IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
我明你既意思
但唔改變自己心態咁可以點?
生存係地球既任何角落都係避唔過歧視、紛爭、人際關係問題
即使你因為驚移民會比人歧視而揀左留係度
但香港係一個極分裂既社會 你留係度都一樣會有呢類問題
eg 女人比人話港女、臭雞,做IT又比人話死毒撚,溝唔到女
反共又會比人話廢青,搞亂香港
從來只要揀好左一個地方繼續生活落去 就要面對住係果個地方帶來既問題
移民不嬲都唔容易 但問題係留係香港生活唔通都好容易?

說算係唔明inside jokes 果D我都唔覺有咩咁大問題 你係香港長大唔通就會明晒所有inside jokes?
咁總有人係唔ready 亦唔會嘗試融入 都係果句 呢類人留係香港好D
明白 睇黎真係要諗下
機會好似都仲有
公墓員都好多專科職位
大城市啲人見慣咁多唔同國家嘅人,根本見到亞洲人就唔會特別點
反而有啲地方係主要白人住嘅話,覺得佢地對Asian 有少少偏見,但我自己無遇過因爲係Asian 而俾人鬧
利申:外國住左7年,大城市同白人dominant嘅地方都住過
其實你呢個太多assumption

1. 一定得一個cultural background

好多「種族融和」嘅國家都唔係咁

2. inside joke人哋native一定個個識笑,或者每個土生土長嘅都融入到圈子

香港你返學返工對番住香港人都未必融合到啦

我覺得只要你明白個主流社會係點,你又已經跟住行(當然都要有底線,in case 你用香港到而家都仲有嘅「錢樓行先, 政治民主WFC」嚟做「跟主流社會思想」嘅反例 ), 其他生活嘅preference 圈子隨心所欲無問題. 當然我唔建議人只搵返香港人/亞洲人做朋友,只係如果同你啱key 嘅正好係亞洲人, just let it be.
瑞典讀書好似比番錢你添,btw EU/EC residence同 non-EU/EC 個tuition fee同application deadline好多時都有分別,記住睇清楚,同埋唔洗諗用BNO搏大霧,通哂天咖喇
之前databricks 請人去amsterdam
唔知宜家仲有無openings
所以移民一係早D。專心容入當地 有local 朋友。 中年已經好多唔慣 只有群係唐人圈子
只係因為大城市乜都多: 機會多,人多車多,人同人之間嘅磨擦甚至犯罪行為亦都多。

所以只要有幾單對住Asian “Ching Ching Chou” 甚至實際傷害就立即好起眼
遲D要效忠支那基本法。同入黑警話去改變內部一樣on9
我講嘅只不過係我係外國遇到嘅經歷姐

未必個個人都係咁 或者會介意我遇到嗰啲嘢

可能我比較一個完美主義者+主觀意願強 我理想嘅生活同我嘅期望有落差。 又或者可能我對racism 呢啲嘢比較敏感啲

當然每個人去外國嘅原因都唔同 價值觀都唔同
我WH英國做緊IT
人工本身差唔多
但交完稅就小左幾十%
如果因爲語言問題,local無咁想同你溝通其實都預左,始於唔係個個咁有耐性聽自己啲英文,再加話題又唔太啱
但其實都有好多local幾nice
咁當然有時可能講錯野,人地會拎黎笑下(無惡意fd嗰種)
但調返轉頭諗,喺香港有時快快口講錯野都會俾人笑下,唔通呢啲又係歧視咩
有時都係睇你自己心態,我覺得因爲種族而鬧你嗰啲就真係歧視
我明白心態好緊要 但係有時出嚟個結果唔係預期咁樣

或者我睇嘢比較負面 好似半杯水個比喻咁樣 我淨係睇到個杯得返半杯水

我係外國有好好嘅朋友 亦都好好嘅經歷。 但係我無辦法忘記或者無視其他問題存在

反而話香港嗰啲問題對我又唔大影響。可能我比較政治冷感 生活上都冇遇到太大問題 我離開香港唔係因為依家個環境

大家都人在外地 共勉之
路過
英國呀
可以做藍絲小粉紅
既然你你外國生活得唔開心 咁你會唔會考慮返香港?
不過通常人係咁 當你去到外國有好多問題 就會掛住香港
但當你個人係香港 你又可能想去返外國
因為所有野都係你睇我好 我睇你好
BA呀
應該都大機會
但依排廢炎 要再睇了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞