IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
係倫敦做緊Hedge Fund IT. So far so good.
搭完tube 啲鼻屎會變黑色
啱呀,當年喺東歐我識少少當地語言,啲locals反應幾開心
有心擺時間浸落去,都幾難做二等公民
除咗有啲white trash本身就睇你唔順眼,呢啲你做乜都係莫須有
所以搵啲少white trash嘅國家付出會收穫成正比啲, e.g. 加拿大呢方面好過澳州
以色列......
你唔係猶太人,基本上好難撈......
如果放唔低香港對西醫既迷思,不如留返向香港算啦
其實第一代移民係注定融入唔到嘅,之前唔記得喺邊度睇過啲article講嘅,所以個人覺得二等公民依個concept老L土到爆
有朋友識講俄文 係俄羅斯生活得唔錯

可能英語國家大部份都expect你英文流利 所以唔會有咩咁特別
入猶太教就係猶太人
猶太人唔係血統 佢哋都已經混哂血
入猶太教要讀書 都算係medic人強項
你喜歡既你可以去試下既。。。。。。
我只能說
人離鄉賤
到到皆是
講講下變左評論人地國家,唔撚好去啦dllm
睇咩情況
如果你係歐洲白人移民美國,係超易融入
黃種人就格格不入
不過有啲地方崇優啲
待遇可能無咁賤?
殘舊咯,又未到污糟嘅。
Tube 講咗咁多年都仲未換哂啲有冷氣嘅車入去。
一開始去到賤,慢慢重新建立所有野
無可避免
你去一次,試過就會明
老實講如果無綠卡
Support呢類工應該好難入
因為公司sponsor你嗰陣要証明佢哋搵唔到local做
勁人去邊都掂啦
香港醫生想移民唔想煩既,去新加坡係最好
Monkey坡。。。。。。
一啲啲啦,好多歐洲人英文都好差,行轉法國意大利嚇死你
問題係,係佢地眼中,人地當歐洲白人係半個自己人咁睇
黃種人係外人
有錢=移民,完
冇錢=移咩民?香港土生土長,我鍾意呢個地方,點解要走?
英文比亞洲人差,但融入度比亞洲人高
個下最激氣
佢哋講嘅二等公民其實係一種觀點。同residence status / citizenship 冇乜關係

又唔係話Asian 一定融入唔到
睇你對融入嘅定義係乜嘢
同埋融入唔到係咪就代表二等公民呢

其實好多歸根究底都係價值觀 同埋觀點與角度嘅問題
Aka 半杯水嘅metaphor

我鍾意外國係因為社會好開放 能夠包容唔同嘅聲音無論贊成定反對 唔會香港咁樣非黑即白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞