IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike
呢個情況不得不承認 事實的確係咁樣
4ball9 不了
SG係崇優,不過都唔係真係好優
一DD la
出咗offer仲要抽H1B,不過好彩而家H1B轉green card條隊仲係ROW而唔係同大陸人同一條隊,唔係等到彿誕都未攞到
花果山係戇鳩
有朋友有工做。抽唔到焗住走
抽唔到就搵其他野搞,再拖
英國算把啦zone1歧視zone2都聽過
Wow reallly

Anyway your working from home now ?
英國。。。。。。階級社會
想d人純品d又多元化既
加拿大會是個好選擇
同埋有時啲人覺得「賤」,只係因為喺香港從來唔需要諗有關種族文化嘅嘢。因為你係華裔嘅香港人+流利廣東話

喺香港,當人排擠你,對你唔友善都只係因為你係毒撚,MK, 臭西港女,警犬之類。叫人港豬個重點都只係話你好似domestic pig 咁有得食有得瞓。

但係當你離開咗香港,去另一個國家生活,當有人將你同動物拉埋一齊講,所有嘢就唔同咗.

同樣,當你遇見一啲突發嘅嘢,先真正明白到文化差異. 呢種感受你喺香港睇幾多少數族裔關注嘅嘢都唔會明

但咁講唔係想discourage 人移居,只係想大家明白到,shit always happen, 但係長遠落嚟你得著嘅嘢絕對有佢嘅吸引
基本上你未開聲reveal你個accent佢離遠見到已經judge緊你
Lm
貴族,紳士
呢類文化係咁上下啦
要左膠大愛應去德國
支拿大
第一代移民點都係賤
但下兩代左右就可以翻身
Sad but true
根本入得就唔會返到轉頭
港共政府只要攞份工威脅佢地仲會敢抗爭?
試緊,但周街到係IT人,各國都會保護自己既工人,
現在轉戰去外國讀master。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞