子會適合你多d,會換比你
新手唔好貪平,戴舒服,大約6個月都無問題可以上隱形眼鏡牌子既香港官網查分銷商,質量有保證,假如度數有變,係con盒到期前一年都可以免費換新度數,所以唔建議自己網上定
Moist我覺得真係好唔得,半日已經覺得好乾,仲要經常移位
追po幾個話乾到甩con
轉oasys?
乾到甩嘅受害者

我嗰陣用淨半盒都照樣掉左佢,真係用到火都嚟
我之後戴過Clariti 同Bioture

Clariti好難除,Bioture過左大半日都會少少乾

Total one最舒服但冇出散光
我日日戴真係用到頂唔順
聽視光師講acuvue moist係最乾個款con
推薦左我買hydraluxe個款

so far幾好,戴足一日都唔需要滴眼藥水

利申:戴左con6-7年,年月日con都試過,無眼乾症問題,不過視光師話我淚水分泌不足
戴左超過10年con
十歲戴到二十幾
900度近視戴800度 colour con
之前戴開博士侖同olens
依家做完激光矯視
但做完照有戴olens russian 同spanish one day

olens雖然色靚,但真係乾
同埋我以前未做手術前試過買月con,新買都一戴就痛,最後係頂唔貴係街除左,睇唔到野咁返屋企
做完矯視可以戴con㗎咩
可以 只要做完個弧度仍然適合個款con就可以
但會比平時乾得快同埋唔會戴成日

所以唔係每款con岩戴個弧度
有啲一戴就唔舒服架就一定唔岩 要即除
有啲可能戴左4個鐘先感覺到乾乾地要滴眼藥水或者除左佢
我眼都係好乾,又係戴hydraluxe,不過我少戴
係放假出街先會戴con
戴親就八九十個鐘
但竟然全日都無紅無乾無痛買咗兩支眼藥水都未洗用過
但我右眼個線位無完全fit我
搞到久唔久就有少少異物感(可接受程度)
諗緊戴完換唔換好
唔係一般應該係戴con 會靚好多咩
想知你轉左邊隻啊
我都用緊呢款 可以頂全日返工
我都係呢隻,用咗5年都唔錯,但戴8-9個鐘,長期戴,有眼乾要用專用眼藥水同對普通solution敏感。建議無咩事唔好轉,我買1年量8盒,平均都係$220一盒,係街舖驗眼+買
即係冇轉到其他牌子?
我係幾年前一次嚴重發炎後 就轉戴左呢隻冇再轉過
不過呢排敏感眼一戴就紅 你用邊隻solution呀?
轉咗ao sept plus,雙氧水黎,唔洗洗直接放入去,要等6個鐘轉為鹽水先可以戴,無防腐而且清潔更加好,但壞處係一洗要等6個鐘

睇醫生話用普通solution戴完敏感,介紹我轉AO SEPT,但全香港單呢一隻牌子有雙氧水solution
有無人用oasys 2 weeks?用左一個禮拜覺得有啲乾同Un眼,想試下cooper vision bioaqua。有無巴絲試過呢隻?
我都係用呢隻
冇禁到個回覆就禁左出去
我都係用呢隻洗con 覺得乾淨過自己手卒
以前有同事試過幾次用到尾嗰陣唔知係咪中和唔哂,戴上眼少少乸眼,之後轉返普通Con水算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞