IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
係! 社會模具!
所以我話真正既自由國家 - 美國!
電子佬向香港咁乞食都繼續做.......
少有
有個做電子批發嘅朋友幾年前轉左行做保險啦。
唔係,醫生移民美國做返醫生
點解上面講得出移民或者去第二個國家發展係敗走
其實全世界好多人都會因為唔同原因移民架
呢個po講緊IT呢行,其實外國係會多啲唔同類型公司俾IT人發展,做呢行嘅人想去其他國家試下,我覺得係積極多過敗走啦
真係,出嚟做咗幾年嘢,呢d basic嘢都唔記得曬
而家要我做code test實炒粉
fair 啲講,佢係見到有人講政治都係一個原因, 同埋講公務員就立即跳制話人係敗走, 唔好學人講因為政治原因, 唔好學人"批鬥"公務員. 明明我只係講唔好鬥黃都畀佢quote 嚟支持佢個人對公務員嘅包容同埋掉番轉頭話番人.

但係IT人想移民,其實可以係why not both. 既想尋覓發展機會, 香港而家個政治環境亦都帶來逼切性.
試in澳洲果邊, in完first round同我講因為疫情問題要pause, 話解封先再聯絡
所以係要自我進修.
我自己都有識人想轉工嗰下就會開始refresh 番自己啲知識. 因為就算本身已經係讀SW eng/CS 又做番嗰行, 工作入面用唔著嘅嗰知識都會好快就生疏唔記得
仲好,多啲時間prep,千其唔好灰,行頭內啲headhunt仲忙過上年
希望佢會搵返我,但都唔肯定會唔會仲有head count...
leedcode train番啦,我啲developer friend全部都係咁,in fb/goog前兩三個月係咁煲,啲大師兄六師弟就會番哂嚟
IT幾年前好似IELTS四個7就得
而家唔知要幾多
以前Housemate就係咁移
其實美國都一樣,不過你同鄰居唔熟,又無人比較,
如果你成家+ 姨媽姑姐都過去就知咩事
加拿大,德國都想去,但我偏係SI個邊,想做pen test但冇經驗冇人請
美國樓價一樣貴,同要早d 揸車返工,但大d 啫
每個地方都有每個地方煩惱,唔係一定隔壁飯香
「成家+ 姨媽姑姐都過去」 = 活在華人圈
咁梗係冇變......
貴極都無香港咁貴
我以前住個度,200000USD full pay買斷一層樓
香港點得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞