IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
有邊個想屌人,唔累咩。唔係咁的政權,以前搵錢為上的香港人而家駛勞氣?最緊要有道理有問題就講,唔係就好似大陸,好和階好正能量得一種聲音。
講嘢冇黎認真懶係好笑以為串到人就好醒果d
覺得自己
Agger 奴性特別重
呢個post比班唔抵得人有資格移民/去歐美做野既仆街騎劫左
其實咁講

好多人都為咗移民要保住一份工 如果中間有咩差錯就前功盡廢 所以咁多人先頂硬上 講真你個身家幾千萬 又有身份
你晨早炒咗老細啦
岩呀
每個人都冇辦法選擇自己係邊度出世
但至少可以揀將來係邊度生活
我唔明點解移民就係逃兵 點解講到所有係香港土生土長既人一定要對呢個地方有歸屬感
係度出世就一定要鍾意呢度? 一定要成世都留係度?
世界咁大 其他國家有更好既機會 可以走點解唔走?
更何況香港真係一個無希望既地方 覺得其他地方有希望咪走囉 點解一定將自己局限係呢個城市?
好心佢平心而論,移民仆街d定助紂為虐的公墓員仆街d? 仲有果套逃兵論,香港一半人以上都係逃兵後代,但就係全世界最反共,屌維尼狗官的一群。
k8s都要cus,有需要又負擔得起,師兄D project都唔trivial喎
完全認同

香港社會好難包容不同聲音
好似中國人就一定要食飯 唔可以食意粉漢堡包

好多人嘅價值觀永遠只有1+1等於2。唔會有1+1等於3等於4。

呢個係其中一個原因點解我會離開香港
有冇巴打係做public cloud azure aws 可唔可以分享吓啲經驗。點樣可以搵cloud 工?
岩呀 好憎香港呢一點
覺得係香港生活好冇自由 好大壓迫感
好似迫每個人都要跟主流果套咁
香港已經相對多元化
不過外國應該好好多
香港係外國個part 多元化,本土個part 都係7 下7下
同一個專科職位
私人公司exposure隨時多幾倍
特別係上到manager level
下 ,你講到自己咁高尚,咁點解唔留低一齊去改變呢個社會?
作都作個好d嘅理由啦好心你
如果香港間屋企夠大,樓價夠平,人心底善良嘅,點會走啊
事實呢?不如話香港人各懷鬼胎仲好啦
咩都拉埋政治講,有咩癮
原來係迷支撚
咁你仲唔死翻支那
話人逃兵嗰啲其實同大陸啲小紛紅邏輯思維一樣,走唔到就話人逃兵,香港是我家乜乜柒柒,sorry我個家曾經係英屬香港,已經消失於地球。為下一代好移民犯法呀?
況且我攞住本外國戶照加張香港永久居民身份證,鐘意留外國又得,鐘意番香港又得,唔洗你批准
認真討論移民嘢,唔須要嘥時間應酬班豬兜,直接ignore佢哋
想走唔係問題,誠實面對自己咪得,點解要搵d理由去解釋呢。你又唔識我,我又唔識你,做咩呢
移民就講移民,係都要拉埋政治黎講,好無謂
點解你可以講到移民原因同政治環境無關
條柒頭5尾咁款
算鳩數啦咪柒理佢
block柒左佢算
講移民啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞