IT人多唔多唸移民?

1001 回覆
184 Like 10 Dislike

想知
剩講基本生活,美國好過香港N倍
當然,你住慣香港既例外啦
利: 我向美國個圈子無乜廣東話人
咁因爲你唔係住bay , 係住郊外d , 到你返市區未係揸車. 一係你中意揸車另計/ 一係你中意住偏d
我住過美國5 年,無你講到咁好
朝早塞,放工塞 。 DMV 無efficiency. 放假放工都係mall and mall , 一係gym
買野係同香港差唔多貴,另外俾tax.
如果樓對你好重要好重要,未美國
但我兩老同號爺係香港,萬一岀事就見唔到
你咁投入得外國區未祝福你,佢地嘻嘻哈哈就好,你同佢地做朋友佢地好少交心/ 根本玩先,唔會太care 關係
O say can you see 🇺🇸
你又唔俾人地真係咁高尚?你點prove? 你自己咪又define左人地扮野在先。你自己都define大部份公墓員會收工食黃店好黃啦。兩者比較,我會相信有行動力去移民的人多過把口好黃做政府工的人,做政府工跟本係承認自己私人市場撈唔掂,為5斗米折腰先做明知會俾人屌無腰骨的政府工,先係真正的逃兵。再退一步,移民政府工兩者當中都有仆街,做政府工的仆街點都仆街d啦,林鄭黑警都係政府工來咋,移民衰極咪你口中的鬥黃。
係架
順帶一提: 個人要夠獨立先好去外國
咁你自己取捨啦
你下下要bay無計
你向香港同人做朋友又有幾交心?
"買野係同香港差唔多貴,另外俾tax."
睇你買乜野
唔認同 美國得加州住得人

人離鄉賤 就算唔想見到人成班華人

但無可否認一大班香港人好照應 冇咁悶呢樣 (我講緊唔係細細個移民個d 細細個移就冇必要識番講廣東話ge人啦)

好似大城市nyc呢d搵工又難 物價又高

好老實 想移民ge朋友

諗諗加拿大 天氣 醫療 人工 稅制 社文 住屋 戶外活動

呢d因素加埋我諗唔到有咩地方係好過加拿大
或者咁講。
你個人忍受得到孤獨。
同埋it咁易必咁易留得低美國

識人做g字頭大公司 抽綠卡都要抽到最尾一年先抽到 好撚到印度人同大陸人抽架
巴打點解咁講
Burning man
「好似大城市nyc呢d搵工又難 物價又高」

我大陸人朋友向紐約撈IT
一樣有工做
同埋去法拉盛間大口福買野食
2蚊美金食到飽一飽
其實有時向香港仲孤獨
表面上你有好多朋友
但你可能成個月都唔whatsapp佢地一次
更加唔好話出街了

向香港,朋友有等於無
至於樓上話交心朋友
你向香港一樣難有
向美國,人地肯同你玩下,都已經算係咁
你唔可以對他人有過份既苛求
一句說話: 做到自己想做既野,過得開心舒服就係
諗太多無用
如果你唔滿意香港有黑警既,咪移民囉
嘈多唔會解決到
向香港,人地唔sell你野,唔呃你錢,已經偷笑了
我信向你人生唔同既階段都會出現唔同既人既
唔洗咁灰
唔會100%孤獨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞