IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
香港人依家係最低等公民
點二等公民?歧視?
其實好多地都冇乜歧視
如果去到加洲做it 可以話爽到爆 而且周圍都識人講廣東話
加洲都周圍識人講廣東話
介唔介意講多d ,見識少
留名

覺得香港唔會搞得起IT同埋啲行業嚟嚟去去都係嗰啲好窄
IT 係咪得真係做野嘅先易走甩 做 pm 果類好似冇咁需求高
我係隔離post都9up緊呢樣野
個post 係日本做緊個d人話
AL冇得自己簡放邊日,然後又話冇SL concept呢樣野
都幾痴線
以前去過berkeley/san francisco 去好多鋪頭如果係asian樣 原來都係廣東人
如果d英文有香港口音 佢地聽得出 跟住同你講廣東話
係LA都遇過 但好似少d
雖然我唔係做IT,但我都打算下年WH去加拿大搵留低嘅機會.
英國startup都歡迎香港p仔過去?
但做緊frontend仔好想去英國
政府會用埋中文添

除左美國, 去邊都得
依家美國唔好話移民, 有專業技術人士想去美國旅遊申請visa都唔易
美帝驚你係支那間諜, 而且你愈tech, 審查愈嚴
識寫react redux react native
ci cd 都識 但應該未有料做senior住
老實

非當地出世的確難同當地人溶入,可能一黎語言唔係native

但好多時,亞洲人已經form左一個circle
呢個circle 包左中日韓太馬

未必真係一定要識白鬼先叫一等公民,你可以咁諗

但人地都生活得好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞