IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
同意上面話如果都講移民就唔好鬥黃鬥盛。你離開嘅話 (無論你仲諗緊離開定已經離開咗)其實某程度上你對香港只係情感上關心,你實際上已經無力抗爭. 所以你可以言語上繼續支持一樣嘢,但係批鬥就不必。

其次上面仲有條on9 係咁不斷話外國一定比人當支那人bully, 唔夠人講就敗走前一句祝人去外國旅行都被人當支那人打一身 成個論點有兩樣膠到爆炸:

1. 講到喺香港就無事發生:想走嘅人有唔同原因,有啲可能只係純粹唔想被人當IT 狗。但有一部分係人身自由安全, 已經見到或者預視到喺香港你會有日行出街都畀「香港公安」畀支那人bully.

2. 講到去到邊一個城市都避免唔到畀人當支那人bully: 唔否認好多國家都有出現事例係有痴線佬揾Asian 嚟bully. 但呢個本身就係嗰一個國家本身要改善嘅問題。其次因為呢度講明係「IT 人」 移民. 現實啲講如果IT 人想大機會被人請,攞到working visa 甚至permanent residency/ citizenship, 佢好大機會都要去一啲tech hub city 做嘢。嗰啲城市普遍都對亞洲人(甚至支那人)都有好大容忍度。 職場上advancement 唔會諗到咁黑暗,日常生活遇見嘅惡意歧視其實無想像中咁多咁嚴重。

如果你捉住某啲red neck/alt-right/ 龍蛇混雜嘅neighborhood 入面發生嘅種族歧視問題跟住講到全世界每一個角落都係咁。我都不禁覺得你係咪想叫人唔好搞咁多嘢,留番喺香港愛中國愛港共咪乜事都無
大家唔好下下拎美國最top 既公司要求strong design, data structure &algorithm skills. 歐洲澳新呢堆國家好多同香港差唔多。都係寫下business logic.
打乜撚野搶?支那仔?
咁出聲嘅好多都喺嗰啲SW development 好advance 嘅地區(或者想去嗰啲地區)生活嘅人。唔多唔少就有啲偏頗

但係如果只係寫下business logic ,呢啲工本地人fill up 唔哂?會有足夠請外國人嘅需求?
香港做得廢走到?去得第到就有番咁上下料啦,其他國家晒錢晒移民位養癈人咩
打手槍......(講笑)
你都屌人逃兵啦,話人批鬥,自己咪又屌埋一份
Sorry 無意抺殺。我意思只係唔好去到批鬥仲喺香港入面嘅人。和勇不分,不割席,不篤灰,不批鬥呢樣嘢無論身處香港定外國都應該係咁

我自己都有參與呢啲外國戰線
公司仔好少會為你整H1B
難D
幫你整H1B,佢要比4000美金手續費
半獸人
警犬夠賺港共錢打9港人啦,幫政府講野去第個post啦
樓主應該係 小學雞。
點會唔得
西方國家啲人唔會好似香港咁睇排名睇得咁重
你cv 正常 technical test 交到貨 Interview 正正常常就請
邊好似香港成班柒頭喺度講乜撚shittyu 埋大 浸中 鯨大
移民衰極都係自私起碼無害人,做得公墓員問心就唔好話幫香港人啦,想work balance咪出聲囉,個政府咁廢自己係一份子有份做成,做要攞高地,on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞