IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
岩。。。個個話移民分分鐘得幾個申請,然後得一兩個成功。。。
香港點會有得救
保全姓命先係上策
疫情過後一定大清算
一大list 惡法等緊香港人
23 條,國歌法, 取消區議會民選, 增加功能組別席位, 網絡實名法, 暴動人大釋法加刑期為30年以上
就係有知識既一早覺得冇人幫到呢個地方先走
係中國人遺毒
咩落葉歸根果D變出來
宜家情況同上年都唔同
再者 真係唔係話講移就移到
老實講,公務員先多私人時間去研究,望住老豆老母同佢班準備移民嘅同事每日放工去研究就知放工有時間有精神做其他嘢幾重要。。。唉。。
所以你見呢度多數討論係搵工/working visa 果隻移
直式入紙果隻技術移民後生得來又要ielts 高分 同msc 起跳
算啦,大把人話移民,但語言上出哂事。。。
現實就係依家惡法到聚人都聚唔到
唔好再ff d 咩二百萬人
港共唔會再比呢d 畫面出現
當敵人不斷迫壓既時侯,自己係冇任何一樣野做到
咩制裁依家毛都制唔到條
大家都知美帝咩料
襯走到就及早走,走得一個得一個
講撚左
香港係證實左無撚得救
唔是係人都想移?
巴打你個case好傳奇
consultant 都不忘打code
玩open source project
真心勁
好多人淨係聽人講"係呀,IT全球都要人呀好易走呀"
所以咪會有人問"移唔移"之類嘅嘢

俾d時間study下唔同國家嘅移民政策就知事實根本唔係咁
唔係"移唔移",而係"邊度仲可以移"先正確

Work Visa同移民係完全兩回事,又係好似好多人都攪唔清。以為IT無敵星星隨時話走就走到咁
唔明出咩事
每個人移民嘅path都唔同
宜家好多巴打似係
去左外國果邊做野再慢慢搞居留
我估你唔係好了解個情況

我有2批親戚早已移民左去英國(BC)
近年家庭成員都陸續返香港
肺炎後2家人所有成員都回港了
除左怕武漢肺炎外,佢地更怕治安,出街真係會被打搶

整體美國人對華人越來越不友善,
加拿大都排華只係遲早問題

利申:已移民,亦身處海外
non cs degree係咪唔洗諗呢樣野
細時唔識讀書重要性
hea讀左個degree
做野先發現好緊要
係香港si做緊p仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞