IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
我未試過有星加坡agent 揾過我。其實點解選星加坡,一來我有親人朋友係個邊,二來相對易適應。人工就一定低過香港。我預少10-20%,不過我都係為小朋友將來,不想佢地做大陸仔
認同你嘅講法 就算我講得幾好 但因為我唔係native speaker 加上cultural background 唔同 有時真係好難搵話題一齊講

倫敦大部份亞洲人都係群亞洲人

有時覺得融入唔到當地社群其實有啲辛苦 好似個局外人咁
當然你話裙返亞洲人都冇問題嘅
我唔係想討論二等公民

只不過想講吓由我嘅角度見到嘅現象
已移
其實二等公民呢個Terms冇咩意思 我覺得啲人比較關心會唔會俾人歧視同埋可唔可以融入當地社會
事實係好多人都係咁

其實上面都有巴打講過 移民嘅好同壞

最緊要兩邊都要了解
佢哋講緊嗰啲大部份都係雇主擔保嘅簽證 咁呢個當然好難呀

另外計分制技術移民 唔同玩法 計學歷語言年齡工作經驗

我其實都唔知佢哋討論緊邊樣
好似犯法
d code算係公司資產
我諗你有google 既技術同背景
的確可以全球大部份國家周圍走既,呢d 大公司應該大部份地方都開到visa
多 上年啲中層有錢嘅走曬
美國佬係冇儲蓄習慣先咁
唔係人工低過香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞