IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
27號又射喇
今次終於唔洗比俄佬騎住
Über alles in der Welt!
路一定,我係新加坡做左2年... 係當地某間vendor 主動搵我...open source contribution exp >>>>> intern
我父母係公務員,我自己係垃圾Support,全家都深黃,我之前都有問過佢地點解想移民但做公務員,佢地話做公務員起碼可以死儲爆儲去做投資移民,但如果做私人市場或者技術移民機會真係好細,佢地反問乜做公務員就係奶平平袋底咩,拎哂佢嘅錢走唔可以咩…
想知佢地咁諗咁做其實係咪work。。。
佢地已經meet到投資移民門檻。。。
岩呀
可能香港人平時最鍾意就係標籤人
去到其他國家就自己都標籤自己先
唔止x等公民 仲有話咩人離鄉賤果d
咁你去得第二個國家發展就係預左咩都要重新開始架啦
見到個post都有話移左民人工低左幾多 title 跌左幾多
咁點解你想移民一開始唔早d走?
點解要係香港做左咁多年野先走?
果d覺得人歧視你既人又係好on9
根本講到底 就係輸打贏要 淨係想去外國擁抱自由 但心態上又唔願意作出適當既改變
期望個世界keep住圍住你轉
如果係咁既話 都係留返香港容易d
理論上你去到人地地方講唔係當地語言就係最容易比人discriminate 可以既話最好講番英文
咁你去到之後既生計呢?
無野做,你舊錢燒得幾耐?
一般只比帶18歲以下仔女
大把人行呢條路
未去過外國
但係成日睇香港中國人啲外國生活channel
佢地都成日分享自己點比人歧視
我覺得就好似香港人歧視班南亞人咁
冇幾千萬都唔好諗投資移民啦
總會比無internship既new grad好啲既,我試過refer一個台灣人new grad有台灣工作經驗但無喺美國做過intern, HR都無理到,所以我覺得佢地係prefer有美國internship
師兄講得好岩,所以佢地話我自己決定去唔去,我暫時會喺香港打工,移民當係後路,因為我知support唔值錢,再唔係留喺香港一世做IT我都唔介意
佢地去到做唔返人上人。。。。。。。
桂民海一樣有,咪照奶野。。。。。。
巴打係香港都係做開vendor再跳左過去果邊做?
台灣
我都想知,同埋可以點apply下星加坡公司?
你估個個都移到咩?
係香港港做左4年美資consultant,
我好多外國讀書朋友就係有呢個問題,唔只係平日生活嘅歧視,更甚係職場嘅歧視,你非本地人身份真係好難上到管理層,更莫講武肺之後,我好多朋友喺街上行過都俾鬼佬鬼婆屌,仲試過俾佢哋吐口水,有一半朋友寧願返嚟算
咁巴打跳左去果邊都係做翻consultant?
唔係唔得
但公務員係咪真係識投資呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞