IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
其實真係好sad,
一個咁好住嘅地方,
俾班垃圾港共搞到咁…
好記得早幾個月有個鬼佬老闆係講
點呀香港變中國啦wo, 肯走未…

親人朋友喺哂香港,
相信好多人都唔捨得
點解班垃圾港共要逼我哋走…
但台灣已經收緊左間公司要營運滿3年先得。。。
如果要去到離開就應該票都無得投啦。。。
師兄過左去幾耐左右?

我唔係做IT但唔介意都想傾2句,因為本身有BC所以同老婆都有傾過真係有日頂唔順就過黎,但自己做HR狗又無咩長處都唔知點搵食
英文尚算正常社交對答應付到,之前做d公司人地都應該會識,但HR太廢嘅行業我諗唔會有需要請個唔係本地人。。。除非個位識國語有優勢

師兄可唔可以講下香港人搵工係咪會好難,同埋日常生活慣唔慣
我好鐘意飲奶茶同打邊爐
有時會LinkedIn 收到外國公司問想唔想in下
不過未想走住
諗就正如香港整體一樣多人諗

MNC IT相關中高層其實14年已經好多自己relocate 走左
今次再加速左外資撤離燒到中下層

以前貪香港人中英都識又易派你入中囯
而家tech 位
budget 夠既請坡仔冇咁煩 (好多公司香港新加坡已有齊office)
budget 想慳既去晒馬拉 吉隆坡多位開到痴線
對客既位直接中囯請 方便以夷制夷

簡單講係香港人走左個位唔會請返
新位想開亦唔會揀香港開
Agger最歧視就係d公墓員一路收港共政府錢一路話自己反共
咁清高咪唔好為你最憎既政府服務囉
其實d咩二等公民都係藉口
從來只要覺得自己生活開心 冇分咩幾多等
咁你亞洲人去到美國同返美國做朋友有咩咁出奇
美國本來就係Native Americans 既地方
白人(歐洲人)一開始都係immigrants only
唔明點解d人會覺得美國就一定係白人既世界
美國本來就係一個移民國
咁你做ba
就緊係輸俾人地local 坦白講

打code位 唔會差咁多
同埋其實好過香港
人地個啲code先食經驗
香港打爛code
個人覺得英語國家
北美相對welcome 香港人
歐美公司喺日本會唔會好啲
其實係咪得香港會當IT係垃圾 整電腦
歐美國家美日韓嗰啲 係咪當係神科
香港先大把path

出咗去未有居留嗰陣會俾visa bound住唔俾跳槽

而且外國本地無咁多位俾你轉,轉工可能要搬屋先得,你生咗根嘅邊有可能

你係香港唔肯周圍跳槽就無得講。係有得揀你自己唔地去

外國係你連揀嘅機會都少。一中伏工就慘所以好多人份工正正常常一做就十年

出去嘅機會唔係無但係唔係你話諗想去邊,study下就知選擇好有限
寫code香港嗰套都未必啱

起碼nz呢邊用.net mssql多,cloud又用azure
香港做大少少嘅公司都用oracle aws,嚟到唔啱用要睇埋啲國家流行用咩先得

爛code外國其實一樣,又唔係做top,普通打工仔咋。同team好易有咖哩人攪攪下都係會爛code,梗有一個係左近,是但啦
瑞典點睇 好似都唔少巨頭
咁又唔好咁講,政府入面一堆C奶阿叔阿嬸出唔番去做架啦
瑞典好似要識西班牙文先掂WO
一日公墓員 一世都只能夠係公墓員
歐洲應該唔使,我visa都係全部自己搞,公司HR都唔鬼識同美國英國好唔同
係加州做it 爽到爆應該係真
至少我同身邊第一代移民都係咁諗 兩邊都有工作過生活過
不過講廣東話係有唔少 但唔好期望太多
講英文 同普通話會多過廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞